Bagaimana anda merawat kerengsaan tendon Achilles?

Apakah kerengsaan tendon Achilles?

Tendon Achilles kerengsaan adalah kerengsaan pada tendon yang menghubungkan otot betis dengan tumit. The Tendon Achilles adalah salah satu yang paling tebal dan terkuat tendon dalam badan manusia. Ia menyerap tenaga dengan setiap langkah dan melepaskannya seperti mata air ketika kaki ditolak.

Kelebihan beban secara khusus boleh menyebabkan kerengsaan tendon ini. Ini biasanya membuat dirinya terasa kesakitan dan boleh berkembang menjadi radang pada Tendon Achilles. Terapi kerengsaan tendon Achilles terdiri terutamanya daripada larangan sukan yang ketat dan juga pengurangan tekanan fizikal yang ketara.

Terutama orang yang menuntut pekerjaan secara fizikal harus diberi cuti sakit selama beberapa minggu. Sukan harus dielakkan sekurang-kurangnya dua hingga tiga minggu. Dalam tempoh ini, ubat penahan sakit dan ubat anti-radang boleh diambil.

Yang terkena lebih rendah kaki hendaklah disejukkan dan dinaikkan sekiranya boleh. Sebagai tambahan, kelegaan, misalnya dengan pembalut atau orthosis, dapat melumpuhkan atau juga menstabilkan buku lali sendi. Dengan cara ini, tendon Achilles tidak terlalu tertekan.

Sekali akut kesakitan fasa telah reda, penstabilan kecil dan regangan latihan dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan setelah berunding dengan doktor dan ahli fisioterapi, jika tidak, terdapat risiko melampaui tendon Achilles. Setelah mendapat persetujuan doktor dan fisioterapi yang merawat, latihan juga boleh dilakukan di rumah.

Di samping itu, darah peredaran dan metabolisme tendon Achilles dapat dirangsang oleh urut, elektro-ultrasound or terapi laser. Oleh itu badan lebih mampu mempertahankan diri daripada kerengsaan. Sekiranya langkah-langkah konservatif ini tidak membawa kepada penyembuhan yang diinginkan, operasi tendon Achilles ditunjukkan dalam kes yang jarang berlaku.

Apa yang dimaksudkan dengan electrotherapy dan cara kerjanya dijelaskan secara terperinci dalam artikel kami yang sesuai: Bagaimana elektroterapi berfungsi Untuk kerengsaan tendon Achilles, pelbagai pembalut digunakan. Mereka semua mempunyai kesamaan bahawa mereka menyokong buku lali sendi dan dengan itu melegakan tendon Achilles. Sebilangan besar pembalut terbuat dari bahan elastik, yang memungkinkan pemampatan tisu di sekitar tendon Achilles.

Ini mengelakkan pembengkakan dan pengekalan air. Di samping itu, pembalut biasanya mempunyai pad yang bersandar pada tendon Achilles. Bergantung pada model, ini boleh menjadi lebih kencang atau lebih lembut, beberapa pad dilengkapi dengan tombol.

Tujuan pembalut adalah untuk menerapkan cahaya urut ke tendon Achilles dengan setiap langkah. Ini meningkatkan darah peredaran dan merangsang metabolisme, yang membantu tendon Achilles untuk menjana semula dirinya dengan lebih mudah. Untuk melegakan tendon Achilles, kebanyakan penyokong dilengkapi dengan baji tumit.

Ini boleh dimasukkan ke dalam pembalut atau terus ke kasut. Baji ini menyebabkan kaki berdiri sedikit di atas berjinjit dengan setiap langkah. Dengan cara ini tendon Achilles diregangkan lebih sedikit, sehingga melegakannya lebih banyak.

Semasa menggunakan baji tumit, penting untuk memakai baji ini di kedua-dua belah pihak, jika tidak kaki panjangnya akan berbeza-beza dan beban akan berbeza-beza. Sekiranya terdapat kerengsaan tendon Achilles, buku lali sendi boleh ditampal dan bukannya pembalut. Pada awal penyakit ini berguna untuk mengetuk sendi buku lali cukup ketat untuk memastikan kestabilan yang mencukupi.

Pita stabil (biasanya putih) digunakan untuk ini. Kemudian, apabila kestabilan yang mencukupi di sendi buku lali telah dilatih, fleksibel kinesiotape boleh digunakan. Ini digunakan pada kedudukan tertentu sehingga menyokong tendon Achilles dan otot betis dalam tarikannya. Dengan cara ini, beberapa kekuatan dapat diambil dari tendon Achilles, walaupun kaki sudah digunakan dengan betul semasa bersukan.