Kelenjar Hormon: Struktur dan Fungsi

Apakah kelenjar endokrin?

Kelenjar endokrin pada manusia adalah tapak pengeluaran hormon penting. Mereka tidak mempunyai saluran perkumuhan, tetapi melepaskan rembesan mereka (hormon) terus ke dalam darah. Itulah sebabnya kelenjar endokrin dipanggil kelenjar endokrin. Sejawat mereka adalah kelenjar eksokrin, yang melepaskan rembesan mereka melalui saluran perkumuhan ke permukaan dalaman atau luaran. Ini termasuk kelenjar air liur, kelenjar peluh dan kelenjar lacrimal.

Kelenjar endokrin yang paling penting dan hormonnya

Kelenjar endokrin berikut menghasilkan bahan utusan penting untuk proses badan.

hipotalamus

Ia adalah organ kawalan penting dalam sistem hormon. Ia mengawal pengeluaran hormon kelenjar pituitari melalui apa yang dipanggil "hormon pelepas" (seperti GnRH) dan "hormon perencatan" (seperti somatostatin, dopamin).

Kelenjar hipofisis (hipofisis)

Ia menghasilkan pelbagai hormon di lobus anterior dan posteriornya. Ini termasuk, antara lain:

 • Hormon pertumbuhan (somatotropin): penting untuk pertumbuhan dan perkembangan.
 • Hormon perangsang tiroid (TSH): merangsang pengeluaran hormon oleh kelenjar tiroid
 • hormon adrenocorticotropic (ACTH): merangsang pengeluaran hormon dalam korteks adrenal
 • Hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon lutein (LH): Pada wanita, mereka merangsang kematangan telur, ovulasi dan pengeluaran estrogen, antara lain. Pada lelaki, mereka menggalakkan pengeluaran sperma.
 • Oxytocin: menyebabkan pengecutan otot rahim semasa kelahiran (sakit bersalin) dan pengecutan sel otot kelenjar susu selepas kelahiran (milk letdown).
 • Vasopressin (hormon antidiuretik, ADH): menghalang perkumuhan air kencing (diuresis) dan menyempitkan saluran darah (yang meningkatkan tekanan darah).

Kelenjar tiroid

Ia menghasilkan dua hormon tiroid triiodothyronine (T3) dan tiroksin (T4). Ini penting untuk pertumbuhan, pembangunan, penggunaan oksigen dan pengeluaran haba.

Kelenjar paratiroid

Ia menghasilkan hormon paratiroid, yang mengawal tahap kalsium dan fosforus dalam darah.

Kelenjar adrenal

Hormon berikut dihasilkan dalam korteks adrenal:

 • Glukokortikoid (kortisol): Mengawal proses metabolik, hormon tekanan, dsb.
 • Aldosteron: terlibat dalam pengawalan keseimbangan garam dan air
 • Androgen (seperti testosteron): hormon seks lelaki

"hormon tekanan" adrenalin, noradrenalin dan dopamin dihasilkan dalam medula adrenal. Mereka menyediakan badan untuk tindak balas tekanan, contohnya dengan meningkatkan tekanan darah, mempercepatkan degupan jantung dan menghentikan pergerakan usus.

Pankreas

Hanya bahagian tisu pankreas yang berbentuk pulau kecil tertentu (yang dipanggil pulau kecil Langerhans) mempunyai fungsi kelenjar endokrin, iaitu menghasilkan hormon. Ini adalah

 • Insulin: menurunkan paras gula dalam darah
 • Somatostatin: juga dihasilkan oleh hipotalamus dan menghalang pelbagai hormon (insulin, glukagon, hormon pertumbuhan, dll.)

Ovari

Mereka menghasilkan hormon seks wanita estrogen dan gestagens (seperti progesteron) dan, dalam kuantiti yang kecil, hormon seks lelaki testosteron.

Testicles

Testis menghasilkan testosteron dan, dalam jumlah yang kecil, estrogen estradiol.

Apakah fungsi kelenjar endokrin?

Kelenjar endokrin mengawal banyak fungsi organ dan proses badan melalui hormon yang dihasilkannya. Ini termasuk, sebagai contoh, pelbagai proses metabolik, keseimbangan garam dan air, suhu badan, peredaran, tingkah laku dan fungsi seksual.

Di manakah terletaknya kelenjar endokrin?

Hipotalamus, kelenjar pituitari dan kelenjar pineal terletak di dalam otak: hipotalamus adalah sebahagian daripada diencephalon. Ia disambungkan ke kelenjar pituitari (hypophysis) di pangkal tengkorak melalui apa yang dipanggil tangkai pituitari.

Kelenjar pineal kecil terletak jauh di dalam otak: ia terletak pada dinding posterior ventrikel ketiga (ventrikel ialah rongga di dalam otak yang dipenuhi dengan cecair serebrospinal).

Kelenjar tiroid dua lobus terletak di bahagian depan leher tepat di bawah laring. Dua cupingnya terletak di sebelah kanan dan kiri trakea. Empat kelenjar paratiroid kecil terletak di bahagian atas dan bawah bahagian belakang lobus tiroid.

Gonad wanita - dua ovari - terletak di pelvis di kedua-dua belah rahim. Gonad lelaki, dua buah zakar, terletak bersama dalam skrotum dan oleh itu terletak di luar badan. Ia adalah beberapa darjah lebih sejuk di sini daripada di dalam badan, yang diperlukan untuk pengeluaran sperma.

Apakah gangguan yang boleh menjejaskan kelenjar endokrin?

Gangguan kelenjar endokrin boleh menyebabkan pengurangan atau peningkatan pengeluaran hormon masing-masing. Gangguan sedemikian boleh menjadi sifat yang sangat berbeza.

Sebagai contoh, kelenjar endokrin mungkin tidak lagi dapat menghasilkan hormon yang mencukupi akibat daripada keradangan atau kecederaan (akibat kemalangan atau pembedahan). Perkara yang sama boleh berlaku jika tumor memberi banyak tekanan pada kelenjar endokrin.

Walau bagaimanapun, tumor juga boleh "meniru" tisu kelenjar endokrin supaya jumlah hormon yang berlebihan dihasilkan.

Penyakit berjangkit dan penyakit autoimun juga boleh menjejaskan fungsi kelenjar endokrin. Satu contoh penyakit autoimun yang menjejaskan kelenjar endokrin dan pengeluaran hormonnya ialah diabetes jenis 1: bagi mereka yang terjejas, sistem imun memusnahkan sel-sel pankreas yang menghasilkan insulin. Ini mengakibatkan kekurangan insulin berbahaya yang mesti dirawat.