Bagaimana saya boleh menurunkan berat badan, terutamanya pada perut semasa menopaus? | Menurunkan berat badan menopaus

Bagaimana saya boleh menurunkan berat badan, terutamanya pada perut semasa menopaus?

Tahap estrogen yang jatuh membawa kepada pengagihan semula tisu lemak di badan wanita. Pinggang hilang, dan payudara dan perut menjadi lebih lembut. Pengurangan yang disasarkan pada perut malangnya tidak mungkin.

Di mana seseorang menurunkan berat badan adalah sebahagian besarnya genetik. Walau bagaimanapun, pengetatan kawasan tertentu dapat dicapai dengan melakukan senaman terutama untuk bahagian tengah badan. Sebagai tambahan kepada pengambilan kalori yang berkurang, penurunan berat badan berlaku dan perut kelihatan kurang lembut.

Diet mana yang disyorkan semasa menopaus?

Apa yang disebut "diet kemalangan" mengiklankan penurunan berat badan yang cepat dalam beberapa minggu atau bahkan beberapa hari. Walau bagaimanapun, diet ini berisiko kerana bergantung pada pengambilan kalori yang sangat rendah, yang boleh dikaitkan dengan bekalan nutrien penting yang tidak mencukupi. Gaya hidup sihat dan perubahan sederhana diet akan mengakibatkan penurunan berat badan sekitar setengah kilo setiap minggu, tetapi jauh lebih sihat dan harus ditujukan dalam jangka panjang. Aktiviti fizikal dan sukan juga dapat meningkatkan perolehan tenaga. Kecergasan jurulatih atau pakar pemakanan profesional boleh membantu dengan nasihat dan merancang individu diet dan rancangan latihan.

Di mana saya boleh mendapatkan resipi yang baik untuk menurunkan berat badan semasa menopaus?

Mereka yang telah memahami konsep penurunan berat badan dan tidak membiarkan diri mereka keliru dengan kaedah yang menjanjikan dan meragukan seperti pengambilan diet pil atau diet ajaib, mempunyai banyak peluang untuk mempraktikkan rancangan mereka. Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman, anda mungkin ingin mendapatkan bantuan daripada pakar pemakanan profesional. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, sudah cukup untuk membuat perubahan kecil dalam kebiasaan untuk menurunkan berat badan.

Penting untuk mengetahui anggaran penggunaan tenaga anda dan menyesuaikan pengambilan kalori anda. Resipi untuk makanan rendah kalori boleh didapati di majalah, buku atau di Internet. Malah hidangan biasa yang lama dapat diubah menjadi alternatif yang lebih ringan melalui helah kecil, terutamanya dengan mengurangkan gula atau lemak dan ukuran bahagian yang lebih kecil.

Beberapa konsep pemakanan bergantung pada pengambilan shake dan bukannya makan. Ini mengandungi bahagian yang tinggi protein dan karbohidrat dan pada masa yang sama kurang kaya kalori daripada makanan lengkap. Mereka yang mengurangkan pengambilan kalori dengan mengambil goncangan hingga tahap sihat dan pada masa yang sama memastikan diet yang seimbang dapat mencapai kejayaan.

Walau bagaimanapun, berhati-hati bahawa defisit kalori tidak terlalu tinggi dan bekalan semua nutrien penting terjamin. Konsistensi cecair juga menyebabkan rasa kenyang lebih rendah, jadi anda harus berhati-hati agar tidak makan lebih banyak sebagai langkah pampasan. Diet yang seimbang dengan makanan segar dan sihat lebih disukai daripada mengambil goncangan.