Keseimbangan Hormon: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Hormon seimbang merujuk kepada interaksi semua hormon di dalam badan. Ia dikendalikan oleh sistem endokrin. Gangguan hormon seimbang boleh membawa kepada penyakit serius.

Apakah keseimbangan hormon?

Hormon seimbang merujuk kepada interaksi semua hormon di dalam badan. Ia dikendalikan oleh sistem endokrin. Keseimbangan hormon badan dikawal oleh mekanisme pengawalseliaan dalam sistem endokrin. Ia dicirikan oleh interaksi semua hormon. Walau bagaimanapun, selalu terdapat turun naik normal dalam tahap hormon individu bergantung kepada fungsi tubuh. Hormon adalah bahan utusan endogen yang mengatur fungsi penting tubuh. Pembentukannya dikendalikan dan diatur dalam sistem hormon dengan mekanisme pengatur. Sebagai contoh, hormon tertentu bertanggungjawab untuk metabolisme tenaga. Yang lain mengatur ciri seksual primer dan sekunder. Darah gula tahap, misalnya, dikawal oleh hormon insulin. Pertumbuhan juga tertakluk kepada pengaruh hormon melalui hormon pertumbuhan. Begitu juga dengan badan air dan keseimbangan mineral tidak dapat diatur tanpa hormon. Malah emosi dan tingkah laku dipengaruhi oleh proses hormon. Pengeluaran hormon yang mengawal proses tubuh seterusnya diatur oleh hormon lain dalam sistem endokrin. Untuk menyelaraskan proses tubuh antara satu sama lain, terdapat perubahan berterusan tahap hormon hormon individu. Dalam prosesnya, tahap hormon turun naik dalam had tertentu. Apabila had terlampaui, keseluruhan keseimbangan hormon terganggu.

Fungsi dan tugas

Keseimbangan hormon badan diatur oleh sistem endokrin. Setiap hari, semua hormon dalam badan mengalami turun naik kepekatan, yang seterusnya bergantung pada proses badan. Walau bagaimanapun, untuk semua hormon terdapat nilai rata-rata di mana kepekatannya berubah-ubah. Hormon dihasilkan di kelenjar endokrin badan atau sel endokrin yang tersebar. Organ endokrin termasuk sel-sel Langerhans di pankreas, yang kelenjar tiroid, yang kelenjar paratiroid, kelenjar pineal, kelenjar adrenal, sel Leydig di testis, folikel ovari di ovari dan, di atas semua, kelenjar pituitari. Yang kelenjar pituitari, juga disebut kelenjar pituitari, adalah organ unggul dari sistem endokrin. Ia menghasilkan banyak hormon yang berbeza dengan susunan dan fungsi kimia yang berbeza. Hormonnya kadang-kadang bertindak secara langsung pada organ, seperti hormon pertumbuhan, atau mengatur pengeluaran hormon lain di kelenjar endokrin subordinat. Kelenjar adrenal menghasilkan adrenalin, norepinephrine, dan hormon steroid Kortisol or aldosteron. Epinefrin dan norepinephrine adalah lakonan jangka pendek tekanan hormon yang cepat membebaskan tenaga dari glukosa. Kortisol adalah jangka panjang tekanan hormon yang menghasilkan glukosa dengan memecahkan protein di dalam badan, menyebabkan darah glukosa tahap untuk meningkat. Peningkatan dalam darah tahap glukosa seterusnya menyebabkan peningkatan pengeluaran insulin di pankreas. Insulin menyebabkan glukosa darah diangkut ke dalam sel. The kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid, Yang merangsang metabolisme. Tanpa hormon tiroid, proses metabolik tidak akan dapat berlaku. The kelenjar paratiroid menghasilkan parathormone. The hormon paratiroid bertanggungjawab untuk kalsium metabolisme. Ia memastikan kalsium penyerapan dari makanan. Tambahan pula, hormon seks testosteron dihasilkan dalam sel Leydig testis dan estrogen dalam folikel ovari ovari. Dalam keseimbangan hormon yang normal, kepekatan hormon mengalami turun naik berterusan dalam had tertentu. Semasa perubahan fizikal disebabkan oleh pertumbuhan, akil baligh atau menopaus, keseimbangan hormon juga berubah secara drastik. Fasa-fasa ini mewakili fasa peralihan normal, masing-masing membawa kepada keadaan keseimbangan hormon yang berbeza. Semasa perubahan ini, terdapat perubahan yang kuat dalam keseimbangan hormon sehingga keluhan fizikal berlaku. Namun, sebagai peraturan, keluhan ini tidak memerlukan perawatan, kerana ia berlaku dalam proses perubahan keseimbangan hormon yang normal.

Penyakit dan keluhan

Walau bagaimanapun, perubahan keseimbangan hormon juga dapat menunjukkan penyakit serius. Sebagai contoh, hiperfungsi atau hipofungsi beberapa organ endokrin mungkin berlaku. Salah satu contoh adalah hiperfungsi adrenal dengan peningkatan pengeluaran Kortisol. Hiperfungsi ini sering disebabkan oleh adenoma atau tumor. Dalam kes ini, kelenjar adrenal menghasilkan kortisol secara autonomi tanpa dipengaruhi oleh organ endokrin peringkat tinggi seperti kelenjar pituitari. Hasilnya adalah apa yang disebut Sindrom Cushing dengan truncal obesiti, wajah bulan purnama, hiperglisemia dan melemahnya sistem imun. Yang hiperglisemia seterusnya menyebabkan peningkatan pengeluaran insulin untuk menurunkan kadar insulin gula darah tahap lagi. Oleh itu, di Sindrom Cushing, tahap kortisol di satu pihak dan tahap insulin di sisi lain sentiasa meningkat. Kortisol menyebabkan kerosakan badan secara kekal protein menjadi glukosa, yang kemudian disalurkan oleh insulin ke dalam sel-sel lemak untuk sintesis lemak. Penyakit kelenjar pituitari boleh mengganggu keseluruhan mekanisme peraturan sistem hormon. Sekiranya kelenjar pituitari gagal, banyak hormon tidak lagi dihasilkan atau tidak lagi dihasilkan dengan mencukupi. Salah satu contohnya ialah sindrom Sheehan yang disebut, yang disebabkan oleh nekrosis kelenjar pituitari sebagai sebahagian daripada mengandung komplikasi. Dalam kes ini, kekurangan banyak hormon berlaku, yang mengakibatkan serius keadaan dengan banyak gejala yang berbeza. Contoh lain dari penyakit kekurangan hormon adalah Penyakit Addison. Ini adalah kegagalan kelenjar adrenal. Ini mengakibatkan kekurangan hormon kortisol dan aldosteron. Hasilnya adalah gangguan metabolisme mineral dan hipoglisemia (rendah gula darah) dengan perasaan lemah, loya and muntah, dan penurunan berat badan. Dalam perjalanan penyakit ini, krisis Addison yang mengancam nyawa boleh berlaku, yang memerlukan rawatan yang cepat. Rawatan terdiri daripada penggantian kortisol seumur hidup dan aldosteron. Apabila tahap hormon seks terlalu rendah, terdapat hipofungsi gonad (testis atau ovari) dengan gangguan fungsi seksual atau kemandulan.