Ubat rumah untuk rawatan abses | Rawatan abses

Ubat rumah untuk rawatan abses

Merawat sebuah abses dengan rawatan di rumah tidak selalu membawa kepada hasil yang diinginkan. Sekiranya abses tidak terbuka secara spontan dalam seminggu walaupun terdapat pelbagai rawatan di rumah, doktor mesti segera dirundingkan dan pembedahan pembukaan rongga abses mesti dipertimbangkan. Secara amnya, walaupun semasa merawat abses dengan rawatan di rumah, orang yang terkena tidak boleh mengganggu abses.

Sekiranya terdapat abses yang belum matang, terdapat risiko pembukaan masuk. Akibatnya, ada kemungkinan bahawa bakteria itulah penyebab abses memasuki aliran darah dan menyebabkan jangkitan teruk atau yang disebut darah keracunan (sepsis). Sebaik-baiknya, abses tidak boleh disentuh secara langsung dengan tangan walaupun semasa rawatan dengan rawatan di rumah.

Selepas bersentuhan langsung tangan hendaklah dibasuh dengan bersih dan kemudian dibasmi kuman. Pilihan ubat rumah yang paling sesuai untuk rawatan abses bergantung pada tahap nanah pengumpulan. Abses yang belum matang dan masih tertutup memerlukan rawatan yang berbeza daripada abses yang telah dibuka secara spontan.

Untuk mengukuhkan sistem imun dan dengan itu mempercepat penyembuhan abses, disarankan untuk minum secawan Jelatang teh tiga kali sehari selama beberapa minggu. Di samping itu, orang yang terdedah kepada jangkitan atau abses harus makan banyak buah dan sayur. Ini adalah cara lain untuk mengukuhkan kaedah berkesan sistem imun dan mengurangkan risiko terkena abses.

Di samping itu, penggunaan kompres yang direndam dalam susu panas dianggap sebagai ubat rumah tangga yang berkesan dalam rawatan abses. Dipanaskan bawang hirisan adalah antara ubat rumah tangga yang kebanyakan orang lebih biasa dengan rawatan sakit telinga. Walau bagaimanapun, sebagai wap dari bawang boleh memberi kesan antibakteria, ia juga sesuai sebagai ubat rumah tangga untuk merawat abses.

Sebilangan besar pesakit yang terlibat juga bersumpah dengan kesan penyembuhan biji fenugreek. Mereka harus dicampurkan dengan kira-kira satu sendok makan air ke pulpa kental dan digunakan pada kompres steril. Kompres ini kemudian boleh diletakkan di permukaan kulit selama kira-kira setengah jam.

Selanjutnya, putih dipanaskan kubis jus yang disapu ke kawasan yang terjejas harus menjadi ubat rumah yang berkesan untuk merawat abses. Selain itu, daun dan mekar daisy, yang dimasukkan ke dalam teh dan kemudian disebarkan pada abses, dapat mempercepat pematangan nanah pengumpulan dan dengan itu mempunyai pengaruh positif terhadap proses penyembuhan. Ubat rumah lain yang sesuai untuk rawatan abses: Anda boleh mendapatkan lebih banyak lagi mengenai topik ini di halaman: Rawatan rumah terhadap abses

  • Tekstur propolis disapu ke permukaan kulit beberapa kali sehari
  • Biji rami dicampurkan dengan air panas hingga menjadi pes
  • Arnica dan Echinacea tincture
  • bubur
  • Chamomile (sangat sesuai untuk memprovokasi pembukaan abses secara spontan)
  • Susu suam