Penyesuaian rumah - bilik mandi dan pancuran mandian

Bagi kebanyakan orang, bilik mandi agak kecil dan pengubahsuaian lebih sukar. Mula-mula, tukar perkakasan pintu dan pasangkannya supaya pintu berayun terbuka ke luar. Ini membebaskan ruang dan juga mempunyai faedah keselamatan. Jika anda jatuh di dalam bilik mandi dan berbaring di hadapan pintu, pembantu akan mendapat akses yang mudah. Pasang palang pegangan tetap di sebelah pancuran mandian, tandas dan sinki. Mereka boleh menghalang kejatuhan jika anda kehilangan keseimbangan.

– Pancuran Mandi: Ia sesuai jika lantai pancuran mandian dan bilik mandi berada pada ketinggian yang sama. Rim di sekeliling besen mandi hendaklah serendah mungkin. Orang yang lemah memerlukan cara untuk mandi sambil duduk. Kerusi mandi khas atau tempat duduk lipat yang dipasang pada dinding sesuai untuk tujuan ini. Tikar getah yang tidak licin hendaklah diletakkan di atas lantai yang licin - di dalam dan di luar pancuran mandian. Jika bilik mandi akan ditayangkan, gunakan jubin kecil yang tidak licin.

Bagi orang yang lemah, lif tab mandi khas berguna. Ini ialah kerusi yang dikendalikan secara elektrik yang diletakkan di dalam tab mandi dan ketinggian boleh laras. Jadi anda boleh duduk di atas kerusi dan secara automatik turunkan diri anda ke dalam tab mandi untuk mandi yang selesa. Pastikan anda meletakkan tikar tidak licin di bahagian bawah tab mandi.

– Tandas: Selalunya tempat duduk tandas terlalu rendah, yang menyukarkan untuk berdiri. Dalam kes ini, lampiran yang diletakkan pada mangkuk akan membantu.

– Sinki: Mesti ada ruang untuk dua orang di hadapan singki sekiranya anda memerlukan bantuan membasuh. Perkara yang sama berlaku untuk bahagian bawah lembangan. Di sini sepatutnya ruang yang cukup untuk kaki, sekiranya anda ingin mencuci duduk. Untuk kes ini, cermin juga harus diletakkan rendah.

Gambaran Keseluruhan
” Bilik Mandi & Pancuran Air " Dapur " ruang tamu
” bilik tidur

Maklumat pengarang & sumber

Teks ini sepadan dengan spesifikasi kesusasteraan perubatan, garis panduan perubatan dan kajian semasa dan telah disemak oleh pakar perubatan.