Pemulihan rumah untuk gigitan serangga

Daripada gigitan nyamuk hingga sengatan tebuan: ubat rumah yang membantu

Satu lagi ubat rumah yang popular untuk gigitan serangga ialah kompres sejuk dengan air cuka (satu bahagian cuka kepada dua bahagian air). Mereka mempunyai kesan anti-radang dan melegakan gatal-gatal.

Ubat rumah lain yang popular untuk gigitan nyamuk, sengatan lebah dan seumpamanya ialah jus lemon, hirisan timun dan hirisan bawang, yang disapu ke tapak tusukan. Mereka menyejukkan dan melegakan gatal-gatal (contohnya, dalam kes gigitan nyamuk).

Ubat rumah untuk gigitan serangga di dalam mulut

Gigitan serangga di dalam mulut dan tekak boleh mengancam nyawa: Apabila membran mukus membengkak, pernafasan menjadi lebih sukar. Oleh itu, jangan biarkan orang yang terjejas sendirian dan cuba menenangkannya. Anda boleh menyediakan ais atau kiub ais untuk disedut. Ini boleh mengurangkan bengkak di tekak. Menyejukkan tekak dari luar, contohnya dengan kompres sejuk, juga boleh berguna.

Ubat rumah pencegahan untuk gigitan serangga

Pemulihan rumah membantu bukan sahaja dalam rawatan gigitan serangga. Gigitan nyamuk, sengatan lebah dan gigitan serangga lain selalunya boleh dicegah dengan beberapa ubat rumah:

  • Tumbuhan tertentu seperti pokok tomato (berhati-hati beracun!) atau kemenyan menghalau serangga.
  • Minyak cengkih, lavender dan lemon mengandungi wangian yang menghalau serangga. Anda boleh menggunakannya sebagai losyen, lilin atau minyak wangi.

Pemulihan rumah bukan ubat penawar!

Pemulihan rumah terhadap gigitan serangga adalah mencukupi dalam banyak kes sebagai rawatan gejala yang tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, dalam kes alahan racun serangga atau gigitan serangga yang meradang, anda harus berjumpa doktor. Ini juga terpakai kepada gigitan serangga di dalam mulut dan tekak!