Bagaimana Wobenzym Membantu Mengatasi Keradangan

Ini adalah bahan aktif dalam Wobenzym

Ramuan Wobenzym adalah gabungan tiga enzim semula jadi: bromelain, rutoside dan trypsin. Bahan utama bromelain tergolong dalam keluarga protease sistein, yang diekstrak daripada nanas dan mempunyai kesan dekongestan pada tisu yang meradang. Perkara yang sama berlaku untuk rutoside, flavonoid yang terdapat dalam banyak tumbuhan. Trypsin haiwan sangat serupa dengan enzim manusia dan menghalang platelet daripada bergumpal bersama secara tidak semulajadi. Ia menggalakkan peredaran darah dan membekalkan tisu dengan nutrien.

Enzim menggalakkan proses fisiologi dalam badan. Mereka menyebabkan proses metabolik berjalan lebih cepat. Dalam kes keradangan, kesan Wobenzym adalah berdasarkan pecutan proses penyembuhan semula jadi.

Bilakah Wobenzym digunakan?

Wobenzym digunakan terutamanya untuk keradangan dan bengkak selepas kecederaan. Ia juga membantu dengan keradangan urat akut (trombophlebitis) dan keradangan sendi (arthrosis diaktifkan).

Apakah kesan sampingan yang ada pada Wobenzym?

Seperti mana-mana ubat lain yang berkesan, kesan sampingan juga boleh berlaku apabila menggunakan Wobenzym. Walau bagaimanapun, ini agak kecil dan jarang berlaku.

Jika kesan sampingan yang tidak menyenangkan berlaku, ubat boleh dihentikan tanpa teragak-agak. Doktor perlu berunding jika kesan sampingan berlaku.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan Wobenzym

Dos Wobenzym berbeza-beza bergantung pada keparahan dan jenis keradangan. Walau apa pun, arahan dos yang tepat dalam risalah pakej mesti dibaca sebelum digunakan atau doktor atau ahli farmasi mesti dirujuk untuk mendapatkan nasihat. Dalam kes kecederaan akut, ubat harus diambil sehingga keradangan telah sembuh sepenuhnya, tetapi tidak lebih lama daripada yang dijelaskan. Doktor perlu berunding untuk keadaan kronik.

Wobenzym perlu diambil 30 hingga 60 minit sebelum makan dengan kira-kira 250 ml air. Mengambilnya pada masa yang sama dengan makanan boleh menyebabkan intoleransi atau kehilangan kesan. Tablet disalut dengan salutan enterik yang melindungi bahan aktif daripada dipecahkan di dalam perut. Perlindungan ini hanya dijamin jika tablet ditelan tanpa dikunyah dan tidak dipecahkan.

Berlebihan

Kontraindikasi

Jika alahan kepada bahan atau eksipien diketahui, Wobenzym tidak boleh diambil.

Tambahan pula, ubat tidak boleh diambil dalam kes

  • Gangguan pembekuan darah (cth hemofilia)
  • Pengambilan serentak dengan perencat pembekuan darah (antikoagulan)
  • sejurus sebelum atau selepas pembedahan

Terdapat beberapa ubat yang boleh menyebabkan kesan sampingan dan interaksi apabila diambil pada masa yang sama dengan Wobenzym. Ubat-ubatan ini termasuk:

  • Antibiotik (kesannya dipertingkatkan)
  • Antikoagulan (kesan antikoagulan meningkat)

Kehamilan dan penyusuan, digunakan pada kanak-kanak

Terdapat kajian yang tidak mencukupi untuk menjamin keselamatan anak dalam kandungan apabila mengambil Wobenzym semasa kehamilan. Atas sebab ini, ubat hanya boleh diambil selepas penilaian risiko-manfaat oleh doktor.

Bahan-bahan ubat boleh dipindahkan kepada bayi yang baru lahir melalui susu ibu. Menurut kajian semasa, kerosakan jangka pendek atau jangka panjang kepada kanak-kanak tidak boleh diketepikan.

Bagaimana untuk mendapatkan Wobenzym