Rawatan Rumah untuk Kulit Kering

Jika kulit terasa kasar, sedikit keanjalan, sisik dan gatal, selalunya kekurangan kelembapan. Wanita khususnya tidak jarang dipengaruhi oleh berlebihan kulit kering kerana gen mereka, tetapi lelaki juga biasa dengan masalah ini. Tidak hanya banyak orang juga kulit kering merasa tidak menarik, mereka kesihatan juga boleh menderita. Apa yang hilang adalah lapisan lemak nipis di permukaan kulit, yang memberikan keanjalan kulit dan membentuk mantel asid pelindung yang menghalang penembusan patogen. Hasilnya, lebih banyak lagi virus dan bakteria masuk ke dalam badan, tanpa menekankan sistem imun dan menyebabkan keradangan atau penyakit.

Apa ubat rumah yang membantu mengatasi kulit kering?

Jus lobak merah yang baru diperah disapu pada kulit selama lima belas minit tidak hanya mempunyai kesan penyejukan, tetapi juga vitamin E kandungannya sangat penting untuk kulit yang sihat. Walaupun kulit normal tidak memerlukan banyak perhatian, orang yang mengalami berlebihan kulit kering perlu berhati-hati dalam menjaga mereka untuk melakukan sesuatu yang baik untuk kedua-duanya kesihatan dan kecantikan. Ini kadang-kadang tidak begitu mudah, kerana terutamanya kulit kering bertindak balas cepat jengkel. Oleh itu, mereka yang terjejas harus mengelakkan produk penjagaan dan solekan yang mengandungi wangian kimia, pengawet atau bahan tambahan, kerana ia tidak perlu tekanan kulit itu. Semula jadi kosmetik dan produk penjagaan yang mengandungi sebilangan besar minyak semula jadi sangat sesuai untuk kulit kering. Mereka memastikan bahawa lapisan lemak terbentuk di permukaan kulit, yang tidak hanya memastikan tahap keanjalan yang tinggi, tetapi juga menyokong pertumbuhan semula mantel asam. Selain itu, mereka yang terjejas pasti harus mengelakkan sabun, mandi dan mandi gel yang mengandungi bahagian surfaktan yang tinggi. Walaupun mereka memastikan bahawa kulit dibersihkan dengan sempurna, mereka juga membantu membersihkan tubuh yang berharga lipid. Lebih masuk akal untuk menggunakan losyen pencuci neutral-PH yang membersihkan kulit dengan cara yang lembut. Semasa mandi atau mandi, berhati-hati harus memastikan bahawa suhu air tidak terlalu tinggi, jika tidak, kulit berisiko mengering. Suam-suam kuku air adalah kompromi yang ideal, kerana ia tidak perlu menyerang lapisan berminyak semula jadi pada kulit, tetapi tetap memastikan peluh dan kotoran dibersihkan dengan baik. Selepas mandi atau mandi, penting untuk melembapkan kulit, sebab itulah perlu meluangkan masa untuk urut ringan pelembap ke dalam kulit. Ini bukan sahaja memberi kulit kelembapan yang hilang, tetapi juga urut juga akan mempromosikan darah peredaranitulah sebabnya lebih banyak nutrien akan masuk ke dalam badan sel, yang secara drastik akan mempercepat pertumbuhan semula kulit.

Pertolongan cepat

Sebagai tambahan kepada penjagaan harian, kulit kering juga boleh dilakukan dengan banyak kebaikan dengan penawar perawatan khas. Pemulihan rumah khususnya telah terbukti menjadi alternatif yang sihat, murah dan lembut daripada yang mahal produk penjagaan kulit. Jus wortel yang baru diperah disapu pada kulit selama lima belas minit bukan sahaja mempunyai kesan penyejukan semula jadi, ia juga mengandungi banyak vitamin E, yang sangat penting untuk kulit yang sihat. Satu lagi ubat rumah untuk kulit kering adalah minyak zaitun, yang mesti dicampur dengan madu dan curd rendah lemak di bahagian yang sama untuk membentuk nipis besar-besaran. Diterapkan sebagai topeng, kesan terbaik dapat dicapai jika kaya dengan nutrien besar-besaran disapukan pada kulit sekitar 30 minit selepas mandi. Mereka yang suka merawat diri dengan mandi yang hangat dan santai tidak boleh dilakukan tanpa tambahan mandi ringan, yang membantu kulit kering agar tetap sihat. Kulit kering boleh dirawat dengan pelembap atau topeng dan pek. 200ml dari minyak badam dicampurkan dengan satu liter susu membantu keajaiban dan memastikan bahawa kulit tetap lembut dan kenyal walaupun setelah lama mandi. Kilang perubatan juga popular dan bermanfaat aloe vera. Selama beberapa dekad, ia telah digunakan oleh kosmetik industri dalam pelbagai jenis produk penjagaan kerana kesan positifnya, tetapi biasanya digabungkan dengan bahan aktif lain seperti minyak mineral, yang sering tidak ditoleransi, terutama oleh orang sensitif dengan kulit kering. Daripada membeli produk penjagaan siap pakai, sering kali berguna untuk mendapatkan jus aloe vera tanam secara langsung dengan memotong tanaman segar menjadi kepingan kecil dan memerahnya. Terapkan dengan teliti, jus aloe vera tumbuhan menyokong pertumbuhan semula kulit dan membantunya kekal sihat.

Pemulihan alternatif

Walaupun ubat-ubatan rumah biasanya mencukupi untuk membantu mengeringkan kulit, mungkin ada kalanya kulit memerlukan perhatian lebih. Sekiranya ini berlaku, berjumpa dengan pakar dermatologi adalah idea yang baik. Dia akan memeriksa penampilan kulit, menjelaskan kemungkinan penyebabnya dan memeriksa sama ada terdapat penyakit akut yang menyebabkan kulit kering. Ubat-ubatan yang disasarkan dalam kombinasi dengan rangkaian perawatan kulit yang terpilih dapat memastikan bahawa kulit yang menuntut dapat dibantu. Dalam kebanyakan kes, ubat-ubatan yang dihasilkan secara buatan tidak digunakan, yang bukan hanya lebih baik untuk alam sekitar, tetapi juga diinginkan oleh banyak dari mereka yang terjejas. Sekiranya tidak mencukupi, ubat yang dihasilkan secara buatan diresepkan oleh doktor, yang pada masa ini biasanya tidak mempunyai kesan sampingan dan dengan itu tidak perlu membebankan badan.