Homeopati | Fisioterapi untuk leher yang kaku

Homeopati

Globula sering dijumpai di homeopati dan diberikan untuk menyokong proses penyembuhan. Oleh kerana mereka tergolong dalam ubat alternatif, maka risiko risiko sampingan lebih sedikit. Adakah ini cukup sebagai rawatan terpencil untuk struktur yang cedera tidak dapat dijelaskan sepenuhnya kerana kekurangan bukti. Namun, sebagai langkah sokongan, ia juga dapat membantu dalam pengaduan kelak leher kekakuan adalah ubat yang popular: Aconitum D12 dan Belladonna D30, jika masalah telah timbul kerana selesema sebelumnya Toksikodendron Rhus D30, jika pergerakan yang salah mendahului masalah Bryonia D12, jika ketidakselesaan terjadi terutama ketika memindahkan kepala Gelsenium D12, sekiranya berlaku sakit kepala kerana kaku leher Magnesium phosphoricum D6, sekiranya terdapat kekakuan leher yang berkaitan dengan tekanan kerana ketegangan otot. Sejauh mana ubat yang sesuai dengan gejala, juga bergantung pada individu dan harus diputuskan dengan berunding dengan pakar.

  • Aconitum D12 dan Belladonna D30, jika masalahnya disebabkan oleh selesema sebelumnya
  • Rhus toxicodendron D30, ketika pergerakan yang salah mendahului masalah
  • Bryonia D12, jika simptom berlaku terutama semasa pergerakan kepala
  • Gelsenium D12, ketika sakit kepala kerana leher kaku
  • Magnesium phosphoricum D6, untuk kekejangan leher yang berkaitan dengan tekanan yang disebabkan oleh ketegangan otot

Ringkasan

Yang kaku leher disebabkan oleh ketegangan otot tulang belakang serviks. Nada otot dapat meningkat kerana pelbagai sebab. Ini sering merangkumi postur leher yang tidak betul serta kesan trauma pada otot.

Trauma merangkumi tidak hanya besar whiplash kecederaan, tetapi juga kehelan yang disebabkan oleh terlalu cepat a kepala pergerakan ketika melihat ke sisi. Penyakit degeneratif seperti arthrosis atau cakera tergelincir di tulang belakang serviks juga boleh menyebabkan ketegangan dan mesti dijelaskan sebelum keputusan mengenai terapi dibuat. Penjelasan oleh doktor sangat penting sekiranya penyebabnya adalah jangkitan.

Dalam kes a leher yang tegang, ada banyak kemungkinan penyebab, tetapi juga pilihan rawatan. Untuk memilih terapi yang berkesan, penyebabnya mesti dijelaskan oleh doktor sekiranya terdapat aduan kronik dan / atau teruk. Ketegangan otot di leher dapat diatasi dengan rawatan yang sesuai.