Bagaimana Limpa Berfungsi sebagai Penapis Darah Kita

Semasa di Zaman Pertengahan dipercayai bahawa limpa memecah hitam bile dihasilkan oleh hati - kelebihan hempedu hitam disalahkan kerana wabaknya kusta, antara lain - hari ini kita tahu bahawa limpa tisu bertindak sebagai penapis untuk darah dan patogen. The limpa biasanya membawa kewujudan yang penuh bayangan. Sangat sedikit orang yang mengetahui dengan tepat di mana ia berada, apalagi apa yang dilakukannya. Namun ia adalah unit penyaringan kami darah sistem dan bahagian penting dari kami sistem imun - dan mungkin menyebabkan jahitan sampingan.

Seperti apa rupa limpa dan di mana sebenarnya ia berada?

Limpa (sinonim: splen, lien) adalah organ yang agak kecil - biasanya anda tidak dapat merasakannya dari luar. Panjangnya kira-kira 11 cm, lebar 7 cm, dan tebal 4 cm, dan beratnya antara 150 g hingga 200 g. Ini mengenai bentuk kacang dan lembut untuk disentuh, berbeza warna dari merah ceri hingga biru-ungu.

Limpa terletak di bawah diafragma di bahagian kiri atas perut: di sana bersempadan dengan perut, kiri buah pinggang dan pankreas. Ia disambungkan ke organ tetangga dengan tisu penghubung ligamen. Dari luar, limpa dikelilingi oleh a tisu penghubung kapsul (tunica fibrosa), yang melindungi bahagian dalam yang lembut.

Daripadanya, rasuk sokongan membawa ke dalam, di mana terletaknya pulpa splenik (pulpa Latin = daging). Pulpa ini dibahagikan kepada pulpa merah (pulpa rubra) dan pulpa putih (pulpa alba) - mereka menjalankan tugas yang berbeza. Nama-nama itu berkaitan dengan penampilan daerah splenik: Apabila limpa dipotong terbuka, pulpa merah muncul sebagai tisu merah di mana pulpa putih duduk sebagai nodul putih.

Limpa dibekalkan dengan darah melalui splenik arteri (arteri lienal), dan darah kemudian mengalir dari limpa ke hati melalui lienal vena. Limpa dibekalkan dengan darah: seluruh darah kita dipompa sekitar 500 kali setiap hari!

Apakah fungsi limpa?

Bubur merah terdiri daripada minyak wangi tisu penghubung rangkaian (reticulum splenicum), di mana sel darah lama (erythrocytes) yang tidak lagi elastik tersekat dan "tertangkap" oleh rangkaian - kemudian dipecah oleh makrofag. Dalam prosesnya, limpa "mengitar semula" besi dari hemoglobin (pigmen darah merah). Gumpalan darah kecil dan "dibelanjakan" platelet (gumpalan darah) juga disusun dan dipecah di limpa.

Pulpa putih adalah sebahagian daripada kita sistem imun. Pertama, ia menyimpan limfosit (yang merupakan jenis sel darah putih tertentu), beberapa di antaranya juga matang pada limpa. Lebih kurang 30 peratus dari keseluruhannya sel darah putih disimpan dengan cara ini. The limfosit bertindak balas terhadap patogen seperti bakteria yang memasuki limpa dengan darah dan dengan itu dapat melawan jangkitan. Apabila diperlukan, limfosit disimpan di limpa juga dilepaskan ke dalam darah. Sebagai tambahan, imunoglobulin terbentuk di pulpa putih, yang merupakan bahan pertahanan khas terhadap patogen.

Di samping itu, limpa juga selalu menyimpan sejumlah darah, yang dapat dilepaskan, misalnya, ketika ada pendarahan di dalam tubuh atau semasa latihan yang luar biasa. Mungkin inilah yang menyebabkan jahitan sisi yang kadang kala menimpa kita semasa bersukan.

Limpa sepanjang hayat

Pada anak yang belum lahir, limpa berperanan dalam menghasilkan sel darah. Biasanya menghentikan fungsi ini selepas kelahiran - the sumsum tulang kemudian mengambil alih pengeluaran darah. Walau bagaimanapun, sekiranya sumsum tulang pengeluaran sel darah terganggu oleh penyakit (contohnya, leukemia), limpa boleh kembali aktif.

Semua tugas yang dilakukan oleh limpa juga dilakukan oleh organ lain dalam tubuh: sumsum tulang menghasilkan sel darah dan limfa nod melawan patogen menyerang. Ini menjadikan limpa dapat dikeluarkan; seseorang dapat bertahan tanpanya. Walau bagaimanapun, ia mungkin meningkatkan kerentanan terhadap patogen tertentu; contohnya, pneumokokus nampaknya cenderung menyebabkan bahaya meningitis or radang paru-paru - vaksinasi kemudian memberi perlindungan.