Rawatan Rumah untuk Kulit Berminyak

Ramai orang menderita kulit berminyak. Terutama pada wajah, ini menyebabkan kilauan berterusan dan sangat tidak menyenangkan, terutama bagi wanita. Selanjutnya, kulit berminyak boleh semakin membawa kepada pembentukan jerawat dan memburukkan lagi kulit. Pemulihan rumah sangat popular untuk rawatan kulit berminyak. Tetapi berulang kali, individu yang terjejas bertanya pada diri sendiri ubat-ubatan rumah tersedia sama sekali dan yang mana boleh membantu dengan cepat. Di samping itu, terdapat minat yang tinggi pada zaman ini untuk rawatan alternatif, yang memberi inspirasi kepada semakin banyak orang.

Apa yang membantu melawan kulit berminyak?

Tidak hanya diterima di pinggan makan, juga boleh digunakan sebagai ubat rumah untuk berminyak kulit. Terdapat banyak ubat-ubatan rumah yang boleh digunakan untuk merawat berminyak kulit. Terutama popular di antaranya ialah chamomile mandi. Ini bukan sahaja bermanfaat untuk kegatalan kulit, tetapi juga membantu masalah kulit berminyak. Kerana chamomile menghaluskan tekstur kulit dan pada masa yang sama juga mengurangkan kelenjar sebaceous. Mandi harus dilakukan sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk tujuan ini. Mandi wap juga boleh membantu. Pori-pori kulit dibuka oleh wap dan komedo yang menjengkelkan juga dapat dikeluarkan dengan mudah dengan cara ini. Penting untuk memberi perhatian kepada kebersihan. Di samping itu, anda tidak boleh menggosok kulit dengan kering menggunakan tuala selepas mandi wap. Sebaliknya, tisu kosmetik adalah pilihan yang lebih baik di sini. Untuk rawatan kulit berminyak di wajah terdapat pelbagai jenis topeng. Topeng yang diperbuat daripada epal parut dan madu terbukti berkesan. Di sini, berhati-hati bahawa epal itu berasid. Kerana asid merangsang kulit. The madu, sebaliknya, mempunyai fungsi melicinkan. Topeng ini hendaklah kekal pada kulit selama 30 minit dan kemudian boleh dicuci dengan suam-suam kuku air. Sauerkraut juga dikatakan dapat melegakan kulit berminyak. Ini diletakkan mentah di kawasan kulit yang sesuai dan mempunyai kesan yang jelas. Banyak orang yang terjejas juga bersuara tentang rawatan dengan epal cuka sari. Ini diambil pada waktu pagi dan malam dengan bola kapas atau kain bersih. Dengan ini cuka diedarkan di kawasan kulit yang terjejas dan diserap ke dalamnya. Ini menjadikan kilauan yang menjengkelkan pada kulit hilang. Di samping itu, lawatan berkala ke sauna adalah disyorkan. Kerana kepanasan, liang pori dibuka dengan baik dan penampilan kulit bertambah baik dengan cepat.

Pertolongan cepat

Kulit berminyak dapat dirawat dengan penjagaan kulit krim atau topeng dan pek. Agar dapat dengan cepat melihat perubahan penampilan kulit, rawatan rutin sangat digalakkan. Ini mesti diperhatikan setiap hari, kerana hanya dengan cara ini rawatan kulit berminyak dapat berjaya. Untuk tujuan ini, wajah harus dibersihkan sekurang-kurangnya dua kali sehari. Selalunya, hanya basuh dengan jelas air boleh menghasilkan peningkatan yang ketara. Ini menghilangkan lapisan berminyak yang berlebihan dari kulit dan memberikan beberapa jam menyenangkan yang dapat dihabiskan tanpa filem berminyak yang kelihatan pada kulit. Terutama penting dalam rawatan kulit berminyak adalah penggunaan ubat rumah yang biasa anda pilih sendiri. Perubahan kekal pada penampilan kulit sebaliknya tidak mungkin dilakukan, kecuali anda mempertimbangkan kaedah pembedahan.

Pemulihan alternatif

Banyak individu yang terkena rungutan tentang merawat kulit berminyak dengan bantuan akupunktur. Aliran tenaga dalam badan dirawat melalui penggunaan jarum yang disasarkan. Ini dikatakan penyebab pembentukan kulit berminyak. Selepas rawatan, orang yang terlibat melaporkan peningkatan yang ketara. Walaupun begitu, ini mesti diulang dalam beberapa sesi untuk mencapai hasil yang optimum. Ubat homeopati juga sering digunakan dalam rawatan kulit berminyak. Ini adalah kaedah utama Pulsatilla, Kalsium karbonik, nux vomica, Sepia dan Sulfur. Sekiranya, sebaliknya, orang yang terjejas juga menderita jerawat, Sulfur Hepar dan Silicea disyorkan.