Rawatan rumah untuk terapi | Terapi keradangan tendon Achilles

Ubat rumah untuk terapi

Dalam terapi Tendonitis Achilles, agen penyejuk digunakan terutamanya pada fasa pertama. Ini boleh, misalnya, quark atau kubis balut. Di satu pihak, mereka sejuk kerana curd atau kubis sejuk, dan sebaliknya, kompres lembap, yang mengakibatkan penyejukan kerana penyejatan kelembapan.

Untuk mengatasi Tendon Achilles keradangan, ubat rumah tangga anti-radang juga digunakan. Oleh itu, pelbagai minyak pati boleh digunakan pada kawasan yang terjejas. Balut dengan cuka epal juga bermanfaat, kerana pada masa yang sama menghalang keradangan dan menyejukkan kulit melalui kelembapannya.

Homeopati

Rawatan Tendonitis Achilles dengan ubat homeopati tidak boleh disyorkan kerana kekurangan bukti saintifik mengenai keberkesanannya. Ubat yang biasanya digunakan untuk gambaran klinikal ini adalah Arnica atau Bryonia. Pada prinsipnya, tidak ada salahnya mengambil ubat homeopati jika terapi yang disyorkan oleh doktor dijalankan pada masa yang sama.

Oleh itu, disarankan berjumpa doktor, lebih baik pakar bedah ortopedik, yang akan merawat penyakit ini dan boleh mengesyorkan terapi. Dalam konteks ini, keinginan untuk mengambil ubat homeopati untuk mendapatkan sokongan dapat dilaporkan. Dengan cara ini, keselamatan ubat homeopati yang berkenaan dapat dijelaskan bersamaan dengan pengambilan ubat yang disarankan oleh doktor yang berkenaan. Kita mesti memberi nasihat agar tidak merawat Tendonitis Achilles dengan ubat homeopati sahaja. Ini benar terutamanya jika ada kesakitan dan simptomnya tidak menunjukkan peningkatan setelah beberapa hari.

Bilakah doktor mesti berunding?

Terutama jika terapi diri tidak membantu dalam jangka masa pendek, pakar ortopedik harus berunding. Dalam kebanyakan kes, doktor sukan terlebih dahulu melakukan pengukuran ketebalan Tendon Achilles, kerana ketebalan adalah petunjuk keparahan kecederaan atau penyakit yang dimaksudkan. Oleh kerana keradangan dalam pengertian klasik jarang menjadi penyebab keluhan, seperti halnya dengan rematik, sebagai contoh, terdapat kecenderungan yang meningkat untuk tidak menetapkan ubat anti-radang seperti ibuprofen or diclofenak.

Setelah pemeriksaan menyeluruh, rancangan dapat disusun bersama-sama dengan doktor mengenai bagaimana gejala dapat diatasi. Terutama dalam kes aduan yang berlaku, analisis tepat dibuat mengenai tekanan tambahan yang baru saja dialami dan bagaimana ini dapat dielakkan atau dikurangkan di masa depan. Sebagai langkah pertama, Tendon Achilles boleh disokong (ditampal) dengan pelekat khas. Hanya dalam kes yang sangat luar biasa, pakar bedah ortopedik / doktor sukan perlu mengesyorkan memakai plaster. Keadaan ini boleh berlaku sekiranya terdapat ancaman langsung terkoyaknya tendon Achilles.