Penjagaan Hospis – Kebaikan dan Keburukan

Di manakah orang tua atau orang yang sakit tenat mahu mati? Bergantung pada situasi peribadi dan perubatan, terdapat pelbagai tempat yang mungkin: di rumah, di hospis, di rumah persaraan atau penjagaan atau di hospital. Setiap tempat mempunyai keanehan tersendiri dari segi orang yang mengelilingi anda, peraturan – dan sudah tentu kosnya. Suasana, kemungkinan melibatkan saudara-mara dan, akhir sekali, cara orang yang mati dirawat berbeza.

Hospis pesakit dalam

Pertama sekali: apakah hospis? Hospis pesakit dalam ialah kemudahan bebas, dari segi struktur, organisasi dan ekonomi. Setiap hospis mempunyai kakitangan terlatih dan konsepnya sendiri. Walau bagaimanapun, matlamatnya adalah sentiasa untuk menyediakan setiap pesakit dengan penjagaan psikologi, kejururawatan (paliatif) dan (paliatif) yang terbaik dalam persekitaran yang harmoni pada akhir hayat mereka.

Penjagaan kejururawatan di hospis ini disediakan oleh kakitangan kejururawatan sepenuh masa dan sukarelawan terlatih. Penjagaan perubatan disediakan oleh doktor yang berpengalaman dalam perubatan paliatif. Pekerja sosial, ahli psikologi dan pendeta menjaga keperluan psikologi dan pastoral pesakit dan saudara-mara - selalunya secara sukarela.

Selain hospis untuk orang dewasa, terdapat juga hospis kanak-kanak di beberapa negara (seperti Jerman dan Austria). Walau bagaimanapun, kerana rangkaian perkhidmatan yang ditawarkan biasanya hampir tidak memenuhi permintaan, pesakit dan saudara mara yang berminat perlu menjangkakan masa menunggu di banyak tempat.

Mati di rumah

Ramai pesakit paliatif lebih suka mati di rumah dalam persekitaran yang biasa. Perkhidmatan pesakit luar/mudah alih selalunya boleh menjadikannya mungkin.

Di Jerman, sebagai contoh, perkhidmatan kejururawatan pesakit luar dan hospis tersedia dan - untuk pesakit dalam situasi yang lebih kompleks - pasukan penjagaan paliatif (PCT). Struktur penjagaan yang sepadan di Austria termasuk perkhidmatan kejururawatan dan penjagaan bergerak, pasukan penjagaan paliatif mudah alih dan pasukan hospis. Di Switzerland, perkhidmatan penjagaan hospital luar dan perkhidmatan penjagaan paliatif mudah alih boleh membolehkan pesakit yang sakit tenat atau hampir mati menghabiskan fasa terakhir kehidupan mereka di rumah mereka sendiri.

Penjaga akhir hayat juga mempunyai telinga terbuka untuk saudara-mara pesakit - walaupun selepas kematian, contohnya apabila ia datang untuk bersedih atau menganjurkan pengebumian. Perkhidmatan hospis/pasukan hospis juga ada untuk saudara mara.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pelbagai struktur penjagaan untuk pesakit paliatif di sini.

Meninggal dunia di rumah jagaan

Tidak mustahil untuk membuat kenyataan umum tentang kecekapan dan kualiti penjagaan hospis di rumah persaraan dan penjagaan. Ini kerana setiap rumah mempunyai konsep yang berbeza, falsafah yang berbeza dan juga kapasiti kakitangan dan ruang yang berbeza.

Di kebanyakan rumah, bagaimanapun, nisbah kakitangan adalah rendah - terdapat terlalu sedikit kakitangan untuk pesakit. Ini sering meninggalkan terlalu sedikit masa untuk memenuhi keperluan dan keperluan orang yang hampir mati. Selalunya terdapat juga kurang penglibatan dan sokongan untuk saudara-mara berbanding di hospis, di wad penjagaan paliatif di hospital atau melalui perkhidmatan hospis pesakit luar (mudah alih) atau pasukan hospis.

Walau bagaimanapun, perkhidmatan pesakit luar/hospis mudah alih atau pasukan hospis juga boleh menemani pesakit di rumah jagaan kejururawatan dalam fasa akhir hayat mereka atas permintaan - begitu juga rakan sukarelawan akhir hayat.

Meninggal dunia di hospital

Doktor dan kakitangan kejururawatan yang terlatih dalam perubatan paliatif bekerja di sana - disokong oleh wakil kumpulan profesional lain seperti ahli psikologi dan pekerja sosial. Pendeta dan sukarelawan juga terlibat dalam penjagaan pesakit yang sakit tenat dan hampir mati. Mereka harus menerima penjagaan menyeluruh dalam semua bidang - perubatan, kejururawatan dan psikososial - selaras dengan keperluan mereka.

Mengetahui bahawa mereka boleh menerima penjagaan yang sewajarnya pada bila-bila masa melegakan ketakutan kesakitan, sesak nafas atau gejala lain yang tidak dapat ditanggung untuk ramai pesakit dan menjadikan hari-hari terakhir mereka lebih mudah. Saudara mara juga mendapat manfaat daripada penjagaan profesional sepanjang masa: mereka boleh melepaskan tanggungjawab dan menarik diri dari semasa ke semasa untuk mengecas semula bateri mereka untuk diri mereka sendiri dan orang yang hampir mati.

Walau bagaimanapun, hospital kekal sebagai hospital: persekitaran tidak biasa, kakitangan bertukar lebih kerap, rutin tertentu ditetapkan dalam kalangan doktor dan kakitangan kejururawatan, dan sukar untuk memastikan privasi yang mencukupi.