Rawatan Rumah untuk Bibir Kering dan Kering

Bibir tidak mempunyai subkutan tisu lemak. Oleh itu, yang kurus, sensitif kulit kering dengan mudah. Walau bagaimanapun, kering, pecah-pecah atau bibir retak tidak hanya kelihatan tidak sedap dipandang, mereka juga boleh menyakiti dan menawarkan kuman, virus dan bakteria permukaan serangan yang baik. Sementara itu, terdapat banyak ubat-ubatan rumah yang memberikan bibir dengan kelembapan yang mencukupi dan mencegah dehidrasi.

Apa yang membantu bibir kering dan pecah-pecah?

Dengan penggunaan biasa, salap calendula membolehkan bibir kekal lembut dan kenyal. Sesetengah krim biarkan bibir kekal lembut dan lentur dengan penggunaan biasa. Ini termasuk petroleum jeli, salap calendula dan minyak pemerahan. Terutama pada musim sejuk, perlindungan dengan salap seperti itu disarankan sebelum keluar ke sejuk. Dengan kandungan lemak tinggi, agen ini, yang kebanyakannya tidak mengandungi bahan yang tidak perlu, halus dan menenangkan bibir kulit. Mereka yang menggunakan bibir tongkat penjagaan harus memperhatikan produk berkualiti tinggi yang sesuai. Eksklusif semula jadi kosmetik atau produk penjagaan dari farmasi yang tidak mengandungi minyak mineral sangat sesuai. Kapur barus dan fenol juga tidak digalakkan sebagai bahan, kerana ia bertambah dehidrasi. Untuk kanak-kanak, tongkat perawatan berperisa tidak boleh digunakan, kerana mereka sering menjilat bibir kerana manis rasa, yang memperburuk kekeringan. Sangat baik untuk membantu bibir pecah-pecah bibir balsem yang diperbuat daripada lilin semula jadi dengan minyak zaitun, jojoba atau bijan. Pada musim panas, a bibir balsem dengan faktor perlindungan cahaya matahari penting, kerana terlalu banyak sinar matahari juga mempunyai kesan yang merosakkan pada kulitpenampilannya. Penghidratan yang mencukupi sama pentingnya dengan penjagaan luaran. Minuman seperti mineral air, teh dan dadih tanpa gula sangat bermanfaat untuk kulit. Ini sama sekali memerah dan menyimpan kelembapan dengan lebih baik. Udara bilik yang terlalu kering sering menjadi sebab bibir kasar. Pelembap di ruang tamu dan bilik tidur dapat membantu. Siapa yang tidak mempunyai ini, boleh menolong diri mereka dengan tuala yang diletakkan di atas pemanas.

Pertolongan cepat

Untuk bibir yang sudah pecah dan sakit, salap luka adalah ubat terbaik. Dalam keadaan apa pun, anda mesti menjilat bibir anda secara berterusan. Air liur memberikan kelegaan singkat, tetapi mengandungi enzim Bahawa membawa meningkat dehidrasi. Oleh itu, dalam jangka masa panjang, menjilat memburukkan lagi keadaan daripada kulit. Koko mentega, yang merupakan salah satu ramuan tangan krim, juga boleh membantu dengan bibir kering. Sekiranya mereka sangat rapuh dan kasar, mereka harus disapu hingga lima kali sehari. Minyak zaitun, dengan banyak bahan berharga, juga memastikan bahawa kulit kembali gemuk. Ia membantu mengekalkan kelembapan dan menutup kawasan yang pecah-pecah. Seorang yang lemah lembut mengelupas sebelum menggunakan perawatan bibir membuang sel-sel kulit mati. Berus gigi lembut sesuai untuk tujuan ini, di mana bibir diurut ringan. Krim pengelupasan yang berkesan juga boleh dibuat dari gula dan minyak zaitun. Selain menghilangkan serpihan kulit, ia merangsang darah peredaran. Penjagaan bibir yang digunakan kemudian menjadikan kulit bibir lebih lembut.

Pemulihan alternatif

Memohon semula jadi madu juga merupakan kaedah yang terbukti menentang bibir kering. Ia mengandungi banyak bahan berkhasiat berharga, yang bahkan mempercepat penyembuhan retakan kecil. The madu digunakan satu hingga dua kali sehari dan dihapuskan sekali lagi setelah masa pendedahan kira-kira tiga minit. Dalam keadaan apa pun tidak boleh dijilat dengan lidah. Ini melembapkan semula bibir, yang mendorong penyahhidratan. The madu sangat membantu selepas mandi atau mandi, kerana pori-pori terbuka dan kulit lebih mudah diterima. Curd yang boleh dimakan dicampur dengan madu ke pasta likat, disapukan dengan tebal dan dikeluarkan setelah sepuluh hingga lima belas minit, menjadikan bibir lembut. Ubat rumah yang sangat berkesan adalah lilin lebah. Ini melindungi bibir dengan baik sejuk cuaca dan harus digunakan sebelum menuju ke luar rumah. Ubat lain dari zaman nenek adalah pemendekan sayur, yang melembapkan bibir. Minum jus lobak merah dan sapukan ke bibir dikatakan dapat membantu juga. Memohon gel telur segar juga disyorkan.