Ubat rumah untuk kulat kuku (cth. cuka)

Pemulihan rumah terhadap kulat kuku

Sama ada buku nasihat, Internet atau nenek sendiri - ubat rumah terhadap kulat kuku disyorkan dari banyak pihak sebagai langkah alternatif atau iringan kepada rawatan perubatan konvensional.

Sebagai contoh, ramai penghidap melayari Internet untuk mencari petua dalaman terhadap kulat kuku dan cuba merawat kulat kuku pada peringkat awal dengan ubat rumah sendiri.

Kelebihan ubat rumah adalah sebahagiannya sudah tersedia di rumah dan selalunya lebih murah daripada ejen perubatan. Sama ada ubat rumah seperti cuka, lemon atau ubat gigi benar-benar membantu melawan kulat kuku, bagaimanapun, biasanya tidak terbukti secara perubatan atau sekurang-kurangnya tidak cukup dikaji.

(Epal) cuka terhadap kulat kuku

Cuka terhadap kulat kuku adalah ubat rumah yang sangat biasa dan sesetengah pesakit tertanya-tanya sama ada kulat kuku boleh dirawat dengan jayanya dengan cuka.

Permohonan untuk kulat kuku pada kaki sering mengambil bentuk mandi kaki: untuk melakukan ini, campurkan air suam dengan cuka dalam nisbah 1:1 dan mandikan kaki di dalamnya selama 10 hingga 15 minit. Cuka cider epal khususnya sering disyorkan sebagai ubat rumah untuk kulat kuku jari kaki.

Sebagai alternatif, anda boleh membasahkan kapas atau bola kapas dengan cuka dan sapu pada kuku yang dijangkiti.

Daripada cuka, kadangkala pati cuka digunakan untuk melawan kulat kuku. Ini adalah cuka dengan kandungan asid yang tinggi. Pati cuka perlu disapu ke kawasan yang terjejas satu hingga tiga kali sehari. Tetapi berhati-hati dinasihatkan di sini, kerana kerengsaan kulit boleh berlaku di sekitar kuku!

Tumbuhan ubatan terhadap kulat kuku

Untuk kulat kuku dan jangkitan kulat lain pada kulit, phytotherapy klasik mengesyorkan herba perubatan seperti daun sage, bunga calendula, akar kunyit, daun rosemary dan kayu manis. Herba perubatan boleh digunakan secara dalaman sebagai teh atau luaran (seperti untuk mandi kaki).

Secara amnya untuk jangkitan kulat, bawang putih juga disyorkan. Untuk kulat kuku, ia boleh dihiris atau dihancurkan dalam penekan bawang putih dan kemudian disapu pada kuku yang terjejas. Diambil secara dalaman, ia juga harus membantu, terutamanya dalam bentuk penyediaan dos tinggi dari farmasi.

Minyak pokok teh terhadap kulat kuku

Satu lagi ubat rumah kulat kuku yang kerap disyorkan ialah minyak pokok teh. Kulat kuku sepatutnya boleh dibunuh dengan berkesan dengannya. Minyak pati juga umumnya diterima dengan baik.

Permohonan adalah serupa dengan cuka: Kulat kuku akan menjadi tiga hingga empat kali sehari dengan bola kapas yang dibasahi dengan minyak pokok teh. Anda juga boleh meletakkan beberapa titis terus pada kuku yang berpenyakit atau dalam mandi kaki.

Banyak farmasi juga menawarkan minyak kulat kuku herba, yang sebagai tambahan kepada minyak pokok teh mengandungi, sebagai contoh, minyak pati sage atau lemon balm.

Baking soda terhadap kulat kuku

Natrium bikarbonat yang terkandung dalam baking soda juga dikatakan membantu melawan kulat kuku apabila digunakan secara bersendirian sebagai mandian kaki.

Lemon terhadap kulat kuku

Lemon adalah ubat rumah yang telah diuji dan diuji untuk kulat kuku: rendam kapas dalam jus lemon segar dan sapukan pada kuku yang terjejas pada waktu pagi dan petang. Ulangi ini setiap hari selama beberapa minggu - walaupun beberapa hari selepas gejala telah reda.

Ubat rumah lain terhadap kulat kuku

Minyak pokok teh dan cuka paling kerap disyorkan terhadap kulat kuku. Walau bagaimanapun, ubat rumah kulat kuku lain diketahui, contohnya, air kencing sendiri, air garam atau alkohol. Sekali lagi, keberkesanannya dipersoalkan.

Pemulihan rumah untuk kulat kuku: Kesimpulan

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Jika simptom berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.