Berapa banyak yang boleh anda kurangkan dengan diet ini? | Pemakanan 5 elemen

Berapa banyak yang boleh anda kurangkan dengan diet ini?

Pemakanan 5 elemen kurang difahami sebagai diet tetapi sebagai makanan tetap. Bergantung pada berapa kilokalori yang anda makan setiap hari dan bagaimana anda makan dan bersenam sebelum 5 elemen diet, anda boleh menurunkan berat badan secara berbeza.

Apa risiko / bahaya diet ini?

Hampir tidak ada risiko dengan 5 elemen tersebut diet, kerana menu termasuk bahan-bahan segar dan sihat. Secara teorinya, gejala kekurangan boleh berlaku sekiranya tubuh tidak mendapat semua yang diperlukan vitamin dan unsur surih. Reaksi alergi boleh berlaku, terutama pada bahan eksotik dalam diet.

Kritikan terhadap pemakanan 5 elemen

Diet 5 elemen adalah rejim diet yang dipengaruhi oleh pandangan dunia Taois. Pembahagian makanan menjadi Yin dan Yang (sejuk dan hangat) tidak berdasarkan saintifik. Aspek penting dari dietetik ini adalah konsep tenaga yang esoterik.

Ini melibatkan penilaian kandungan tenaga makanan tanpa kaitan dengan penilaian objektif kualiti makanan yang biasa digunakan. Pemanasan makanan juga dipertimbangkan secara kritikal. Kaedah seperti memanggang, memasak atau memanggang dibenarkan, sementara pemanasan dalam ketuhar gelombang mikro dilarang dan bahkan dikatakan dapat mendorong pengembangan kanser. Walau bagaimanapun, banyak pakar pemakanan mengalu-alukan penggunaan pelbagai bahan segar mengikut perubatan Cina tradisional. Ini dikatakan mempunyai kesan yang baik terhadap pengambilan nutrien.

Penilaian perubatan mengenai pemakanan

Dengan pemakanan 5 unsur ada bahagian makanan yang khusus, mengikut unsur, Yin dan Yang dan tenaga makanan. Ini adalah penilaian yang dipengaruhi oleh pandangan dunia agama dan tidak berdasarkan ilmiah. Walaupun begitu, ajaran pemakanan dari perubatan Cina tradisional menggalakkan orang ramai untuk makan makanan segar dan bervariasi yang mungkin berbeza dengan warna semula jadi dan rasa.

Seseorang boleh membuat makanan seimbang dan bervariasi jika seseorang mengikuti 5 elemen pemakanan. Bentuk pemakanan ini dapat dijalankan dengan cara yang sangat sihat dan dapat memberi pengaruh positif terhadap berat badan. Gejala kekurangan jarang berlaku dengan bentuk pemakanan ini.

Walaupun begitu, seseorang harus berhati-hati untuk membekalkan tubuh dengan vitamin dan unsur surih yang diperlukan untuk mencegah gejala kekurangan dalam jangka masa panjang. Kami pertimbangkan pemakanan 5 unsur menjadi tanpa kesihatan kebimbangan.