Ekor kuda: Bagaimana ia berfungsi

Apakah kesan ekor kuda medan?

Bahagian ekor kuda padang yang steril di atas tanah (juga dikenali sebagai ekor kuda medan atau ekor kuda) digunakan secara perubatan sebagai herba ekor kuda. Bahan-bahan penting ialah asid silisik (silikon) yang banyak serta flavonoid, silikat dan derivatif asid kafeik.

Ekor kuda mempunyai pelbagai kesan pada badan:

Kesan diuretik

Bahan-bahan mempunyai kesan diuretik. Sebagai ubat herba tradisional, ekor kuda digunakan secara dalaman sebagai terapi pembilasan untuk penyakit bakteria dan radang saluran kencing atau batu ginjal.

Persediaan yang mengandungi ekor kuda juga boleh membuang pengekalan air dalam badan (edema).

Baik untuk tulang

Terdapat juga bukti daripada kajian haiwan dan tabung uji bahawa ekor kuda baik untuk tulang. Penyelidik mengaitkan kesan sedemikian kepada kandungan silika yang tinggi dan silikon dioksida yang terkandung di dalamnya. Silika meningkatkan pembentukan, ketumpatan dan ketekalan tisu tulang dan rawan dengan menggalakkan sintesis kolagen dan meningkatkan penyerapan dan penggunaan kalsium.

Walau bagaimanapun, kajian manusia diperlukan untuk mengesahkan andaian ini.

Pengaruh pada rambut

Satu kelayakan untuk kajian adalah bahawa penyelidik tidak menyiasat ekor kuda sahaja, tetapi produk pertumbuhan rambut yang digunakan terdiri daripada pelbagai bahan - vitamin C dan asid amino tumbuhan juga disertakan, sebagai contoh.

Menggalakkan penyembuhan luka

Digunakan secara luaran, tumbuhan ubatan mungkin menyokong rawatan luka yang kurang sembuh. Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan untuk menyokong lagi bukti.

Gunakan dalam perubatan rakyat

Dalam perubatan rakyat, Equisetum arvense juga dikatakan mempunyai kesan penyembuhan dalam bidang aplikasi lain, contohnya dalam tuberkulosis dan pada sendi dalam reumatik dan gout. Keberkesanannya dalam bidang ini belum terbukti secara saintifik.

Bagaimanakah ekor kuda medan digunakan?

Tumbuhan ubatan boleh digunakan secara dalaman dan luaran. Pelbagai bentuk dos boleh didapati, seperti kapsul, tablet bersalut, tablet dan sediaan cecair seperti pekat ekor kuda.

Herba kering juga digunakan untuk menyediakan teh dan ekstrak. Yang terakhir boleh digunakan untuk memampatkan dan mandi.

Sebagai alternatif kepada teh, anda boleh menggunakan persediaan sedia seperti tablet bersalut, kapsul atau titisan Equisetum arvense – mengikut arahan dalam risalah pakej masing-masing atau cadangan doktor atau ahli farmasi anda.

Untuk luka yang kurang sembuh, anda boleh menyediakan ekstrak ekor kuda cecair untuk memampatkan: Untuk melakukan ini, rebus sepuluh gram herba ekor kuda dalam satu liter air selama setengah jam. Tapis cecair melalui kain dan picit perlahan-lahan. Rendam pembalut kain kasa dalam rebusan dan letakkan di kawasan kulit yang terjejas.

Penyembuhan luka juga boleh disokong dengan mandian ekor kuda (mandi separa). Gunakan dua gram herba ekor kuda setiap liter air untuk bahan tambahan mandian.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan ekor kuda?

Aduan perut berlaku sangat jarang selepas penggunaan dalaman.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan herba ekor kuda

Anda mesti minum cecair yang mencukupi semasa menjalani terapi pembilasan dengan Equisetum. Sekurang-kurangnya dua liter sehari diperlukan.

Memandangkan tiada penemuan tentang keselamatan, toleransi dan keberkesanan penggunaan pada wanita hamil, ibu menyusu dan kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun, kumpulan orang ini harus mengelakkan tumbuhan ubatan.

Bagaimana untuk mendapatkan produk ekor kuda

Anda boleh mendapatkan herba ekor kuda yang dipotong dan pelbagai bentuk dos daripada farmasi anda. Sila rujuk risalah pakej yang berkaitan atau doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan maklumat tentang penggunaan dan dos ekor kuda yang betul.

Apakah ekor kuda?

Ekor kuda (genus Equisetum, keluarga ekor kuda) memainkan peranan istimewa dalam botani. Mereka adalah saki-baki kecil kumpulan tumbuhan yang lebih besar yang menguasai tumbuh-tumbuhan pada zaman awal sejarah bumi (Karbon, Permian). Sebahagian daripadanya tumbuh menjadi pokok yang tinggi.

Sebaliknya, ekor kuda hari ini, yang mana masih terdapat kira-kira 30 spesies berbeza, semuanya adalah tumbuhan spora herba saka dengan pengedaran hampir seluruh dunia. Hanya di Australia dan New Zealand mereka tidak dapat ditemui.

Ekor kuda padang (Equisetum arvense), yang digunakan secara perubatan, membentuk pucuk yang subur pada musim bunga. Mereka tidak bercabang, tegak, berwarna coklat muda dan mempunyai sporofil kecoklatan seperti kon dengan beberapa bekas spora.

Batangnya kasar dan keras kerana silika yang disimpan - ini juga berlaku dengan spesies Equisetum yang lain. Oleh itu, ia digunakan pada masa lalu sebagai agen penyental, terutamanya untuk hidangan piuter. Inilah sebabnya mengapa ekor kuda juga dikenali sebagai "herba timah".

Wakil terbesar keluarga ekor kuda ialah ekor kuda gergasi (E. giganteum), yang pucuk nipisnya sepanjang 20 meter memanjat tumbuhan lain. Spesies Equisetum lain termasuk ekor kuda musim sejuk (E. hyemale), ekor kuda kolam (E. fluviatile) dan ekor kuda paya (E. palustre).

Jika anda ingin mengumpul ekor kuda padang sendiri dan menggunakannya secara perubatan, anda harus memastikan bahawa anda mendapat tumbuhan yang betul dan bukan spesies yang berkaitan - terutamanya bukan ekor kuda paya. Ia mengandungi sejumlah besar palustrine alkaloid beracun.