Farmasi Rumah: Apa yang Pasti Perlu Disertakan

Gambaran ringkas

 • Penerangan: Bekas dengan ubat-ubatan, pembalut dan alat perubatan untuk penyakit ringan harian (cth selesema, sakit kepala), kecederaan ringan (cth calar, melecur) dan kecemasan rumah tangga.
 • Kandungan: ubat-ubatan (cth ubat penahan sakit dan antipiretik, salap luka dan melecur, agen anti-cirit birit), pembalut, alat perubatan (cth gunting pembalut, pinset, termometer klinikal), alat bantu lain (cth kompres penyejuk).
 • Petua: kerap semak kesempurnaan dan semak tarikh luput ubat dan pembalut, catatkan tarikh buka pada bungkusan ubat, jangan gunakan barang yang telah tamat tempoh, tetapi buang dengan betul

Apa itu kabinet ubat?

Di satu pihak, kabinet ubat dan kandungannya berfungsi untuk mengurangkan aduan kecil setiap hari (cth sakit kepala, masalah gastrousus) dan untuk merawat kecederaan ringan (cth melecet). Sebaliknya, mereka membantu memberikan pertolongan cemas dalam kecemasan (seperti keracunan atau renjatan elektrik). Penyimpanan yang betul dan peralatan kabinet ubat anda sendiri adalah penting untuk ini!

Apa yang ada dalam kabinet ubat?

Kabinet ubat yang lengkap amat penting untuk memastikan anda bersedia dengan cepat dan cekap apabila anda memerlukannya. Perkara berikut terpakai: Apa yang ada dalam kabinet ubat juga bergantung pada keadaan dan keperluan individu. Keluarga yang mempunyai anak kecil mungkin memerlukan kabinet ubat yang berbeza daripada orang bujang yang sporting.

Pada asasnya, ubat-ubatan dan bantuan berikut tergolong dalam setiap kabinet ubat yang lengkap:

Ubat-ubatan

 • Salap untuk melecur, luka dan penyembuhan (cth salap dengan dexpanthenol atau zink oksida)
 • Titik mata terhadap mata kering (cth dengan asid hyaluronik)
 • Ubat untuk gigitan serangga, selaran matahari, kerengsaan kulit atau kegatalan (cth salap, krim, gel dengan urea atau hidrokortison)
 • Ubat terhadap penyakit mukosa mulut (cth chlorhexidine, lidocaine)
 • Ubat penahan sakit dan antipiretik (cth paracetamol, asid acetylsalicylic, ibuprofen)
 • Suppositori antikonvulsan (cth dengan butylscopolamine, simetikon)
 • Ubat untuk aduan pencernaan seperti pedih ulu hati (cth, lozenges atau pastille kunyah dengan aluminium hidroksida, kalsium karbonat, atau magnesium oksida), perut kembung (cth, tablet kunyah dengan simetikon atau dimethicone), cirit-birit (cth, campuran elektrolit, tablet, atau kapsul dengan loperamide), dan sembelit (cth, sirap dengan laktulosa).
 • Ubat untuk lebam, ketegangan dan terseliuh (cth, tablet, gel, semburan ais, atau salap yang mengandungi diklofenak atau ibuprofen)
 • ubat-ubatan untuk alahan dalam keluarga (cth ubat titisan mata anti-alergi, semburan hidung atau tablet yang mengandungi cetirizine atau loratadine)
 • ubat penting secara individu jika seseorang dalam keluarga mempunyai penyakit tertentu (kronik) (cth, ubat antihipertensi, ubat tiroid, ubat diabetes)

Alat perubatan

 • Termometer Klinikal
 • Gunting pembalut
 • Pinset (cth untuk mengeluarkan bendasing seperti serpihan kaca daripada luka)
 • Pin keselamatan (cth untuk membaiki pembalut)
 • Tandakan forceps/kad tanda
 • Sarung tangan pakai buang (cth untuk mengelakkan kemasukan kuman semasa merawat luka atau untuk melindungi daripada cecair badan seperti darah semasa merawat orang yang cedera)

Bahan persalinan

 • Mampat steril (cth untuk luka kecil dan besar serta melecet)
 • Kain segi tiga (cth sebagai anduh lengan atau untuk mengubati patah terbuka dan luka)
 • Jalur plaster dalam pelbagai saiz (cth untuk menutup kecederaan ringan seperti luka, jahitan atau melepuh melecur)
 • Plaster pelekat/balutan luka bertindak cepat dan gulung plaster (cth untuk membaiki pembalut)
 • Pek pembalut bakar
 • Plaster lepuh

lain-lain

 • Mampat sejuk/pek sejuk (simpan dalam peti sejuk/kotak ais)
 • Botol air panas
 • Selimut penyelamat
 • Lembaran maklumat dengan arahan pertolongan cemas yang penting (cth untuk kedudukan sisi yang stabil)

Farmasi rumah: Bayi & Kanak-kanak

Jika kanak-kanak tinggal di rumah, kabinet ubat harus dilengkapi dengan beberapa perkara tambahan. Ini termasuk, sebagai contoh, ubat untuk masalah tumbuh gigi, krim/salap untuk keradangan kulit di kawasan lampin atau supositori demam dalam dos yang sesuai dengan umur.

Jika anda ingin menyusun kabinet ubat untuk isi rumah dengan anak, baca artikel Kabinet ubat rumah: bayi dan anak.

Bagaimanakah kabinet ubat harus disimpan?

Tempat penyimpanan yang ideal adalah kering, lebih baik gelap dan tidak terlalu panas. Oleh itu, tempat yang sesuai untuk kabinet ubat adalah bilik tidur, ruang tamu dan lorong. Kabinet ubat juga boleh disimpan di dalam bilik stor, dilindungi daripada cahaya, kelembapan dan haba.

Tempat yang tidak menguntungkan

Anda juga tidak boleh meninggalkan ubat di dalam kereta, di mana ia mungkin terdedah kepada suhu tinggi dan cahaya matahari langsung, terutamanya pada musim panas. Ini juga boleh merosakkan dadah.

Penyimpanan kalis kanak-kanak

Farmasi di rumah: Petua lanjut

Simpan sisipan pakej: Sentiasa simpan pembungkusan asal dan sisipan bungkusan ubat. Ini akan membantu anda menjejaki jadual dos dan tarikh luput. Jika sisipan bungkusan tiada, ahli farmasi anda boleh mencetak sisipan bungkusan jika perlu dan menjawab soalan tentang pengambilan ubat atau dos.

Semak dengan kerap: Selalunya, farmasi rumah anda adalah gabungan kotak pil longgar yang berwarna-warni, banyak risalah arahan dan ubat-ubatan yang telah tamat tempoh. Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku di tempat pertama dan untuk memastikan bahawa anda mempunyai semua ubat yang diperlukan dengan cepat untuk diserahkan dalam kes akut, anda harus memeriksa kabinet ubat anda sekurang-kurangnya sekali setahun - sebaik-baiknya sebelum musim sejuk bermula.

Pada dasarnya, tarikh tamat tempoh hanya terpakai untuk produk yang belum dibuka, tetapi tidak lagi, sebagai contoh, untuk titisan, jus atau salap yang telah dibuka. Sisipan bungkusan menunjukkan berapa lama persediaan masih boleh digunakan selepas dibuka.

Perhatikan produk mudah rosak seperti salap, krim, gel, titisan dan jus apabila anda membuka produk.

Berhenti menggunakan ubat-ubatan ini dan minta nasihat ahli farmasi anda. Banyak farmasi menawarkan pemeriksaan farmasi rumah sebagai perkhidmatan. Jika perlu, ahli farmasi boleh menghantar ubat ke makmal dan memintanya diperiksa untuk kegunaan dan keberkesanan yang selamat.

Sebagai alternatif, anda boleh menyerahkan ubat terbuang di farmasi – tetapi berhati-hati: farmasi tidak diwajibkan secara sah untuk menerima ubat lama. Adalah lebih baik untuk bertanya kepada farmasi anda terlebih dahulu!

Di Austria, farmaseutikal tidak boleh dibuang ke dalam sisa isi rumah. Sebaliknya, mereka harus dibawa ke pusat pengumpulan bahan bermasalah atau farmasi.

Di Switzerland, farmasi dan pusat pengumpulan juga merupakan laluan pelupusan yang ditetapkan untuk ubat-ubatan yang telah tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Kerana ini dianggap sisa berbahaya, mereka tidak boleh berakhir di dalam bakul sampah. Hanya pembalut luka dan sisa lain yang tidak mendatangkan bahaya boleh dibuang bersama sisa perbandaran.

Isi semula tepat pada masanya: Simpan semula ubat-ubatan yang hampir habis awal dan laraskan keperluan ubat keluarga anda mengikut keperluan.

Atas sebab yang sama, ubat untuk haiwan tidak mempunyai tempat dalam kabinet ubat.

Ubat yang telah ditetapkan oleh doktor anda untuk tempoh penggunaan yang terhad dan yang anda belum habiskan tidak boleh digunakan kemudian atau diberikan kepada orang lain.