Bagaimana terapi berbeza? | Abses atau rebus

Bagaimana terapi berbeza?

Terapi berbeza kerana bisul dapat dirawat secara konservatif (bukan pembedahan). Pilihan ini tidak ada untuk abses. Seorang abses yang terdapat pada kulit mesti selalu dibelah dan dibilas atau dibuang.

Sekiranya mendidih, antibiotik, antiseptik, salap penarik atau agen penyamakan sintetik digunakan pada bisul dan hanya dalam kes jangkitan teruk terapi antibiotik sistemik dalam bentuk tablet digunakan. Walau bagaimanapun, dalam kes besar bisul bahawa sekering bersama-sama, pemisahan furuncle harus dianggap sebagai langkah terapi yang mungkin. Yang dangkal abses - jika perlu - sebaiknya dirawat dengan antibiotik intravena.

Ini akan diubah menjadi terapi antibiotik oral selama rawatan. Sekiranya lebih mendalam abses terapi antibiotik intravena selalu dijalankan. Di samping itu, jika terdapat abses yang lebih dalam sekurang-kurangnya satu tusuk abses selalu dilakukan.

ini tusuk sama ada ultrasound atau berpandukan CT. Di samping itu, saliran sering dimasukkan sehingga nanah boleh longkang. Sekiranya tusuk tidak mungkin, pembedahan terbuka dengan penyingkiran abses mungkin diperlukan.

Ringkasnya, terapi furuncle berbeza dengan terapi abses kerana terapi abses jauh lebih invasif, kerana abses harus selalu dirawat secara pembedahan berbeza dengan bisul. Sekiranya terdapat abses yang lebih dalam, terapi antibiotik intravena selalu dilakukan. Selanjutnya, dalam keadaan abses yang lebih dalam, sekurang-kurangnya satu tusukan abses selalu dilakukan.

Tusukan ini sama ada ultrasound atau berpandukan CT. Di samping itu, saliran sering dimasukkan sehingga nanah boleh longkang. Sekiranya tusukan tidak mungkin dilakukan, pembedahan terbuka dengan penyingkiran abses mungkin diperlukan. Ringkasnya, terapi furuncle berbeza dengan terapi abses kerana terapi abses jauh lebih invasif, kerana abses harus selalu dirawat secara pembedahan berbeza dengan bisul.