Bagaimana anda mengenali alergi terhadap gigitan nyamuk?

Pengenalan

Alergi terhadap gigitan nyamuk tidak lebih dari sekadar reaksi berlebihan sistem imun untuk gigitan nyamuk. Tindak balas berlebihan dari sistem imun menjelma dengan gejala yang lebih ketara Oleh itu, kemerahan lebih luas, bengkak lebih ketara dan kepanasan lebih kuat. Gejala lain seperti demam, masalah peredaran darah atau sesak nafas juga boleh berkembang.

Gejala

Alergi terhadap gigitan nyamuk biasanya juga dinyatakan:

  • Pembengkakan sepenuhnya,
  • Melepuh di tempat suntikan,
  • Kesakitan teruk di kawasan gigitan nyamuk,
  • Masalah peredaran darah (dari pening hingga pingsan),
  • Peningkatan suhu hingga demam,
  • Menggaru di tekak hingga sesak nafas,
  • Perasaan sakit yang umum,
  • Keletihan diucapkan kepada keruh dengan daya tindak balas dan kebangkitan yang berkurang. Wheal adalah penampilan kulit kemerahan yang terasa agak lembut ketika disentuh. Sekiranya anda melihat dengan teliti, anda sering dapat melihat ketinggian di bahagian tengah kulit, yang disebabkan oleh cecair yang tersimpan.

Mereka sering berkembang sebagai reaksi terhadap gigitan nyamuk tetapi tidak khusus untuk mereka kerana mereka juga boleh berlaku sebagai reaksi terhadap kerengsaan mekanikal atau bahan-bahan kosmetik misalnya. Bergantung pada kepekaan orang yang terkena, mereka berbeza dalam ukuran dan bentuk, tetapi biasanya selalu berada di kawasan gigitan. Bengkak yang kuat hampir selalu berlaku sekiranya berlaku reaksi alahan untuk gigitan nyamuk.

Kuat dalam kes ini bermaksud bahawa kawasan yang terjejas jauh melebihi paras kulit di sekitarnya. Berkaitan dengan gigitan nyamuk di lengan, ini bermaksud bahawa keliling lengan bawah akan diperbesar sekurang-kurangnya 2-3 cm sekiranya berlaku pembengkakan pada hampir keseluruhan lengan bawah. Selalunya bengkak terasa terlalu panas dan terkesan dengan kemerahan yang berbeza.

Gatal yang kuat di kawasan gigitan nyamuk dapat dijelaskan oleh reaksi tubuh sendiri terhadapnya. Sekiranya seekor nyamuk menggigit dan menyebarkannya air liursel sel sistem imun kenali ini sebagai asing dan secara aktif melepaskan bahan utusan histamin. Ini menarik sel-sel pertahanan lain untuk menjengkelkan ujung saraf di lapisan atas kulit.

Akibat daripada kerengsaan saraf adalah sensasi gatal negatif. Edema Quincke adalah subtipe edema khas. Edema itu sendiri adalah pengekalan cecair di tisu yang menyebabkan pembengkakan pada bahagian badan yang terjejas.

Perkara istimewa mengenai edema Quincke adalah bahawa ia juga mempengaruhi lapisan kulit atau selaput lendir yang lebih dalam daripada "edema normal". Sekiranya anda alah kepada gigitan nyamuk, edema Quincke boleh berkembang di tempat gigitan itu sendiri atau di kawasan tekak dan lipatan vokal. Dalam kes sebelumnya, pembengkakan jelas kelihatan dan bahkan boleh menjadi cacat penglihatan.

Pada yang terakhir, bengkak tidak dapat dilihat dari luar dan mereka yang terkena sering merasa sesak nafas. Ia mesti diputuskan berdasarkan kes demi kes terapi mana yang ditunjukkan untuk alergi terhadap gigitan nyamuk. Keparahan alergi inilah yang menentukan kemungkinan penggunaan ubat, di mana mesti dikatakan sejak awal bahawa reaksi alahan hanya dapat dikawal dengan bantuan ubat.

Alahan ringan sering dapat dirawat oleh pesakit sendiri dengan cara penyejukan dan pengambilan antihistamin. Sebaliknya, alahan yang teruk biasanya memerlukan penggunaan tambahan kortison. Peraturan asas dalam terapi alergi adalah bahawa semakin parah alergi, semakin besar kemungkinan penggunaan ubat secara intravena diperlukan.

Sekiranya berlaku alahan kejutan, adrenalin malah harus diberikan untuk mengekalkan fungsi peredaran darah. Tergantung kepada doktor yang merawat untuk memilih ubat dan bentuk pentadbiran dan menyesuaikannya jika perlu. Desensitisasi hanya ditunjukkan dalam kasus alergi terpilih terhadap gigitan nyamuk (misalnya lebah) dan harus dilakukan setelah berunding dengan perubatan.

Antihistamin bertindak terhadap bahan utusan histamin, yang bertanggungjawab terutamanya untuk perkembangan gejala alahan. Secara kiasan, mereka menyekat laman pengikatnya di dalam tubuh manusia sehingga tidak lagi dapat memberikan kesannya. Hasilnya adalah reaksi perlahan sistem imun.

Gejala dengan demikian berkurang atau bahkan tidak dapat terjadi pada intensiti yang diharapkan dalam alergi yang diketahui. Kelemahan penggunaannya adalah bahawa mereka sering menyebabkan keletihan sebagai kesan sampingan, yang sering dialami sebagai tekanan oleh mereka yang terkena pada siang hari. Cetirizine adalah ahli kumpulan ubat yang dikenali sebagai antihistamin.

Ia harus diambil dalam bentuk tablet secepat mungkin sekiranya gigitan nyamuk oleh mereka yang terkena. Walau bagaimanapun, cetirizine hanya melegakan gejala reaksi alahan ringan. Untuk alahan yang teruk, kombinasi dengan ubat lain seperti kortison ditunjukkan. Mungkin kesan sampingan yang paling terkenal adalah keletihan.