Berapa lama rehat | Latihan dengan lutut pelari yang ada

Berapa lama rehat

. lutut pelari adalah beban berlebihan. Untuk memberi peluang pada tendon untuk sembuh, ia tidak boleh ditegang lebih lama, tetapi harus tidak bergerak selama beberapa waktu. Terutama jika berlaku keradangan akut, lutut harus lega.

Tendon mempunyai yang lebih teruk darah bekalan daripada otot dan oleh itu memerlukan lebih lama untuk sembuh. Sekiranya berlaku keradangan, rehat latihan sekurang-kurangnya 7-21 hari harus diperhatikan. Tendon kemudian dapat disokong dalam proses penyembuhannya dengan latihan mobilisasi ringan dan lembut tanpa rasa sakit urut cengkaman.

Selama 10 hari berikutnya, latihan hanya boleh dilakukan di kesakitan- kawasan percuma Punca beban berlebihan, misalnya kekurangan kestabilan pinggul, kerosakan paksi dan lain-lain harus dirawat dan dihapuskan.

Selepas itu, latihan dapat dimulakan dengan perlahan. Maklumat yang diberikan merujuk kepada andaian umum mengenai penyembuhan tendon dan harus disesuaikan secara individu. Sebaiknya berjumpa dengan ahli terapi atau doktor.

Sekiranya perlu, terapi ubat disyorkan untuk keradangan teruk lutut pelari adalah ligamen iliotibial yang berlebihan, yang meluncur di atas penonjolan tulang di bahagian luar paha semasa lenturan lutut semasa berlari. Sekiranya pemuatan tidak betul, misalnya kerana ketidakstabilan pelvis semasa berlari, kerengsaan malah keradangan boleh berlaku. Terapi ini terdiri daripada latihan mobilisasi untuk lutut dan pinggul, regangan senaman terutamanya untuk otot luar paha dan pinggul dan program pengukuhan untuk sendi pinggul menstabilkan otot.

Latihan koordinat juga merupakan sebahagian daripada rawatan lutut pelari untuk mengelakkan beban ligamen iliotibial yang berlebihan secara tidak fisiologi. A kaki latihan paksi berguna sekiranya perlu. Sekiranya keradangan akut, imobilisasi ditunjukkan untuk melegakan tendon.

Pembalut pita boleh menyokong penyembuhan dan kelonggaran dari tendon. urut rawatan juga berguna untuk lutut pelari dan boleh dilakukan di rumah untuk menyokong penyembuhan tendon yang kurang dibekalkan darah. Juga sesuai untuk program rumah adalah latihan fasia, misalnya dengan a gulungan fascia/blackroll.

Setelah rehat latihan yang sesuai dan setelah penyebab kelebihan beban dihilangkan, berlari boleh disambung perlahan-lahan. Tidak boleh ada kesakitan semasa latihan. Sekiranya perlu, sukan lain seperti berbasikal atau berenang, di mana pelvis stabil, juga boleh dilakukan tanpa kesakitan.

Keradangan akut tendon dapat diatasi dengan ubat tambahan. Pada mulanya, rasa sakit hanya berlaku setelah berjalan lama, kemudian juga ketika berjalan. Ia adalah kesakitan yang menusuk di bahagian luar sendi lutut.

Sukan lain sering dapat dilakukan tanpa komplikasi. Lega pada mulanya adalah kaedah pilihan, diikuti dengan penguatan batang sasaran untuk mengurangkan beban tegangan pada ligamen iliotibial, menstabilkan pelvis dan meregangkan struktur yang dipendekkan. Teknik berjalan mesti diperiksa. Keadaan keradangan akut boleh dirawat dengan terapi ubat atau salap.