Bagaimana Vaksinasi Tuberkulosis Berfungsi?

Vaksin tuberkulosis

Vaksinasi terhadap tuberkulosis menggunakan strain patogen yang dilemahkan (mycobacteria). Oleh itu, ia adalah vaksinasi hidup.

Pemakaian vaksin tuberkulosis

Vaksin BCG disuntik ke dalam kulit sahaja (suntikan intrakutaneus). Bayi yang baru lahir dan bayi sehingga umur enam minggu boleh diberi vaksin tanpa sebarang masalah.

Ujian tuberculin Mendel-Mantoux sekali lagi menunjukkan sama ada vaksinasi tuberkulosis telah berjaya dijalankan. Ujian harus positif seawal tiga minggu selepas vaksinasi. Kemudian terdapat pengerasan dan kemerahan yang jelas di tapak suntikan kulit. Ujian tuberkulin adalah positif walaupun bertahun-tahun selepas vaksinasi tuberkulosis telah diberikan. Oleh itu, seseorang harus sentiasa memaklumkan kepada doktor tentang vaksinasi yang telah dijalankan. Jika, sebaliknya, ujian negatif, vaksin penggalak diberikan.

Malangnya, vaksinasi BCG tidak selalu menghalang tuberkulosis. Ia tidak melindungi daripada jangkitan mahupun daripada penyebaran patogen selanjutnya. Perjalanan jangkitan juga hanya sedikit dipengaruhi pada orang dewasa yang telah menerima vaksinasi.

Kesan sampingan vaksinasi tuberkulosis

Oleh kerana vaksinasi ini menggunakan agen tuberkulosis yang masih hidup (walaupun dilemahkan), ia boleh menyebabkan tanda-tanda seperti TB. Kesan sampingan yang paling biasa dari vaksinasi tuberkulosis adalah kemerahan yang meluas (eritema), indurasi, kerosakan tisu, dan parut. Kerosakan tisu berlaku terutamanya apabila vaksin disuntik secara subkutan dan bukannya ke dalam kulit.

Dalam kes yang jarang berlaku, keradangan alahan pada mata berlaku. Komplikasi yang sangat serius seperti keradangan sumsum tulang atau meningitis akibat vaksinasi jarang berlaku.

Kontraindikasi

Status semasa vaksinasi tuberkulosis.

Vaksin BCG diperkenalkan di Jerman selepas Perang Dunia Kedua. Salah satu sebab kelewatan penggunaan adalah bencana vaksinasi Lübeck pada tahun 1930. 77 daripada 256 kanak-kanak yang diberi vaksin meninggal dunia pada masa itu – disebabkan oleh pemprosesan vaksin yang salah, kanak-kanak itu dijangkiti batuk kering.

Penyelidikan vaksin baharu

Selama beberapa tahun, saintis di seluruh dunia telah menjalankan penyelidikan untuk berjaya mengawal jangkitan tuberkulosis dengan vaksin baharu. Sebagai contoh, mereka cuba meningkatkan keberkesanan vaksin BCG semasa dengan vaksin lain.