Lobak pedas: Faedah kesihatan lobak pedas

Adakah lobak pedas sihat?

Lobak pedas adalah akar putih-coklat. Minyak pati sawi dalam lobak pedas dilepaskan apabila digosok atau dipotong, membuat mata berair dan rasa pedas apabila dimakan. Ini adalah satu lagi sebab mengapa kebanyakan orang hanya meletakkan sedikit akar pada pinggan mereka.

Satu sudu teh lobak pedas (sekitar 15 gram) hanya mempunyai sekitar tujuh kalori, kurang daripada satu gram setiap satu lemak dan protein dan sekitar dua gram karbohidrat.

Bahan-bahan yang berharga

Apa yang menjadikan lobak pedas sangat sihat adalah bahan-bahannya yang lain. Ia mempunyai banyak tawaran: Mikronutrien seperti kalsium, kalium, magnesium dan asid folik, sebagai contoh.

Ia juga mengandungi vitamin C, B1 dan 2, B6, flavonoid flavon dan kuersetin. Ia juga mengandungi asid amino berikut, antara lain:

  • arginine
  • histidine
  • leucine
  • lisin
  • Aspartik asid
  • Asid glutamat

Lobak pedas juga mengandungi serat pemakanan lignin dan asid poliuronik, enzim peroksidase lobak pedas dan glikosida minyak mustard, yang memberikan kepedasannya.

Terima kasih kepada bahan-bahan ini, lobak pedas mempunyai kesan anti-radang, antivirus dan antibakteria.

Membantu dengan jangkitan saluran kencing dan saluran pernafasan

Disebabkan oleh kesan ini, akar lobak pedas diluluskan untuk penyakit radang akut bronkus, sinus dan saluran kencing. Ia boleh menyokong langkah rawatan perubatan lain.

Peredaran darah bertambah baik

Ekstrak lobak pedas tertentu, khususnya enzim HRP, mempunyai kesan menggalakkan peredaran dan vasodilatasi. Ini meningkatkan aliran darah.

Dengan cara ini, lobak pedas - digunakan secara luaran - boleh membantu untuk sakit otot ringan.

Menggalakkan pencernaan

Lobak pedas juga boleh menyokong pencernaan yang sihat. Enzim tertentu merangsang pengeluaran hempedu, yang membantu mencerna lemak selepas makan. Ia juga membantu badan untuk mengeluarkan pelbagai "bahan buangan". Lobak pedas juga boleh membantu mengawal pergerakan usus dan mengelakkan sembelit kerana serat yang terkandung di dalamnya.

Bagaimanakah lobak pedas boleh digunakan?

Lobak pedas boleh digunakan dalam pelbagai cara. Berikut adalah beberapa contoh:

  • Di dapur, anda boleh menggunakan lobak pedas sebagai rempah: sama ada tulen sebagai serbuk, parut baru atau dalam bentuk penyediaan seperti lobak berkrim klasik. Ia boleh digunakan untuk menapis hidangan ikan dan daging, sos dan sayur-sayuran.
  • Madu lobak pedas digunakan sebagai ubat rumah untuk batuk dan selsema: campurkan lobak pedas parut atau cincang halus dengan madu dan biarkan campuran untuk diselitkan dalam balang atas skru selama 24 jam. Kemudian panaskan sedikit (ini menjadikan madu lebih cair), tapis lobak pedas dan simpan madu dalam balang atas skru.
  • Untuk membuat kompres lobak pedas untuk sakit dan ketegangan otot yang ringan, parut akar, lembapkan dengan sedikit air jika perlu dan sapukan campuran pada kain kapas. Lipat dan letakkan pada kawasan yang sakit dan tegang.
  • Terdapat juga persediaan seperti tablet atau kapsul yang mengandungi ekstrak lobak pedas, yang dikatakan boleh membantu cystitis atau jangkitan pernafasan, contohnya.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Lobak: Kesan sampingan

Sedikit yang diketahui tentang kesan sampingan lobak pedas. Walau bagaimanapun, anda harus menggunakannya dengan berhati-hati kerana kepedasannya. Memandangkan minyak sawi boleh merengsakan kulit, selaput lendir dan mata, ini tidak boleh terkena secara langsung atau berpanjangan dengan lobak pedas. Jika tidak, terdapat risiko kerengsaan.

Wanita tidak boleh mengambil lobak dalam bentuk yang sangat pekat semasa mengandung, contohnya sebagai ubat atau ubat untuk cystitis, jika tidak minyak pati boleh mencetuskan kelahiran pramatang.

Beli lobak pedas atau tanam sendiri

Salah satu cara untuk mendapatkan lobak pedas adalah dengan menanamnya sendiri. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai pilihan ini. Sebagai alternatif, anda boleh membelinya dari pasar raya atau pasar organik. Sama ada sebagai akar segar atau sebagai lobak pedas meja, sawi atau krim atau penyediaan lain dalam balang.

Anda juga boleh membeli sediaan sedia yang mengandungi lobak pedas (cth kapsul, serbuk, tablet) di kedai ubat dan farmasi.

Apa itu lobak pedas?

Apakah itu lobak pedas (Armoracia rusticana)? "Tongkat" putih-coklat adalah sayuran akar. Dari segi botani, lobak pedas tergolong dalam keluarga cruciferous dan agak tidak menuntut apabila ia berkaitan dengan tanah. Ia tumbuh hampir di mana-mana, walaupun di bawah naungan separa. Walau bagaimanapun, lobak pedas sangat menyukai humus yang lembap dan longgar.

Akar putih-coklat dianggap sebagai salah satu tumbuhan tertua yang ditanam dan ubatan. Lobak pedas telah pun ditanam pada abad ke-12 dan disebut dalam tulisan biarawati dan penyembuh Hildegard von Bingen.

Setelah ditanam, lobak pedas sukar untuk dibuang. Potongan akar yang kekal di dalam tanah terus berkembang - sememangnya membiak. Jika tidak, ia berjimat, memerlukan sedikit penjagaan dan tidak memerlukan baja.

Akibatnya, lobak pedas masih tumbuh di tempat-tempat di mana ladang dan kebun telah lama hilang. Inilah sebabnya mengapa tumbuhan itu, yang asalnya berasal dari Eropah tenggara, juga wujud sebagai lobak pedas liar dengan daun yang besar dan memanjang tanpa sebarang penjagaan, sebaik-baiknya di tebing sungai atau di padang rumput yang lembap.

Sebagai tambahan kepada daun biasa, yang boleh tumbuh sehingga satu meter tinggi, lobak pedas liar juga boleh dikenali dengan batang bersudut dan biasanya akarnya tidak betul.

Sebagai sayuran musim sejuk, lobak pedas dituai dari Oktober hingga Januari. Ia lebih baik jika anda menyimpannya di tempat yang sejuk dan gelap.