Pemulihan Rumah untuk Herpes: Apa yang Membantu

Apakah ubat rumah yang membantu dengan herpes?

Dari madu ke minyak pokok teh kepada balsem lemon - terdapat banyak ubat rumah untuk herpes. Kebanyakannya, penghidap menggunakannya apabila mereka ingin menghilangkan kudis selsema dengan cepat, contohnya.

Jika komplikasi berlaku, seperti herpes yang berlaku di seluruh badan (ekzema herpeticatum) atau ensefalitis berkaitan herpes, lawatan ke doktor adalah penting. Doktor biasanya memberikan ubat-ubatan yang menghalang virus (virustatik), biasanya sebagai infusi, untuk mengelakkan kemungkinan akibat yang serius.

  • Sapukan bahan masing-masing ke kapas.
  • Gunakannya untuk menyebarkan ubat rumah pada kawasan yang terjejas dan bukan terus dengan jari anda.
  • Buang kapas selepas sekali digunakan.
  • Basuh tangan anda dengan bersih selepas itu.

Jika anda memberi perhatian kepada kebersihan dan memaklumkan diri anda terlebih dahulu mengenai penggunaan bahan, anda boleh menggunakan ubat rumah yang betul untuk herpes dengan bijak.

Antara yang paling terkenal daripada banyak ubat rumah:

Madu melawan herpes

Madu mengandungi bahan yang dipanggil antimikrob, iaitu yang boleh membunuh bakteria dan virus dan menghalangnya daripada membiak. Sebaik sahaja herpes menjadi ketara, sebagai contoh, pada bibir, sapukan sedikit madu ke kawasan yang terjejas. Memandangkan madu juga menutup kawasan terbuka dalam herpes, ia mengurangkan penyebaran virus dan dengan itu risiko jangkitan.

Satu lagi produk lebah dengan kesan antimikrobial ialah propolis. Walau bagaimanapun, kekuatan kesannya boleh berbeza-beza. Ini kerana komposisi propolis bergantung kepada pelbagai faktor seperti spesies lebah, musim dan kawasan. Propolis tidak diluluskan secara rasmi sebagai ubat, tetapi dijual sebagai makanan tambahan atau kosmetik.

Minyak pokok teh terhadap herpes

Herpes boleh melawan paling berkesan dengan minyak pokok teh jika anda menyapunya ke kawasan yang terjejas seawal mungkin dan pada selang masa yang tetap. Kulit menyerap minyak pokok teh yang dicairkan dengan baik, dan virus dihalang daripada membiak.

Sesetengah penghidap melaporkan bahawa penggunaan awal bahan, walaupun pada gejala pertama seperti gatal-gatal atau kesemutan, malah menghalang wabak herpes.

Salap zink dan ubat gigi terhadap herpes

Zink mempunyai kesan anti-radang dan oleh itu juga boleh mengurangkan gejala herpes. Zink hampir tidak mempunyai sebarang kesan terhadap virus itu sendiri. Kesan pembasmian kuman terutamanya ditujukan terhadap bakteria. Walau bagaimanapun, sesetengah orang berjaya menggunakan salap zink terhadap herpes. Kejayaan adalah berdasarkan kesan pengeringannya dan kesan positifnya pada lepuh yang menangis.

Pengkritik, sebaliknya, cenderung menasihatkan agar tidak menggunakan ubat gigi untuk herpes. Ubat gigi mengandungi bahan merengsa yang boleh membahayakan kulit, yang telah diserang oleh virus. Lebih-lebih lagi, banyak pes tidak mempunyai kesan penyembuhan sama sekali, kerana kesan ubat gigi pada herpes adalah disebabkan oleh zink. Walau bagaimanapun, ini tidak terkandung dalam setiap jenis ubat gigi.

Balsem lemon terhadap herpes

Selama berabad-abad, balsem lemon telah dianggap sebagai ubat rumah yang berharga dan begitu juga untuk herpes. Malah, ia adalah salah satu daripada beberapa ubat rumah yang keberkesanannya telah dibuktikan oleh penyelidik dalam kajian. Bahan aktif tertentu dalam tumbuhan ubatan menghalang virus herpes daripada memasuki sel-sel badan.

Ubat rumah lain untuk herpes

Terdapat banyak bahan lain yang dianggap sebagai ubat rumah herpes. Sebagai contoh, lidah buaya, bawang putih, teh hitam atau halia juga dikatakan membantu melawan herpes. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk memeriksa dengan farmasi atau doktor sebelum menggunakan ubat rumah. Ini kerana sesetengah ubat juga boleh memudaratkan jika digunakan secara tidak betul.

Walaupun terdapat sedikit penyelidikan saintifik semasa mengenai perkara ini, ramai penghidap melaporkan penggunaan lisin yang berkesan terhadap herpes.

Apakah ubat rumah yang membantu dengan cepat terhadap herpes?

Kedua-duanya mempunyai satu persamaan: lebih awal ia digunakan, lebih baik kesannya. Oleh itu, adalah penting bagi penghidap untuk menggunakan remedi rumah atau ubat-ubatan yang sesuai sebaik sahaja mereka melihat tanda-tanda biasa wabak herpes. Tanda-tanda biasa ialah:

  • Kesakitan
  • Kesemutan
  • Rasa sesak
  • Keletihan dan keletihan umum

Walau bagaimanapun, apabila wabak herpes sudah berlaku, terdapat sedikit yang boleh dicapai dengan rawatan rumah.

Pemulihan rumah untuk herpes bukanlah antara ubat klasik seperti krim atau tablet antivirus (antiviral), dan juga tidak memerlukan preskripsi. Dalam banyak kes, penghidap menggunakan remedi rumah untuk cepat menghilangkan kudis selsema, sebagai contoh.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa ubat rumah pada asasnya tidak bernilai. Mereka selalunya mengandungi bahan aktif yang mungkin membantu melawan patogen seperti virus herpes, tetapi terdapat kekurangan data yang menyokong.