Berapa lama abses kekal di dalam vagina? | Abses faraj

Berapa lama abses kekal di dalam vagina?

Jika abses di faraj dirawat dengan cepat oleh doktor, prognosisnya sangat baik dan proses penyembuhannya cepat. Walau bagaimanapun, masalahnya lebih kerap berlaku bahawa abses di kawasan kemaluan berulang lebih kerap. Dalam kes ini, usaha mesti dilakukan untuk mencari dan menghapus punca fakta ini. Sebagai contoh, perhatian harus diberikan kepada kebersihan intim yang baik. Kebersihan tidur yang baik dan sihat diet, serta senaman yang teratur, juga dapat menguatkan sistem imun dan dengan itu mengurangkan kemungkinan abses berulang.

Abses faraj semasa kehamilan

Jika sesuatu abses berlaku di kawasan faraj semasa mengandung, ini biasanya menimbulkan kebimbangan besar kepada wanita hamil. Namun, ini tidak berasas, kerana tidak ada bahaya. Abses tidak boleh membahayakan anak.

Walaupun begitu, abses harus dirawat oleh pakar sakit puan. Dalam keadaan tertentu, terapi dengan salap herba, seperti Ilon® Ointment Classic, mungkin mencukupi. Salap ini mempunyai kesan anti-radang dan membasmi kuman dan dengan itu dapat mengatasi keradangan.

Kadang-kadang abses terbuka dengan sendirinya dan nanah kehabisan. Dalam beberapa kes, ini mungkin cukup untuk penyembuhan berlaku. Walau bagaimanapun, perlu dijelaskan oleh doktor sama ada pembukaan abses atau pentadbiran antibiotik ia perlu. Sekiranya antibiotik digunakan, penjagaan mesti diambil untuk memilih ubat yang tidak membahayakan anak yang belum lahir. Selanjutnya, kebersihan yang baik di kawasan alat kelamin harus dijamin.

Abses faraj

Walaupun kelahiran adalah proses semula jadi, ia selalu menjadi cabaran yang sangat istimewa bagi tubuh wanita. Di bawah kelahiran semula jadi kulit di sekitar bukaan faraj boleh terkoyak. Begitu juga, sebuah episiotomi sering dilakukan oleh doktor.

Kedua-duanya adalah air mata di kulit dan tisu di sekitar faraj dan oleh itu merupakan titik masuk yang berpotensi untuk bakteria. Sekiranya ini bakteria merebak lebih jauh di tisu, abses mungkin berlaku. Oleh itu, adalah mustahak untuk menjaga luka yang berlaku secara semula jadi selepas kelahiran untuk mencegahnya bakteria dari memasuki faraj.