Rawatan Rumah untuk Gangguan Kepekatan

Kepekatan gangguan adalah perompak masa yang menghalang kita daripada terus kekal dengan satu perkara dan menyelesaikan sesuatu. Oleh itu, adalah penting, sekiranya berpanjangan kekurangan tumpuan, untuk mencari ubat dan menolong dengan muslihat kecil dalam menumpukan perhatian.

Apa yang membantu mengatasi masalah tumpuan?

Blackberry dapat meningkatkan keupayaan untuk berkonsentrasi. Selalunya ia adalah perkara yang cetek membawa kepada gangguan yang tidak diingini - sebagai contoh, a berlari TV atau bunyi kuat lain. Selalunya cukup untuk mematikan mesin atau menutup tingkap. Beberapa hari hanya kekurangan udara segar, kerana kekurangan oksigen boleh juga membawa kepada kepekatan masalah. Berjalan kaki singkat atau sekurang-kurangnya dalam bernafas di hadapan tingkap yang terbuka membantu mengumpulkan pemikiran semula. Kadang-kadang makanan tertentu juga bertanggungjawab untuk makanan tersebut kekurangan tumpuan. Pepatah lama "Perut penuh tidak suka belajar" harus dipahami jantung oleh penggemar makanan kaya, yang seharusnya memilih makanan ringan. Kepekatan biasanya berkurang terutama selepas makan tengah hari - di sini pengambilan sebiji epal dapat membantu menghilangkan kelalaian, kerana epal dianggap sebagai penderma tenaga yang baik ketika penurunan prestasi mengancam. Khususnya untuk kanak-kanak, sebiji epal membantu mereka untuk lebih berkonsentrasi pada kerja sekolah mereka, yang sering dianggap sebagai tugas. Terlalu banyak gula-gula pada sebelah petang, sebaliknya, menyebabkan kegelisahan dan kelalaian, memberi tekanan pada perut dan membawa kepada kekurangan tumpuan. Sebelum sekolah dan kerja bermula, sarapan pagi yang enak harus dimakan. Mueslis tanpa gula, roti gandum dengan topping yang enak dan sebilangan buah cincang menjadi permulaan yang baik untuk hari ini. kopi adalah pilihan yang baik pada awal pagi, tetapi tidak boleh diminum terlalu kuat, kerana jika tidak, ia akan memberi tekanan kepada perut dan jantung. Apa yang tidak diketahui oleh ramai orang: Blackberry meningkatkan kepekatan dengan pewarna dan harumannya! Sebarkan roti sebagai jeli atau jem untuk sarapan pagi, mereka memberikan kesegaran mental dan permulaan yang pekat untuk hari ini.

Pertolongan cepat

Kadang-kadang pertolongan cepat diperlukan kerana kurang tumpuan - misalnya, di pejabat atau di sekolah, ketika kerja tidak dapat terganggu dengan mudah atau bahkan persembahan atau kerja kelas akan datang. Selalunya, segelas air sudah cukup untuk mengembalikan minda. Pelajar boleh meminta untuk dibenarkan menyusu glukosa semasa tugasan kelas jika perlu. Profesional dan pelajar harus selalu mempunyai sebiji epal atau pisang di saku mereka, kerana buah memberikan tenaga yang cepat ketika minda mereka merosot. Sekiranya rehat makan tengah hari dihabiskan di udara segar, tubuh dan minda dapat pulih dan kembali aktif. Beberapa cepat regangan dan melonggarkan latihan telah terbukti berkesan untuk menghilangkan kekurangan tumpuan. Dingin air berlari menaikkan lengan dan tangan peredaran. Kadang-kadang hanya beberapa tetes sejuk air cepat ditekan ke pelipis dapat membantu. Dalam cuaca yang sangat panas, ketulan ais kecil di pergelangan tangan juga melakukan muslihat.

Pemulihan alternatif

Pelbagai ubat mempunyai kesan positif terhadap kemampuan menumpukan perhatian. Ini termasuk yang terpilih teh serta minyak dan ramuan tertentu - misalnya, menyedut minyak pudina Jepun yang dicampur dengan oren. Ringan kepala tekanan dapat diatasi dengan menggosok gosokan alkohol di dahi dan pelipis. Terdapat juga teh yang meningkatkan keupayaan untuk menumpukan perhatian. Sebagai contoh, kayu kayu teh, yang diminum dua kali sehari, popular di kalangan warga emas. Untuk melakukan ini, dapatkan kayu kayu ramuan dari farmasi dan tuangkan dua sudu teh di atasnya seperempat liter air mendidih. Tutup dan biarkan minuman mendidih selama seperempat jam, saring dan minum hanya apabila ia telah sejuk. Pelajar yang tertekan dengan peperiksaan, yang sering terpaksa bertumpu selama berjam-jam, bersumpah bijaksana daun, yang dikunyah sesekali. Yang lain lebih suka menghidu Basil atau makan sebilangan kecil kacang atau kacang pistachio. Lavender lampu minyak di dalam bilik memberikan aroma yang meningkatkan kepekatan - terutama disarankan di sejuk musim sejuk ketika tingkap tidak selalu dapat dibuka.