Berapa lama saya harus berhenti sebentar? | Latihan untuk sakit siku

Berapa lama saya harus berhenti sebentar?

Berapa lama seseorang harus berhenti sebentar sekiranya berlaku kesakitan in sendi siku banyak bergantung kepada penyebab kesakitan. Jika kesakitan disebabkan oleh ketegangan otot atau a lebam, sendi biasanya bebas rasa sakit dan kuat semula dalam beberapa hari. Sekiranya, di sisi lain, terdapat kerosakan yang lebih luas, seperti kecederaan pada ligamen atau a patah, imobilisasi siku boleh mengambil masa beberapa minggu. Sekiranya penyakit sendi progresif seperti siku arthrosis, ada kemungkinan bahawa jenis sukan tertentu mesti dihindari secara kekal dan oleh itu dijeda.

Pembalut

Pembalut boleh menjadi penyelesaian berguna dalam rawatan kesakitan pada sendi siku. Pada asasnya, terdapat dua jenis pembalut yang berbeza: Pembalut terdiri daripada bahan tegang dan tegang yang digunakan di sekitar sendi yang sakit. Tujuan menggunakan pembalut adalah untuk melindungi, melegakan dan menstabilkan sendi siku dan untuk melindunginya daripada keterlaluan.

Pelapik gel kecil yang dimasukkan ke dalam pembalut memungkinkan tekanan yang disasarkan digunakan, yang secara tidak langsung mengurut titik yang menyakitkan. Selanjutnya, tekanan mampatan merangsang darah peredaran darah, yang melemaskan otot dan juga melegakan kesakitan. Berbeza dengan a plaster pembalut atau ortosis, pembalut membolehkan sendi siku banyak kebebasan bergerak, sehingga dapat juga dipakai semasa aktiviti sukan.

  • Satu terdiri daripada tali elastik yang melilit sendi yang terjejas
  • Yang lain adalah pembalut pasang siap yang diperbuat daripada rajutan mampatan.

Ointments

Untuk rawatan sakit siku, pelbagai salap tersedia untuk aplikasi luaran. Bergantung pada penyebab kesakitan, produk yang berbeza lebih kurang sesuai. Gel sakit Voltaren: Gel mengandungi bahan aktif Diclofenac, yang berfungsi baik untuk sakit dan salap Traumeel anti-radang: Salap adalah ubat kombinasi homeopati, yang ditunjukkan dengan rasa sakit oleh kecederaan tumpul (seperti strain, penyusutan) dan lebam salap sakit Kytta: Salap mengandungi bahan aktif sayur-sayuran comfrey akar. Ia mempunyai kesan menghilangkan rasa sakit pada kecederaan sendi akut dan penyakit kronik seperti arthrosis dan, tidak seperti sediaan kimia, boleh digunakan dalam jangka masa yang lebih lama.

Finalgon: Finalgon adalah krim pemanasan yang dapat membantu terutamanya dengan kesakitan yang disebabkan oleh ketegangan.

  • Voltaren pain gel: Gel mengandungi bahan aktif Diclofenac, yang mempunyai kesan kesakitan dan anti-radang
  • Salap Traumeel: Salap adalah ubat kombinasi homeopati yang ditunjukkan untuk kesakitan yang disebabkan oleh kecederaan tumpul (seperti ketegangan, kekejangan) dan lebam
  • Salap sakit Kytta: Salap mengandungi bahan aktif sayur-sayuran comfrey akar. Ini berfungsi dengan kecederaan sendi akut serta penyakit kronik seperti penahan sakit Arthrose dan boleh digunakan bertentangan dengan sediaan kimia juga dalam jangka masa yang lebih lama.
  • Finalgon: Finalgon adalah krim pemanasan yang dapat membantu terutamanya dengan kesakitan yang disebabkan oleh ketegangan.