Rawatan Rumah untuk Hot Flashes

Hot flashes serta peluh adalah tanda jelas menopaus. Gejala-gejala ini tidak berbahaya, jadi mereka tidak semestinya dirawat sekiranya wanita yang bersangkutan tidak merasa perlu melakukannya. Setelah badan menjadi terbiasa dengan campuran yang baru terbentuk hormon, hot flashes akan menjadi perkara masa lalu.

Apa ubat rumah yang ada untuk kilat panas?

Cohosh hitam dengan bahan aktifnya acetein dan cimicifugin adalah ubat rumah yang terbukti berkesan hot flashes. Dengan beberapa helah sederhana kecil, masa-masa "panas" ini dapat ditempuh dengan lebih mudah. Sebagai contoh, pada waktu malam, kemeja-T yang diperbuat daripada kapas tulen harus dipakai, dengan satu / dua kemeja-T segar selalu dapat dijangkau. Sepanjang hari, gaya pakaian berdasarkan bawang prinsip digalakkan. Beberapa lapisan baju, kemeja atau blaus, masing-masing boleh dilepas atau dipakaikan. Kain atau bahan kapas tulen dari sektor sukan (bernafas, aktif mengeluarkan peluh) harus selalu disukai, kerana ini membolehkan kelembapan menguap dengan cepat. Wanita, yang sering bergerak, sering kali mengalami panas terik. Oleh itu, hanya 30 minit berjalan di udara segar, dua kali dalam 7 hari dapat membawa peningkatan yang ketara. Selanjutnya, teh hitam dan kopi, alkohol juga rokok dan makanan yang sangat pedas harus dielakkan, kerana ini juga meningkatkan suhu badan. Sekiranya tempoh yang tidak biasa tekanan berlaku, program memanjakan individu harus disediakan kelonggaran. Waktu mandi bertimbang rasa, meditasi or yoga serta urut dan khas bernafas/kelonggaran senaman (juga mudah dilakukan setiap hari) menolong badan mencari mengimbangi. Yang peredaran harus dikeraskan secara prinsip dengan sengaja. Tab mandi / sauna DANpf, pancuran bergantian serta sukan sederhana biasa seperti berjalan kaki dapat memberi kesejahteraan dengan cara santai. Keringkan urut pada waktu pagi dengan sarung tangan atau sikat selain menguatkan badan daripada panas terik. Sekiranya kilat panas berlaku pada siang hari (kira-kira 30 saat hingga 3 minit pada satu masa), ada baiknya jika kedua pergelangan tangan dipegang sejuk berlari air untuk jangka masa. The air harus memukul pergelangan tangan di mana denyutan nadi biasanya dapat dirasakan. Ini adalah kaedah terbaik untuk mengatasi keletihan haba, walaupun di kebanyakan tempat kerja.

Ubat rumah yang cepat

Sekiranya berlaku kilat panas yang melampau, doktor yang merawat boleh menguruskan pentadbiran of persediaan hormon untuk jangka masa yang singkat. Untuk hormon terapi, pada asasnya terdapat pilihan yang berbeza. Anda boleh memilih antara tambalan dan gel, salap dan krim, semburan dan suntikan. Atas sebab ini, hormon yang sangat berkesan terapi boleh disesuaikan secara individu. Walau bagaimanapun, herba estrogen tidak boleh diambil sendiri. Sekiranya berpeluh berlebihan dan kilat panas, bijaksana ekstrak telah terbukti sebagai ubat cepat. Mereka boleh didapati secara komersial sebagai tablet atau jatuh. Di samping itu, persediaan diri bijaksana teh dapat menyokong badan dengan ketara semasa kilat panas. Namun, kerana teh panas sering mendorong berpeluh, bijaksana persiapan dalam bentuk drop dan tablet jauh lebih sesuai, kerana ia juga lebih mudah digunakan.

Pemulihan alternatif

Sebagai ubat alternatif khas dan terbukti untuk kilat panas, insomnia atau berpeluh di menopaus, Dalam tertentu cohosh hitam (Cimifuga racemosa) dengan bahan aktif acetein dan cimicifugin telah membezakannya. Sebagai tambahan, cohosh hitam mempunyai kesan yang sama pada kilat panas seperti persediaan hormon dari perubatan klasik, walaupun tidak mengandungi tumbuhan hormon (serupa dengan estrogen). Walau bagaimanapun, sedikit kesabaran diperlukan sehingga cohosh hitam (bebas daripada kesan sampingan) membuktikan kesannya yang lengkap. Semua simptom lain dari menopaus, seperti kegelisahan atau kerengsaan, mood depresi dan kegelisahan, keguguran rambut, gangguan tidur dan masalah seksual dapat dipengaruhi secara positif oleh cohosh hitam daripada oleh pentadbiran of estrogen. Untuk aduan biasa dalam menopaus, misalnya, ubat homeopati seperti Pulsatilla dan Cimicifuga, Ignatia dan Lachesis, Serta Sepia dan Lilium telah terbukti berkesan. Perdagangan juga menawarkan homeopati, yang menggabungkan beberapa bahan aktif dalam satu sediaan. Untuk masalah psikologi semasa menopaus, sebagai contoh, persediaan dari Wort St. John ekstrak boleh melegakan. Perdagangan menawarkan kapsul or tablet dengan Hypericum perforatum (Wort St. John), walaupun kesabaran juga diperlukan di sini sehingga kejayaan yang diinginkan berlaku.