Bagaimana anda merawat abses rahang bawah? | Abses rahang bawah

Bagaimana anda merawat abses rahang bawah?

Yang dangkal abses daripada Rahang bawah hendaklah selalu dibuka dan dibilas secara pembedahan. Bergantung pada ukuran abses, tinggal di hospital selama beberapa hari mungkin diperlukan, kerana longkang ditempatkan untuk menguras nanah untuk mengosongkan abses sepenuhnya. Bergantung pada lokasi tepat di abses, boleh dibuka dari luar atau dalam.

Oleh itu, sayatan dibuat sama ada di pinggir luar Rahang bawah atau wilayah temporal, atau ia diletakkan di dalam kaviti oral. Selain itu, antibiotik digunakan dalam terapi. Sekiranya terdapat abses di muka, antibiotik selalu ditadbir melalui vena.

. antibiotik pilihan adalah cephalosporins generasi pertama. Sekiranya alergi terhadap penisilin, antibiotik clindamycin juga boleh digunakan. Sekiranya berlaku Rahang bawah abses, pembukaan pembedahan dan pembuangan abses harus selalu dilakukan.

. nanah dikeluarkan dan luka dibilas. Ini kemudian dipanggil operasi. Ini disertai oleh rawatan dengan antibiotik untuk membunuh kuman.

Bergantung pada tempat abses terletak di rahang bawah dan di kawasan mana ia meluas, sayatan dibuat untuk membuka abses. Beberapa abses rahang bawah dibuka dari luar, sementara abses lain dibuka dari dalam melalui kaviti oral. Selanjutnya, abses dangkal yang tidak terlalu luas dapat dibuka di bawah anestetik tempatan oleh doktor gigi (atau pakar bedah mulut).

Abses yang lebih dalam yang mempengaruhi tulang atau tisu lembut dalam selalu dirawat di hospital pada umumnya anestesia. Abses rahang adalah gambaran klinikal yang mesti dirawat secara perubatan untuk mengelakkan komplikasi serius. Walaupun mungkin untuk sementara waktu melegakan kesakitan dengan penyejukan, ini tidak dapat mengatasi masalah yang mendasari.

Oleh itu, penggunaan rawatan di rumah harus dianggap kritis, kerana sedikit sebanyak manipulasi harus dilakukan pada abses. Menyentuh abses, termasuk penggunaan ubat rumah, boleh menyebabkan abses mengosongkan dan dengan itu membawa kuman ke dalam aliran darah. Akibatnya akan membawa maut. Oleh itu, penggunaan ubat rumah tangga harus dielakkan. Sekiranya disyaki abses di rahang bawah, doktor atau hospital harus berjumpa dengan mana-mana keadaan.

Penyebab abses di rahang bawah

  • Penyebab umum abses rahang bawah adalah keradangan saluran akar yang tidak dirawat. Dalam kebanyakan kes, penyebaran karies adalah penyebabnya, yang tersembunyi di sebalik keradangan akar gigi. Sekiranya tidak dirawat, jangkitan boleh merebak dan menyebabkan abses bernanah pada rahang bawah.

Kesakitan, demam dan kehilangan gigi adalah akibat yang mungkin berlaku. - Tetapi keradangan saluran akar bukan satu-satunya penyebab abses rahang bawah. Komplikasi semasa pembedahan pergigian atau operasi lain pada rahang bawah juga boleh menyebabkan penembusan kuman dan pengembangan abses.

  • Selain itu, abses juga boleh berlaku tanpa sebab yang dapat dikenali. - Selain itu, sisa-sisa gigi, seperti sisa gigi rahang di rahang, dapat menyebabkan abses di rahang bawah. - Implan gigi yang longgar juga merupakan penyebab abses pada rahang bawah.
  • Kecederaan pada tisu lembut atau keradangan pada limfa nod di rahang bawah juga berpotensi penyebab abses. Salah satu penyebab abses di pipi adalah sisa gigi kebijaksanaan dan proses keradangan di kawasan rahang bawah ini. Bengkak, serupa dengan selepas mengeluarkan gigi kebijaksanaan, adalah mungkin.

Yang biasa adalah "pipi hamster", di mana abses lebih cenderung dijumpai di satu sisi daripada kedua-dua belah pihak. Walau bagaimanapun, rawatan diperlukan, kerana abses dapat merebak ke kawasan jiran, seperti lelangit dan leher. Terdapat risiko bernafas kesukaran dan sesak nafas.