Homeopati | Sindrom terowong karpal - latihan yang membantu

Homeopati

In homeopati, ada banyak ubat yang boleh digunakan untuk sindrom carpal tunnelUbat yang sesuai dipilih oleh pakar yang berpengalaman, kerana ia mesti sesuai dengan gejala pesakit dengan tepat. Contohnya, ubat-ubatan yang terbukti sangat berkesan Arnica montana untuk kusam kesakitan dan kecederaan tendon dan ligamen Toksikodendron Rhus and Ruta tombolens juga, jika tendon dan ligamen terlibat dan cedera di sindrom carpal tunnel Hedera helix Untuk kesakitan dan kebas yang semakin teruk terutama pada waktu malam Cornaleum selamat, sekiranya rasa sakit itu agak membakar watak dan tangan kelihatan putih-biru Hypericum Untuk kesakitan disebabkan oleh kekejangan saraf atau kecederaan saraf lain Traumeel, gabungan tumbuhan ubat yang berbeza terhadap pembengkakan, kesakitan dan lebam Sudah tentu terdapat banyak homeopati yang lebih spesifik, tetapi mereka akan melangkaui ruang lingkup artikel ini. Ubat ini boleh diambil dalam pelbagai bentuk dos. Sebagai contoh, sering terdapat globula kecil (bola kecil), tablet untuk orang tua (kerana ini lebih mudah dikendalikan), titisan atau salap homeopati.

  • Arnica montana untuk kesakitan yang membosankan dan kecederaan tendon dan ligamen
  • Rhus toxicodendron dan Ruta قبرolens juga, jika tendon dan ligamen terlibat dan cedera dalam sindrom karpal terowong
  • Hedera Helix untuk kesakitan dan kebas yang semakin teruk terutama pada waktu malam
  • Secale cornutum, jika rasa sakit mempunyai watak yang agak membakar dan tangan kelihatan putih-kebiruan
  • Hypericum untuk kesakitan yang disebabkan oleh gangguan saraf atau kecederaan saraf yang lain.
  • Traumeel, gabungan tumbuhan ubat yang berbeza terhadap pembengkakan, kesakitan dan lebam

OP

Sekiranya terapi konservatif tidak membawa kejayaan atau jika sindrom carpal tunnel berulang berulang kali, pembedahan ditunjukkan. Penting untuk campur tangan supaya saraf tidak rosak secara tidak boleh dipulihkan. Walaupun begitu, pembedahan hanya boleh dianggap sebagai langkah terakhir, kerana sebarang campur tangan dalam tubuh boleh membawa risiko dan komplikasi.

Pembedahan sindrom terowong karpal adalah prosedur biasa dan kecil. Yang dangkal tisu penghubung ligamen yang bersempadan dengan terowong karpal dibelah dengan sayatan kecil untuk memberi lebih banyak ruang pada struktur berlari di terusan. Operasi bukanlah jaminan penambahbaikan, dan keluhan akan berulang kemudian. Penyelidikan harus dilakukan untuk mencari sebab dalam perjalanan saraf dan jalan keluar mereka dari tulang belakang serviks.