Homeopati untuk bahu yang dikalsifikasi | Rawatan Fisioterapi untuk bahu yang dikalsifikasi

Homeopati untuk bahu yang dikalsifikasi

Bahu yang dikalsifikasi juga boleh dirawat secara homeopati. Matlamat untuk homeopati adalah memperlakukan yang sama dengan yang sama. Pada dasarnya dianggap bahawa bahan-bahan yang berbahaya atau dapat menyebabkan penyakit dalam jumlah yang lebih besar, tetapi mempunyai kesan penyembuhan dalam dos yang lebih kecil dengan merangsang pertahanan tubuh sendiri.

Setiap ubat homeopati diberikan kepada gambar klinikal dan jenis orang tertentu, sehingga harus selalu diputuskan secara individu ubat mana yang paling sesuai dengan potensi mana. Berikut ini beberapa ubat yang terbukti disenaraikan. Lycopodium (lycopodium) digunakan terutamanya ketika penyakit ini ditandai dengan merobek, menarik kesakitan dalam sendi bahu, yang berlaku paling teruk pada waktu petang.

Kalsium phosporicum digunakan apabila, sebagai tambahan kepada kesakitan, terdapat juga gegaran di lengan dan tangan, yang mungkin menunjukkan kekurangan kalsium. Solanum malacoxylon (tumbuhan dari keluarga nighthade yang berasal dari Amerika Selatan) digunakan apabila diagnosis bahu yang dikalsifikasi jelas dan modelnya dicirikan oleh teruk kesakitan dengan sedikit pergerakan.

  1. Lycopodium (lycopodium) digunakan terutamanya ketika penyakit ini ditandai dengan merobek, menarik sakit di bahu sendi, yang paling teruk pada lewat petang.
  2. Kalsium phosporicum digunakan apabila, selain rasa sakit, ada gegaran di lengan dan tangan, yang mungkin menunjukkan kekurangan kalsium.
  3. Solanum malacoxylon (tumbuhan dari keluarga nighthade yang berasal dari Amerika Selatan) digunakan apabila diagnosis bahu yang dikalsifikasi jelas dan modelnya dicirikan oleh rasa sakit yang teruk dengan pergerakan yang sedikit.
  4. Vermikulit adalah mineral yang berlaku di Australia dan Amerika Selatan dan terdiri daripada 19 komponen yang berbeza. Ia biasanya digunakan untuk rawatan penyakit reumatik dan penyakit sistem lokomotor.

OP untuk bahu yang dikalsifikasi

Operasi bahu yang dikalsifikasi dipertimbangkan ketika penderitaan pesakit sangat tinggi dan semua kaedah terapi lain tidak menunjukkan hasil yang memuaskan. Tujuan operasi adalah untuk membuang lebihan kalsium deposit untuk melegakan kesakitan dan memulihkan mobiliti. Biasanya operasi dilakukan secara arthroscopically, yang bermaksud bahawa pakar bedah akan beroperasi melalui 2 saluran sayatan kecil.

Prosedur invasif minimum ini mengelakkan luka operasi yang lebih besar dan mengurangkan masa penyembuhan. Pakar bedah terlebih dahulu akan mendapatkan gambaran keseluruhan lokasi dan tahap kalsifikasi dan kemudian membuangnya dengan bantuan peralatan khas. Akhirnya, sendi dibilas.

Selepas operasi, bahu boleh digerakkan dengan bebas selagi sakit diizinkan. Pada hari-hari pertama dan minggu-minggu selepas operasi, doktor biasanya akan menetapkan fisioterapi untuk mengembalikan pergerakan bahu dan kemampuan menanggung berat badan pesakit sepenuhnya. urut teknik untuk mengurangkan bengkak dan meningkatkan mobiliti juga digunakan untuk membuat pesakit terbiasa dengan postur sempurna secepat mungkin. Setelah selesai menjalani rawatan fisioterapeutik, pesakit dapat terus melakukan latihan yang dipelajari di rumah agar masalah baru tidak timbul.