Berapa lama kehamilan berlangsung?

Kehamilan: pengiraan selepas haid

Kebanyakan wanita tidak mengetahui tarikh sebenar kehamilan, tetapi hari pertama haid terakhir. Atas dasar ini, tempoh kehamilan boleh dikira menggunakan apa yang dipanggil peraturan Naegele: Untuk kitaran biasa 28 hari, tujuh hari dan satu tahun ditambah dari hari pertama haid terakhir dan kemudian tiga bulan ditolak. Hasilnya dianggap sebagai tarikh penghantaran yang mungkin. Contoh:

Menurut peraturan Naegele, kehamilan itu berlangsung selama 280 hari (40 minggu) dari segi matematik semata-mata.

Tetapi berapa lama tempoh kehamilan jika kitaran tidak teratur? Dalam kes sedemikian, purata hari yang menyimpang daripada kitaran 28 hari ditambah atau ditolak daripada pengiraan ini. Peraturan Naegele yang dipanggil lanjutan ini paling kerap digunakan untuk mengira tempoh kehamilan.

Kehamilan: Pengiraan mengikut masa pembuahan

Jika konsep atau haid terakhir tidak diketahui

Pengiraan berdasarkan ultrasound

Penentuan umur kanak-kanak yang agak tepat adalah mungkin hari ini dengan pemeriksaan ultrasound. Ini kerana pada minggu pertama saiz embrio berkait rapat dengan usia kandungan. Diameter kantung amniotik boleh diukur dari minggu ketujuh, dan bunyi jantung pertama embrio boleh didengari seawal enam minggu selepas haid.

Bagaimanakah tempoh ditunjukkan?

Bilakah bayi itu sebenarnya akan dilahirkan?

Peratusan bayi yang sebenarnya dilahirkan pada tarikh matang yang dikira selepas 267 atau 280 hari hanyalah empat peratus. Tiga puluh peratus bayi dilahirkan empat hari lebih awal atau lebih lewat dan 66 peratus dalam tempoh tiga minggu (dengan toleransi sepuluh hari) sebelum atau selepas tarikh yang dikira. Anda harus mengingati perkara ini apabila melihat tempoh kehamilan yang dikira dalam log bersalin.