Berapa lama masa yang diperlukan untuk sembuh ketika jari diamputasi? | Amputasi jari

Berapa lama masa yang diperlukan untuk sembuh ketika jari diamputasi?

Tidak mustahil untuk membuat pernyataan umum mengenai berapa lama proses penyembuhan berlaku setelah jari pemotongan. Ini bergantung pada banyak faktor yang berbeza, seperti penyebab pemotongan, usia pesakit dan kemungkinan penyakit bersamaan (seperti penyakit vaskular atau kencing manis). Perokok juga mempunyai masa penyembuhan yang lebih lama dan risiko komplikasi yang lebih tinggi.

Di samping itu, jangka masa proses penyembuhan bergantung pada tahap mana intervensi diperlukan dan seberapa baik prosesnya. Luka yang kelihatan secara luaran sering sembuh dalam beberapa minggu (parut yang lebih kurang mungkin kekal). Walau bagaimanapun, penyembuhan lengkap sehingga fungsi normal jari dan tangan yang dipulihkan boleh memakan masa lebih lama (beberapa bulan). Dalam banyak kes, batasan fungsi tetap ada, walaupun jari telah berjaya dilampirkan semula. Ini dapat ditunjukkan oleh sensasi seperti kesemutan, rasa sejuk atau pergerakan mobil yang terkurang.

Adakah terdapat prostesis jari?

Pada prinsipnya, terdapat prostesis jari yang hanya dapat digunakan dalam keadaan tertentu setelah jari pemotongan. Keperluan yang paling penting adalah bahawa tunggul telah sembuh. Di samping itu, mesti dipastikan bahawa lilitan dan isipadu anggota badan yang stabil stabil untuk pemasangan prostesis yang selamat.

Sekiranya anggota badan yang tersisa kadang-kadang membengkak, misalnya kerana penahan air, prostesis selalunya tidak dapat dimasukkan. Seorang juruteknik ortopedik harus berunding untuk menentukan sama ada prostesis jari adalah pilihan yang sesuai. Sekiranya prostesis jari dapat dipasang, ia akan disesuaikan secara individu dan digunakan sebagai alat bantu. Walau bagaimanapun, fungsi kompleks seluruh tangan tidak dapat dipulihkan sepenuhnya, sehingga walaupun dengan prostesis jari, seseorang harus hidup dengan batasan.

Tahap kecacatan selepas amputasi jari

Dengan mengamputasi jari, tahap kecacatan dapat diberikan. Jumlahnya bergantung pada berapa dan jari mana yang terjejas. Sekiranya indeks, tengah, cincin atau jari kelingking terjejas, tahap kecacatannya adalah 10%.

Kehilangan ibu jari mengakibatkan tahap kecacatan sebanyak 25%. Sekiranya beberapa jari hilang akibat amputasi, tahapnya boleh menjadi lebih tinggi, terutama jika kedua-dua tangan terjejas. Dalam kes yang teruk, kehilangan semua jari kedua-dua tangan boleh mengakibatkan tahap kecacatan 100%. Prasyarat untuk angka-angka yang disebutkan adalah bahawa jari atau jari hilang secara tidak dapat ditarik balik dan belum berjaya dipasang kembali setelah diamputasi. Selanjutnya, ini hanya garis panduan dan tahap kecacatan seseorang ditentukan secara individu berdasarkan batasannya.

Amputasi hujung jari

Amputasi pada dasarnya dapat dilakukan di kawasan yang berlainan, yang disebut ketinggian amputasi. Tujuannya adalah untuk membuang sebanyak mungkin tisu dan sesedikit mungkin. Sekiranya amputasi jari, amputasi hanya hujung jari mewakili tahap sekecil mungkin.

Di samping itu, kecederaan yang disebabkan oleh luka atau lebam, sebagai contoh, hanya boleh mengakibatkan kehilangan hujung jari, yang juga dikenali sebagai amputasi. Dengan rawatan perubatan yang tepat pada masanya, hujungnya boleh dipasang semula jika perlu. Peluang untuk hujung jari pertumbuhan punggung lebih baik dengan luka yang licin dan kecederaan tisu yang lebih kecil daripada, misalnya, dengan kecederaan crush dengan ubah bentuk bahagian badan yang teruk. Dengan syarat tidak ada kecederaan tendon, dalam beberapa kes hujung jari yang terputus dapat tumbuh lagi dengan penyediaan pembalut foil khas.