Cara melakukan Penjagaan Kaki yang Betul

Sekiranya anda menyukai kaki anda, anda harus menjaganya. Tetapi tiang penopang tubuh manusia sering diabaikan. Bukan sahaja kerosakan optik seperti kapalan dan celah adalah akibat yang mungkin berlaku, tetapi juga kerosakan yang lebih serius seperti menelan kuku or kaki atlet.

Penjagaan kaki untuk pesakit kencing manis

Pada pesakit kencing manis dan lain-lain sakit kronik pesakit, kekurangan rawatan boleh membawa kepada kerosakan kaki yang serius. Kerosakan saraf terhasil dari kencing manis bermaksud pesakit kencing manis sering tidak menyedari luka di kaki mereka sehingga sangat dalam dan telah menyebabkan kerosakan. Di samping itu, gangguan peredaran darah dikaitkan dengan kelewatan penyakit atau mencegah proses penyembuhan.

Oleh itu, penjagaan pencegahan sangat penting bagi mereka yang terjejas. Penjagaan kaki perubatan, seperti pembuangan kapalan profesional, rawatan kulit kering, masuk ke dalam kuku dan kaki atlet, dibayar secara berkanun kesihatan syarikat insurans untuk pesakit kencing manis.

Prasyarat untuk ini adalah bahawa perubahan pada kaki adalah akibat dari penyakit yang mendasari dan bahawa tanpa rawatan kaki perubatan akan ada kerosakan akibat seperti keradangan dan gangguan di penyembuhan luka. Sekiranya terdapat kerosakan pada kaki, ini mungkin tidak dirawat oleh ahli kiropodis.

Ahli kiropod perubatan sebagai profesion pakar

Ngomong-ngomong, podiatrist hanya dibenarkan menjalankan yang ditetapkan terapi sekiranya mereka mempunyai latihan khas, latih peralatan dan kebenaran untuk melakukannya. Untuk tujuan ini, istilah "ahli perubatan perubatan" dan "doktor haiwan" telah dilindungi oleh undang-undang sejak tahun 2003.

Latihan untuk menjadi ahli kiropodis perubatan (doktor haiwan) kini berlabuh dalam undang-undang dan merangkumi dua tahun latihan, peraturan peperiksaan tetap dan kelayakan latihan yang sesuai. Oleh itu, profesion ini juga merupakan sebahagian daripada kesihatan profesion seperti, sebagai contoh, fisioterapi or terapi pekerjaan.

9 petua untuk penjagaan kaki yang betul

Walaupun anda tidak berisiko: Lakukan sesuatu yang baik untuk diri sendiri dan jaga kaki anda. Bukan sahaja memastikan bahawa anda mempunyai kasut yang sesuai, tetapi juga memasukkan teman harian anda dalam rejimen penjagaan harian anda.

  • Membantu darah peredaran kaki anda dengan sejuk- mandian bergantian yang panas. Suhu mandi kaki tidak boleh melebihi 38 ° C.
  • Mandi kaki suam dengan bahan tambahan penting menyokong kaki anda: kamper, pudina atau kenaikan rockweed darah peredaran, Arnica mempunyai kesan yang menenangkan, ekor kuda, tulang rusuk or coltsfoot tolong menolong keradangan. Mandi garam hanya boleh digunakan sekiranya kulit tidak retak dan sihat di sekeliling. Adakah anda terdedah kepada kaki berpeluh? Kemudian beri kuat bijaksana teh ke air.
  • Kemudian krim kaki menyuburkan kulit dan mencegah pengeringan dan keretakan.
  • Sekiranya anda terdedah kepada kaki atlet, urut kaki anda lebih kerap dengan thyme or minyak pokok teh.
  • Belakang kalus paling baik dengan batu apung atau serupa dengan pertarungan. Tolak dari objek yang terdedah kepada kecederaan seperti satah kornea.
  • Memendekkan anda kuku kaki dengan fail dan bukannya gunting - masukkan fail tidak terlalu pendek dan lurus, dengan sudut yang sedikit bulat.
  • Berjalan tanpa alas kaki sekerap yang anda boleh. Ini melatih lengkungan anda (dan kebetulan membantu kaki berpeluh).
  • Letakkan di antara gaya berjalan yang tidak biasa - pada tumit atau tepi luar. Berdiri di jari kaki pada waktu pagi dan petang sambil menggosok gigi.
  • Sesiapa yang mempunyai keluhan kaki seperti kesakitan sentiasa di tempat yang sama, perubahan kulit, kemerahan atau pembengkakan, harus dijelaskan oleh ortopedis. Selalunya sol ortopedik membantu memperbaiki kepincangan kaki dan mengurangkan rasa tidak selesa.

Berjalan kaki tanpa alas kaki bagus untuk kaki

Barefoot berlari menggalakkan darah peredaran dan menguatkan otot. Anda tidak perlu takut cedera - sebagai peraturan, kaki dilindungi dengan baik.

Sekiranya anda terlibat, anda dapat menemui semula seni pergerakan kuno dengan berjalan kaki di salah satu jalan tanpa alas kaki buatan manusia. Di sini anda dapat merasai persekitaran anda melalui kaki di atas pasir, tanah liat, di lumpur, di air atau semasa berjalan di atas kerikil bulat, dan pada masa yang sama melatih mobiliti anda sendiri. Baki dan penyelarasan kemahiran diberi tekanan juga kulit dan otot kaki.