Seberapa berbahaya abses di rahang atas? | Abses rahang atas

Seberapa berbahaya abses di rahang atas?

Walaupun sebuah abses dalam rahang atas tidak menyenangkan, tidak mengancam nyawa jika dirawat tepat pada waktunya. Rawatan optimum untuk abses dalam rahang atas diberikan oleh pembedahan pembuangan nanah dan perjuangan serentak melawan penyebab perkembangan abses. Walau bagaimanapun, sekiranya abses tidak dirawat dan boleh terus merebak tanpa gangguan, terdapat risiko patogen menyebar ke bahagian dalam tengkorak melalui a darah kapal di muka.

Ini kemudian boleh mengancam nyawa darah gumpalan pada urat tengkorak, yang disebut sinus cavernosus trombosis. Sekiranya abses telah terbentuk di kawasan rahang atas, ia akan kelihatan dari luar pada paras pipi ketika mengembang. Secara khas, pembengkakan seperti tonjolan kemudian terbentuk di sini, yang boleh menjadi menyakitkan dan sensitif terhadap tekanan ketika ia berkembang. Rahang abses di pipi juga boleh kelihatan dengan kemerahan pada kawasan yang bengkak dan terasa panas. Pada peringkat lanjut penyakit ini, pengumpulan nanah sudah kelihatan dari luar kawasan pipi.

Rawatan abses di rahang atas

Rawatan abses di rahang atas boleh dilakukan dengan cara yang berbeza. Pertama sekali, penting untuk memerangi penyebab abses, misalnya untuk menghilangkan fokus keradangan di kaviti oral. Pada peringkat awal, sebuah abses di rahang boleh dirawat dengan antibiotik, tetapi ini hanya melambatkan perkembangan nanah pengumpulan dan tidak menjadikan abses hilang.

Oleh itu, sekiranya terdapat abses rahang atas, rongga nanah mesti dibuka dan isinya dikeluarkan. Bergantung pada sejauh mana abses, ini dapat dilakukan melalui kaviti oral, tetapi dalam beberapa kes akses juga mesti dipilih dari luar melalui kulit wajah. Ketahui lebih lanjut mengenai perkara ini di bawah: Pus di rahangRawatan pembedahan abses di rahang atas boleh dilakukan dengan dua kaedah yang berbeza.

Kedua-duanya dilakukan sama ada di peringkat tempatan atau umum anestesia. Kaedah pertama digunakan untuk abses yang lebih kecil. Di sini rongga nanah dibuka dari kaviti oral dan kemudian nanah disedut keluar.

Luka yang dihasilkan tidak dijahit, tetapi dibiarkan terbuka. Di sini saliran kemudian dimasukkan untuk membolehkan nanah lebih jauh mengalir. Ini penting, kerana jika luka ditutup segera, nanah akan berkumpul kembali.

Selepas beberapa hari saliran dapat dikeluarkan. Kaedah kedua dilakukan apabila abses sudah agak besar. Di sini akses diletakkan di atas kulit dari luar dan kemudian saliran dimasukkan.

Pesakit kemudian biasanya menerima a kepala pembalut. Walau bagaimanapun, semasa pembedahan membuang abses, pentingnya penyebab terkumpulnya nanah selalu dikeluarkan, jika tidak, prosedur pembedahan mesti diulang dengan cepat. Umumnya, ubat rumah terhadap abses digunakan, yang mempunyai kesan anti-radang atau antibakteria.

Contohnya, penggunaan potongan bawang disyorkan. Kadang-kadang juga disyorkan untuk menggunakan salap daya tarikan, yang seharusnya dapat membantu menguruskan pengumpulan nanah ke luar. Namun, kerana abses di kawasan muka selalu melibatkan risiko patogen menular ke bahagian dalam tengkorak dengan akibat yang mengancam nyawa, ubat rumah tangga tidak boleh dicuba di sini. Oleh itu, walaupun terdapat abses di rahang atas, lawatan ke doktor adalah mustahak.