Udara panas | Terapi Panas sebagai Fisioterapi

Udara panas

Terapi udara panas kering terapi haba di mana pesakit tidak bersentuhan dengan medium pemanasan. Biasanya dengan itu pemancar haba inframerah digunakan, yang tidak memancarkan jet UV dan yang dapat memancarkan haba berseri ke kawasan rawatan yang besar. Rawatan dengan udara panas biasanya memakan masa 15-20 minit.

Ia sesuai sebagai langkah persediaan sebelum Krankengymnastik atau urut. Seperti varian lain dari terapi haba, rawatan dengan udara panas mempunyai kesan meregangkan otot, bertambah baik darah peredaran dan merangsang metabolisme. Kehangatan yang dipancarkan oleh lampu lampu merah harus meresap jauh ke dalam tisu dan bahkan sampai ke sendi. Oleh itu, aplikasi boleh membantu leher dan kembali kesakitan, penyakit reumatik dan selepas kecederaan, selain itu, dengan selesema dengan resdung hidung yang bersangkutan. Juga bayi di stesen bayi yang baru lahir dapat memanaskan badan kerana pelepasan haba dengan pancaran inframerah, jika tidak menghasilkan kehangatan badan yang mencukupi.

Terapi haba menggunakan ultrasound

In terapi haba, haba dapat digunakan secara khusus ke kawasan rawatan dengan menggunakan osilasi ultrasonik frekuensi tinggi (800-3000 kHz). The ultrasound gelombang mencapai otot dalam, tendon, ligamen dan sendi dan oleh itu terapi boleh digunakan terutamanya disasarkan dan tempatan. Anda juga boleh menggunakan ubat melalui kulit menggunakan ultrasound. Terapi haba menggunakan ultrasound boleh digunakan, misalnya, untuk reumatik sakit sendi, dalam rawatan kerengsaan lampiran tendon dan penyakit keradangan lain pada sistem muskuloskeletal. Ia boleh diresepkan oleh doktor dan dilakukan oleh kebanyakan kemudahan fisioterapi.

  • Gamnastik Air
  • Terapi sejuk
  • Kaedah relaksasi otot
  • Terapi manual