Ubat rumah / penghapusan semula jadi bintik-bintik usia | Buang bintik-bintik usia

Ubat rumah / penghapusan semula jadi bintik-bintik usia

Ubat rumah tangga terhadap tempat umur kebanyakannya merupakan agen pemutihan yang seharusnya mencerahkan kawasan kulit yang terjejas. Ubat rumah terbaik untuk melawan tempat umur adalah untuk mengelakkan mereka. Untuk tujuan ini, krim matahari dengan faktor pelindung sinar matahari yang tinggi harus digunakan pada musim panas dan musim sejuk dan cahaya matahari yang kuat seperti matahari tengah hari harus dielakkan dengan segala cara.

Walaupun tempat umur sudah ada, pendedahan lebih lanjut kepada cahaya matahari harus dielakkan dengan segala cara, jika tidak, rawatan mungkin tidak begitu berjaya. Ubat rumah tangga yang sangat tua terhadap bintik-bintik usia adalah susu dadih, yang digunakan pada kawasan kulit yang terjejas di mana ia sepatutnya berlaku. Asid laktik yang dikandungnya seharusnya menghilangkan bintik-bintik usia.

Asid sitrik yang terdapat dalam jus lemon mempunyai kesan yang serupa dan boleh digunakan pada kawasan kulit yang terkena beberapa kali sehari. Aloe vera gel mempromosikan pembaharuan kulit dan penolakan lapisan kulit yang paling atas dan berubah warna sehingga boleh digunakan terhadap bintik-bintik usia. Campuran yoghurt dan madu pada bahagian yang sama juga dikatakan mempunyai kesan meringankan.

Pes tersebut boleh dibiarkan pada kulit selama kira-kira 30 minit dan kemudian dibasuh. Ubat rumah tangga lain adalah vitamin E, yang berkesan sebagai antioksidan. Ia dapat diambil sebagai minyak yang dapat dimakan atau dalam bentuk kapsul atau disapukan pada kulit langsung setelah terkena cahaya matahari.

Terdapat pelbagai jenis krim yang terdapat di kedai ubat dan farmasi yang semestinya dapat membantu mengatasi masalah pigmentasi. Julat harga bermula dari kurang dari 10 Euro hingga tinggi dua digit dan bahkan tiga digit. Faktor penentu adalah bahan aktif yang seharusnya mempunyai kesan pemutihan.

Oleh itu, bintik-bintik usia yang ada akan diringankan dan perkembangan perubahan warna baru dapat dicegah. Salah satu bahan aktif ini ialah hidrokuinon, yang juga boleh diresepkan oleh doktor. Rucinol atau asid kojik juga mempunyai kesan yang serupa.

Walau bagaimanapun, dengan krim ini, kesabaran diperlukan kerana kesan yang diinginkan hanya akan berlaku setelah beberapa minggu. Lebih-lebih lagi, kulit yang sensitif kadang-kadang bertindak balas terhadap kegatalan pada krim pemutihan. Adalah mustahak bahawa krim pemutihan hanya digunakan pada kawasan kulit yang berubah warna kerana jika tidak, seluruh kulit akan menjadi cerah dan akibat yang tidak rata akan menjadi akibatnya.

Penyingkiran bintik usia di wajah

Kulit di wajah sering sensitif. Terlepas dari kaedah yang digunakan, penghapusan bintik-bintik usia selalu dikaitkan dengan kerengsaan dan tekanan pada kulit. Atas sebab ini, anda harus selalu berjumpa dengan pakar dermatologi yang berpengalaman untuk mendapatkan rawatan.

Di satu pihak, ini berlaku untuk rawatan laser, jika intensiti sinaran laser terlalu tinggi, hasilnya sekali lagi boleh menjadi tidak teratur. Sebaliknya, radiasi yang terlalu tinggi boleh menyebabkan luka serius pada kulit, yang hanya sembuh dengan parut. Hal yang sama berlaku untuk pengelupasan kimia dengan asam buah atau asam trikloroasetik, di mana penggunaan yang tidak betul secara harfiah dapat menggores kulit, yang boleh dikaitkan dengan kerosakan kulit kekal.

Bahaya yang sama berlaku dengan penggunaan yang salah krioterapi atau dermabrasi. Dengan krim pemutih, perawatan harus diberikan hanya pada bintik-bintik usia yang gelap dan tidak ke seluruh wajah. Jika tidak, seluruh wajah akan memerah dengan beberapa nuansa, tetapi ketika kulit "sihat" juga menjadi lebih cerah, bintik-bintik dan tidak rata akan tetap ada.

Dengan ubat-ubatan rumah tangga seperti susu dadih atau asid sitrik tidak banyak yang boleh dilakukan dengan salah, tetapi di sini kejayaan hanya dicapai setelah beberapa minggu. Di sini juga, agen pemutih boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit, oleh itu rawatan harus dihentikan dan pakar dermatologi diminta jika perlu. Dalam semua kaedah menghilangkan bintik-bintik usia, sangat penting untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari setelah rawatan. Bergantung pada jenis rawatan, perlu untuk menghindari cahaya matahari selama beberapa bulan, seperti dengan rawatan laser, dan menerapkan pelindung matahari dengan faktor perlindungan sinar matahari yang tinggi setiap hari. Sebabnya adalah bahawa lapisan kulit paling atas yang teriritasi oleh rawatan mempunyai kecenderungan peningkatan pigmen yang disebabkan oleh cahaya matahari.