Berapa Lama Selesema Perut Berlarutan: Tempoh Sehingga Pemulihan

Selesema gastrousus: tempoh inkubasi

Tempoh inkubasi menerangkan tempoh antara jangkitan dengan penyakit berjangkit dan kemunculan gejala pertama.

Secara purata, ia mengambil masa antara satu hingga tujuh hari untuk gejala pertama gastroenteritis muncul selepas jangkitan. Walau bagaimanapun, dengan beberapa patogen, gejala pertama boleh muncul dalam masa beberapa jam. Dengan yang lain, ia boleh mengambil masa beberapa minggu sebelum orang yang dijangkiti menyedari apa-apa.

Tempoh inkubasi untuk jangkitan dengan patogen selesema mangan biasa adalah lebih kurang:

 • Norovirus: enam hingga 50 jam
 • Rotavirus: satu hingga tiga hari
 • Salmonella: enam hingga 72 jam (bergantung kepada jumlah salmonella yang ditelan)
 • EHEC: dua hingga sepuluh hari (purata tiga hingga empat hari)
 • Campylobacter: dua hingga lima hari
 • Shigella (disentri bakteria): dua belas hingga 96 jam
 • Entamoeba histolytica (disentri amoebik): antara tiga hari dan tujuh hari, dalam beberapa kes lebih lama
 • Keracunan makanan: satu hingga tiga jam (Staphylococcus aureus), tujuh hingga 15 jam (Clostridium perfringens)

Gastroenteritis: tempoh gejala

Cirit-birit yang berlarutan lebih daripada tiga minggu adalah apa yang doktor panggil cirit-birit kronik. Ia boleh berlaku, sebagai contoh, pada pesakit dengan kekurangan imun: Pertahanan badan yang terjejas boleh memanjangkan tempoh gastroenteritis dengan ketara. Cirit-birit juga mungkin berlarutan selama beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan jika parasit seperti amoeba dan lamblia menyebabkan gastroenteritis.

Berapa lama gejala akhirnya berterusan bergantung - seperti tempoh inkubasi - terutamanya pada patogen yang dipersoalkan. Jika salmonella adalah pencetus, jangkitan gastrousus biasanya berlangsung hanya beberapa hari.

Selesema gastrousus virus biasa juga selalunya teruk, tetapi hanya bertahan dalam masa yang agak singkat. Tiga hari selepas berlakunya jangkitan norovirus atau rotavirus, pencernaan biasanya kembali normal.

Selesema gastrousus yang disebabkan oleh Cambylobacter biasanya berlangsung lebih lama: tempoh simptom di sini biasanya empat hingga lima hari. Walau bagaimanapun, kadangkala, pesakit boleh mengambil masa sehingga dua minggu untuk bangun semula.

Gastroenteritis: Berapa lama seseorang itu berjangkit?

Walaupun selepas gejala telah reda, mereka yang terjejas terus mengeluarkan kuman penyebab dalam najis mereka untuk beberapa lama. Akibatnya, masih terdapat risiko jangkitan selama beberapa hari, kadangkala berminggu-minggu, selepas pemulihan yang dirasakan:

 • Norovirus masih boleh diukur dalam najis satu hingga dua minggu selepas pemulihan.
 • EHEC boleh dikesan sehingga tiga minggu,
 • Shigella dan Campylobacter walaupun sehingga empat minggu.

Selagi patogen ada dalam najis, ia berpotensi untuk dijangkiti. Walau bagaimanapun, kebarangkalian ini berkurangan semakin lama pesakit secara subjektif berasa sihat semula. Dalam fasa akut selesema gastrousus, beban patogen dalam badan berada pada tahap tertinggi dan dengan itu juga jumlah yang dibuang oleh orang yang terjejas dalam najis. Apabila sistem imun melawan patogen, mereka semakin berkurangan, dan begitu juga dengan risiko jangkitan.

Kes khas perkumuhan berterusan

Perkumuhan berterusan adalah orang yang terus mengeluarkan bakteria atau virus selama lebih daripada sepuluh minggu, walaupun mereka telah lama tidak menunjukkan gejala. Mereka yang terjejas selalunya tidak menyedari perkara ini dan oleh itu mewakili risiko jangkitan kekal untuk orang lain. Keadaan ini boleh bersifat sementara (temporary permanent excretor), tetapi juga boleh kekal seumur hidup (permanent excretor).

Walau bagaimanapun, kebarangkalian untuk menjadi perkumuhan kekal selepas serangan gastroenteritis adalah rendah. Bagi sesetengah patogen, bagaimanapun, risiko baki tertentu kekal: dalam kes salmonellosis, contohnya, kira-kira satu hingga empat peratus daripada mereka yang jatuh sakit menjadi perkumuhan kekal tanpa gejala. Umur nampaknya menjadi faktor negatif di sini. Ini bermakna orang yang lebih tua lebih berkemungkinan menjadi najis kekal berbanding orang yang lebih muda.