HPV: Punca, Prognosis, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Kursus dan prognosis: Tiada perjalanan penyakit klasik, selalunya tidak disedari dan sembuh tanpa akibat, pembentukan ketuat mungkin (terutama ketuat kulit, ketuat alat kelamin), sangat jarang kanser (seperti kanser serviks, kanser pharyngeal mulut, kanser dubur)
 • Rawatan: Bergantung pada gambaran klinikal, aising, terapi laser, electrocautery, ubat-ubatan, prosedur pembedahan
 • Punca dan faktor risiko: Jangkitan dengan human papillomavirus (HPV) terutamanya melalui sentuhan kulit atau mukosa secara langsung; faktor risiko: hubungan seksual tanpa perlindungan, merokok, sistem imun yang ditindas, banyak kelahiran, jangkitan lain
 • Gejala: Bergantung pada gambaran klinikal; cth, dalam kes ketuat alat kelamin, papula kemerah-merahan, keperangan atau keputihan di bahagian kelamin dan dubur, mungkin dengan rasa basah dan gatal-gatal; dalam kes kanser serviks, keputihan dan pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan
 • Pemeriksaan dan diagnosis: Pemeriksaan fizikal, smear sel (ujian Pap), kolposkopi (pantulan lanjutan faraj), ujian HPV, biopsi (analisis sampel tisu)
 • Pencegahan: seks lebih selamat (kondom), vaksinasi, kebersihan, pemeriksaan biasa yang disyorkan untuk wanita oleh pakar sakit puan

Apakah HPV?

Jangkitan HPV boleh membawa kepada perkembangan pelbagai jenis ketuat, tetapi juga kanser (contohnya, kanser serviks). Papillomavirus manusia dibahagikan kepada kumpulan berisiko rendah (termasuk jenis 6, 11) dan kumpulan berisiko tinggi (termasuk jenis 16, 18). Jangkitan jangka panjang dengan jenis HPV berisiko tinggi meningkatkan risiko mendapat kanser. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, jangkitan HPV sembuh tanpa terapi atau akibat negatif.

Jangkitan HPV hanya boleh dirawat dalam kes ketuat alat kelamin (ketuat alat kelamin) atau karsinoma (perubahan tisu malignan). Untuk jangkitan tulen dengan HPV tidak ada ubat, jadi ia sering mengambil sedikit masa untuk menyingkirkan virus. Sehubungan itu, jangkitan HPV juga menular untuk jangka masa yang agak lama.

Semasa jangkitan akut dan tahan lebih lama (biasanya sehingga dua tahun maksimum), adalah mungkin untuk menjangkiti pasangan seksual seseorang dengan HPV. Oleh kerana jangkitan HPV tanpa gejala tidak disedari, jangkitan itu sering berlaku tanpa disedari.

Bagaimanakah perkembangan HPV pada lelaki dan wanita?

Human papillomavirus (HPV) tidak membezakan antara wanita dan lelaki. Kedua-duanya mungkin dijangkiti semasa hubungan seksual tanpa perlindungan (termasuk seks oral). Kursus klasik jangkitan HPV tidak wujud. Ia sering tidak disedari dan sembuh tanpa akibat. Sekiranya gejala HPV berlaku, penyembuhan spontan juga mungkin.

Secara umum, kebanyakan jangkitan HPV sembuh dalam masa beberapa bulan. Selepas dua tahun, kira-kira 90 peratus daripada semua jangkitan HPV sembuh.

Jarang sekali, selepas tempoh inkubasi beberapa minggu hingga lapan bulan selepas jangkitan HPV, ketuat alat kelamin (kutil kelamin) berkembang di bahagian kemaluan (vagina, vulva, zakar, skrotum) dan/atau kawasan dubur. Pada mulanya, papula kecil (nodul atau vesikel) terbentuk, yang kadang-kadang merebak ke kawasan yang luas. Hanya dalam beberapa pesakit sahaja virus HPV tertentu bertahan lebih lama malah membawa kepada kanser. Tahun atau dekad sering berlalu sebelum kanser berkembang akibat HPV.

Jangkitan HPV yang sembuh tidak menawarkan perlindungan terhadap jangkitan baharu dengan patogen.

Dalam kebanyakan kes, jangkitan HPV sembuh secara spontan, kerana sel imun melawan dan membunuh virus HPV. Kadangkala, bagaimanapun, penyakit sedia ada melemahkan sistem imun dan dengan itu melawan semula jadi terhadap HPV. Oleh itu, ini mesti dirawat untuk mengalahkan HPV juga.

Secara umumnya, pilihan terapi HPV bergantung pada jenis dan tahap simptom HPV. Gejala seperti kondiloma atau ketuat kulit dirawat dengan cara yang berbeza. Virus HPV sendiri jarang dihapuskan sepenuhnya. Oleh itu, kambuh sering berlaku.

Jika doktor telah menguji pesakit positif HPV, adalah wajar untuk memaklumkan pasangan seksual tentang perkara ini untuk mengelakkan menjangkiti orang lain jika boleh.

Ais (krioterapi)

Elektrokauteri

Doktor menggunakan electrocautery seperti aising untuk ketuat alat kelamin dan ketuat kulit. Tisu yang diubah oleh HPV dimusnahkan oleh arus elektrik. Walau bagaimanapun, virus HPV kekal di dalam badan dan kadangkala mencetuskan perubahan kulit baru.

Elektrokauteri juga digunakan selepas pembedahan membuang ketuat: doktor membakar lapisan kulit bersebelahan dan salurannya. Ini mengurangkan risiko berulang, tetapi terdapat kebarangkalian tinggi bahawa parut akan terbentuk.

Prosedur pembedahan

Adalah mungkin untuk menangani gejala HPV dalam pembedahan. Ini melibatkan penggunaan pelbagai instrumen. Pertama, kawasan badan yang terjejas dibius secara tempatan. Kemudian ketumbuhan dipotong dengan sudu tajam (curettage), gelung elektrik (gelung electrosurgical excisional procedure, LEEP) atau gunting pembedahan (scissor punch) (excision).

Namun, jika pesakit hamil, mereka cuba menangguhkan pembedahan sehingga selepas bersalin. Bergantung pada peringkat kanser, pakar bedah akan melanjutkan operasi dengan sewajarnya. Sebagai contoh, dalam kes kanser serviks lanjutan, keseluruhan rahim biasanya dikeluarkan (histerektomi radikal).

Dalam sesetengah pesakit kanser, terapi sinaran dan/atau kemoterapi dilakukan sebagai alternatif atau sebagai tambahan kepada pembedahan.

Terapi laser

Pilihan untuk merawat penyakit HPV ini juga merupakan salah satu prosedur pembedahan. Laser (contohnya laser CO2 atau Nd:YAG) digunakan untuk sebarang jenis ketuat HPV. Di bawah anestesia tempatan, ketumbuhan dipotong dan diwap. Walau bagaimanapun, berhati-hati adalah dinasihatkan: Virus HPV mudah merebak disebabkan oleh perkembangan asap. Oleh itu, perlindungan yang mencukupi melalui pengekstrak dan penapis adalah amat penting.

Ubat terhadap ketuat HPV

Dadah

pengguna

Nota

Krim Podophyllotoxin-0.15%.

Pesakit

Imiquimod 5% krim

Pesakit

Asid trikloroasetik

Pakar

Pada dasarnya, jangkitan HPV dikaitkan dengan risiko tinggi berulang (relaps). Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk memantau kawasan yang dirawat dengan teliti dan melawat doktor secara berkala.

Sebab dan faktor risiko

Virus papilloma manusia (HPV) tergolong dalam virus DNA. Seperti genom manusia, maklumat genetik mereka disimpan pada helai DNA. Untuk membiak, virus HPV memerlukan sel manusia. Jangkitan berfungsi seperti ini:

Virus HPV memperkenalkan bahan genetiknya ke dalam sel perumah manusia (sel kulit atau membran mukus) dan memaksanya untuk terus menghasilkan virus baru. Pada satu ketika, sel hos pecah (dan mati dalam proses), melepaskan banyak virus baharu. Mereka kemudiannya menjangkiti sel manusia yang baru.

penghantaran

Banyak virus HPV disebarkan melalui sentuhan kulit semata-mata. Ini terutama berlaku untuk patogen yang menyebabkan ketuat kulit yang tidak berbahaya (papilloma).

Jenis HPV yang menjangkiti organ kemaluan dan menyebabkan ketuat alat kelamin atau kanser serviks, sebagai contoh, terutamanya ditularkan melalui hubungan seksual. Oleh itu, jangkitan HPV genital diklasifikasikan sebagai penyakit kelamin (STD).

Jangkitan HPV juga boleh berlaku melalui seks oral jika mukosa mulut bersentuhan dengan tapak kulit yang dijangkiti HPV (seperti labia atau zakar).

Secara amnya, adalah mungkin juga untuk dijangkiti HPV dalam perkongsian yang komited, iaitu semasa hubungan seksual dengan pasangan yang sama.

Perkara yang sama berlaku untuk sentuhan fizikal apabila mandi bersama, walaupun ini adalah laluan jangkitan yang lebih jarang berlaku. Sekurang-kurangnya secara teori mungkin juga jangkitan virus HPV melalui objek yang dijangkiti seperti alat mainan seks, tuala atau tandas.

Satu lagi kemungkinan ialah penghantaran patogen dari ibu kepada anak semasa kelahiran, di mana tumor jinak di kawasan laring (laryngeal papilloma) jarang berlaku.

Mengikut pengetahuan semasa, tiada risiko jangkitan melalui penyusuan susu ibu, ciuman biasa atau menderma darah.

Jika ketuat alat kelamin ditemui di kawasan genital-anus kanak-kanak, perhatian khusus diperlukan. Di sini adalah penting bahawa doktor memeriksa setiap kes individu untuk menolak penderaan seksual.

Faktor-faktor risiko

Mungkin faktor risiko yang paling ketara untuk jangkitan alat kelamin disebabkan oleh mekanisme penghantaran HPV: hubungan seksual yang kerap dan terutamanya tanpa perlindungan. Faktor risiko lain untuk jangkitan HPV termasuk:

 • Hubungan seksual pertama sebelum umur 16: Faktor risiko ini terutama berlaku untuk kanak-kanak perempuan.
 • Merokok: Cigarettes & Co. bukan sahaja meningkatkan risiko jangkitan HPV, tetapi juga risiko sel akan merosot dan berkembang menjadi sel kanser.
 • Penggunaan kondom yang tidak konsisten: Kondom tidak selalu menghalang jangkitan HPV 100 peratus, tetapi jika ia digunakan secara konsisten semasa hubungan seksual, risiko jangkitan berkurangan.
 • Sistem imun yang ditindas: Jika sistem imun terjejas dalam fungsinya disebabkan oleh penyakit (seperti HIV) atau akibat ubat (penahan imun), risiko jangkitan HPV meningkat.
 • Jangkitan alat kelamin lain: Klamidia, herpes alat kelamin, dan jangkitan serupa juga kelihatan menggalakkan penularan HPV.

Selain itu, beberapa faktor meningkatkan risiko sel yang dijangkiti HPV menjadi sel kanser. Ini termasuk merokok, banyak kehamilan, jangkitan HIV, dan penggunaan pil perancang selama lima tahun atau lebih.

Penyakit berjangkit

Penyakit sekunder yang mungkin disebabkan oleh jangkitan HPV bergantung kepada jenis virus. Kebanyakannya tidak menyebabkan sebarang gejala sama sekali atau hanya menyebabkan ketuat kulit yang tidak berbahaya. Sesetengah jenis HPV secara khusus menjangkiti mukosa alat kelamin. Mereka dibahagikan kepada kumpulan mengikut kemungkinan mereka menyebabkan kanser:

Jenis berisiko tinggi (HPV berisiko tinggi) menyebabkan perubahan tisu (displasia, neoplasia) dari mana, dalam kes yang jarang berlaku, tumor malignan berkembang dalam tempoh beberapa tahun. Kanser serviks (karsinoma serviks) adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, jangkitan HPV juga meningkatkan risiko kanser lain seperti kanser zakar atau kanser laring. Dua jenis HPV berisiko tinggi utama ialah HPV 16 dan 18, dan jenis berisiko tinggi lain disenaraikan dalam jadual di bawah.

Sesetengah papillomavirus seperti HPV 26, 53, dan 66 lebih berkemungkinan dikesan dalam lesi prakanser. Sesetengah penulis merujuk kepada ini sebagai HPV perantaraan (risiko sederhana-tinggi). Risiko kanser untuk jenis HPV ini adalah antara jenis berisiko rendah dan tinggi. Virus HPV 5 dan 8, sebagai contoh, juga diklasifikasikan sebagai HPV perantaraan. Mereka sebenarnya hanya benar-benar berbahaya dalam dua kes: dalam kes kekurangan imun dan dalam kes penyakit kulit keturunan yang jarang berlaku epidermodysplasia verruciformis.

Dalam jadual berikut, jenis HPV yang paling biasa dikelaskan mengikut kelas risiko:

Klasifikasi Kelas Risiko Jenis HPV
Berisiko rendah 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 62, 70, 71, 72, 74, 81, 83, CP6108
Berisiko tinggi
Risiko sederhana tinggi 5, 8, 26, 53, 66

Jadual jenis HPV tidak lengkap. Ia berkenaan di sini jenis HPV, yang klasifikasinya ke dalam kumpulan risiko yang berbeza pada masa ini disokong secukupnya oleh kajian. Walau bagaimanapun, terdapat jenis HPV lain, beberapa daripadanya juga membawa kepada penyakit sekunder.

Ketuat genital (Condylomata acuminata)

Ketuat genital (kondiloma runcing) adalah pertumbuhan tisu jinak di kawasan kemaluan dan di dubur. Ia disebarkan melalui hubungan seksual tanpa perlindungan dan jenis HPV 6 dan 11 berisiko rendah biasanya bertanggungjawab, tetapi kadangkala wakil HPV yang lain juga bertanggungjawab. Lelaki dan wanita sama-sama terkena ketuat alat kelamin.

Dari jangkitan virus HPV hingga kemunculan ketuat alat kelamin (tempoh inkubasi) kadangkala mengambil masa sehingga lapan bulan. Kondiloma adalah tumor benigna yang paling biasa pada bahagian luar alat kelamin dan dubur. Mereka biasanya sembuh secara spontan, tetapi kadangkala berterusan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Condylomata plana

 • Neoplasia intraepithelial serviks (CIN): pada serviks (= serviks)
 • Vulvar intraepithelial neoplasia (VIN): pada vulva (= labia, klitoris dan mons veneris)
 • Neoplasia intraepithelial faraj (VAIN): dalam faraj (= faraj)
 • Neoplasia intraepithelial zakar (PIN): pada zakar
 • Neoplasia intraepithelial perianal (SAKIT): di kawasan dubur
 • Neoplasia intraepithelial dubur (AIN): di kawasan dubur (dubur).

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkembangan dan rawatan kondiloma, baca artikel Ketuat Genital.

Kanser serviks (karsinoma serviks).

Apabila sel mukosa pada serviks (leher rahim) dijangkiti secara kronik dengan jenis HPV berisiko tinggi, terdapat kemungkinan ia akan merosot dari semasa ke semasa dan membentuk tumor malignan. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan setiap jangkitan, tetapi agak jarang: Menurut statistik, kurang daripada satu daripada 100 wanita yang dijangkiti jenis HPV berisiko tinggi menghidap kanser serviks – dan ini berlaku secara purata 15 tahun selepas jangkitan HPV.

Baca lebih lanjut mengenai perkembangan, gejala, rawatan dan prognosis kanser serviks dalam teks Kanser Serviks.

Penyakit kanser lain

Dalam kes kanser serviks, kaitan dengan virus HPV telah terbukti dengan jelas. Walau bagaimanapun, perkembangan kanser oleh HPV juga sedang disiasat di tempat lain. Sebagai contoh, jangkitan HPV melalui seks oral boleh meningkatkan risiko ketumbuhan malignan di tekak (seperti kanser laring), tetapi juga di dalam mulut (bibir). Di samping itu, terdapat kajian menunjukkan hubungan antara jangkitan HPV dan kanser paru-paru.

Sesetengah jenis HPV berisiko tinggi menggalakkan pertumbuhan kanser di bahagian kelamin dan dubur, seperti kanser faraj, kanser vulvar, kanser zakar dan kanser dubur. Walau bagaimanapun, kanser ini semuanya kurang biasa daripada kanser serviks.

Kajian pada tahun 2021 menunjukkan bahawa jangkitan HPV jenis 16 berisiko tinggi meningkatkan kemungkinan mendapat kanser lidah, lelangit, gusi dan pangkal rongga mulut.

Ketuat kulit

Jika jangkitan HPV menyebabkan ketuat pada tapak kaki, ini biasanya ketuat plantar (verrucae plantares). Jika ketuat plantar berlaku dalam jumlah yang lebih besar dalam bentuk bidang ketuat, pakar dermatologi merujuknya sebagai ketuat mozek.

Ketuat leper yang sering berlaku pada kanak-kanak dicetuskan oleh HPV 3 atau 10. Istilah teknikal mereka ialah juvana verrucae planae.

Ketuat dalam mulut

Kadangkala ketuat individu boleh dilihat di dalam mulut dengan jangkitan HPV. Mereka dipanggil papilloma oral.

Jika ketuat atau struktur seperti ketuat muncul di dalam mulut, ia mungkin penyakit Heck (penyakit Heck atau hiperplasia epitelium fokal). Pertumbuhan kulit jinak ini sentiasa berlaku secara berkelompok dan bukan secara individu. Perkembangan mereka dikaitkan dengan HPV 13 atau 32. Penyakit Heck jarang berlaku di kalangan penduduk Eropah, tetapi biasa berlaku pada populasi lain, seperti orang asli Amerika Tengah dan Selatan.

Epidermodysplasia verruciformis

Gejala

Sistem imun manusia melawan jangkitan virus HPV dengan agak baik dalam banyak kes, sehingga tiada atau hampir tiada gejala HPV berlaku. Secara amnya, gejala berlaku pada lelaki dan wanita, contohnya, pada organ kemaluan atau di kawasan mulut/tekak.

Dalam kes jangkitan HPV terpendam (seorang dijangkiti tetapi tidak mempunyai gejala), papillomavirus manusia hanya boleh dikesan di makmal. Dalam kes jangkitan HPV subklinikal (tanpa simptom yang boleh dilihat), hanya mungkin untuk memvisualisasikan perubahan kulit/membran mukus yang berkaitan dengan virus menggunakan teknik khas.

Sebaliknya, apabila gejala HPV dapat dilihat dengan mata kasar, profesional perubatan merujuk kepada ini sebagai jangkitan HPV klinikal. Tanda-tanda yang disebabkan oleh virus HPV bergantung pada jenis virus dan penyakit tertentu.

Gejala ketuat alat kelamin (condylomata acuminata)

Pada wanita, tanda-tanda HPV seperti ini ditemui terutamanya di labia, di persimpangan posterior dua labia majora (posterior commissure) dan di kawasan dubur. Walau bagaimanapun, ketuat alat kelamin kadang-kadang berkembang dalam faraj dan serviks. Pada lelaki, tanda-tanda jangkitan HPV ini menjejaskan zakar dan kawasan dubur.

Ketuat genital hampir tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan. Kadangkala, walau bagaimanapun, rasa basah dan gatal-gatal, terbakar dan pendarahan selepas hubungan seksual adalah kemungkinan gejala ketuat alat kelamin yang disebabkan oleh HPV. Kesakitan berlaku hanya sekali-sekala.

Dalam kes yang jarang berlaku, ketuat alat kelamin yang telah wujud selama bertahun-tahun berkembang menjadi kondiloma gergasi Buschke-Löwenstein (Condylomata gigantea). Ketumbuhan seperti kembang kol ini menyesarkan dan memusnahkan tisu sekeliling. Adalah mungkin untuk sel-sel merosot dan membentuk sel-sel kanser (karsinoma verrucous).

Gejala condylomata plana

Gejala neoplasia intraepithelial

Dalam kebanyakan individu yang terjejas, perubahan sel yang disebabkan oleh HPV (neoplasia intraepithelial) tidak menyebabkan sebarang gejala. Ini terpakai, sebagai contoh, untuk neoplasia intraepithelial serviks (CIN, perubahan sel di kawasan serviks). Dalam kes lain, gejala kadang-kadang lebih atau kurang jelas. Sebagai contoh, neoplasia intraepithelial dalam vulva (VIN) kadangkala disertai dengan gatal-gatal, terbakar dan sakit semasa hubungan seksual (dyspareunia) atau kekal tanpa gejala.

Neoplasia intraepithelial dubur atau perianal (AIN dan PAIN) menyebabkan kegatalan di kawasan dubur dan pendarahan diskret dari dubur dan kesakitan semasa membuang air besar. Lesi selular zakar (PIN) kadangkala menyebabkan kemerahan baldu, tidak teratur, berkilat di bahagian kepala atau kulup.

Gejala kanser yang berkaitan dengan HPV

Pada peringkat lanjut kanser serviks, wanita sering melaporkan sakit di bahagian bawah belakang atau kawasan pelvis, semasa membuang air kecil atau membuang air besar. Pengumpulan cecair dalam tisu (kesesakan limfa) di kaki juga kadang-kadang berlaku.

Kadangkala kanser lain juga dikaitkan dengan HPV. Gejala bergantung pada lokasi tumor dan peringkat penyakit. Dalam kes kanser zakar, contohnya, perubahan kulit seperti bengkak atau pengerasan kelenjar atau kulup, kulit mudah berdarah pada zakar dan kadang-kadang lelehan yang berbau busuk berlaku. Kanser faraj hanya menjadi ketara pada peringkat lanjut dengan gejala seperti keputihan atau pendarahan faraj (contohnya selepas hubungan seks).

Gejala ketuat kulit

Ketuat kulit biasanya mudah dikesan. Mereka biasanya tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan, selain daripada gatal-gatal sekali-sekala, rasa tekanan atau ketegangan. Ketuat di tapak kaki sering menyebabkan kesakitan. Kadang-kadang ketuat (seperti ketuat plantar) mempunyai bintik hitam kecil. Ini adalah darah beku daripada kapilari kulit yang kecil.

Ketuat plantar pada tapak kaki ditekan ke dalam seperti paku mengikut berat badan apabila berjalan atau berdiri. Ini kadang-kadang menyebabkan kesakitan sedemikian sehingga berjalan sangat sukar.

Ketuat mozek adalah kira-kira saiz kepala jarum dan putih. Mereka tumbuh terutamanya pada bebola kaki atau di bawah jari kaki. Dalam sesetengah pesakit, mereka juga meliputi seluruh bahagian bawah kaki. Kerana mereka lebih rata daripada ketuat plantar, mereka biasanya tidak menyebabkan kesakitan apabila berjalan atau berdiri.

Verrucae planae juvana, yang berlaku terutamanya pada kanak-kanak, adalah ketuat yang rata dan berwarna kulit. Mereka terbentuk terutamanya pada muka dan belakang tangan. Apabila kanak-kanak menggarunya, mereka menyebarkan virus HPV dalam corak seperti sempang, jadi ketuat selalunya juga tersusun dalam corak seperti sengkang.

Gejala ketuat di dalam mulut

Papilloma mulut yang disebabkan oleh jangkitan HPV adalah ketuat yang bersendirian, seperti kembang kol di dalam mulut. Ia lebih disukai ditemui pada lelangit keras atau lembut atau pada uvula.

Dalam penyakit Heck, beberapa papula bulat atau bujur muncul pada mukosa mulut. Kanak-kanak dan remaja terutamanya terjejas.

Gejala epidermodysplasia verruciformis

Diagnosis dan pemeriksaan

Dalam kebanyakan kes, tiada simptom HPV boleh ditemui dalam jangkitan. Dalam kebanyakan kes, jangkitan tetap tidak disedari. Walau bagaimanapun, jika virus HPV menyebabkan tanda-tanda penyakit, ini biasanya perubahan biasa pada kulit atau membran mukus.

Walau bagaimanapun, beberapa manifestasi sangat tidak mencolok sehingga hanya mungkin untuk menjadikannya kelihatan dengan prosedur khas. Pemeriksaan yang diperlukan biasanya dilakukan oleh pakar, iaitu bergantung kepada gambaran klinikal, sama ada pakar dermatologi, pakar sakit puan, pakar urologi atau pakar telinga, hidung dan tekak. Ujian darah klasik tidak dilakukan untuk diagnosis HPV.

Sejarah perubatan

Pertama, doktor bertanya kepada pesakit tentang sebarang gejala yang mungkin konsisten dengan jangkitan HPV, contohnya:

 • Di manakah sebenarnya aduan atau perubahan kulit?
 • Adakah terdapat gatal-gatal atau terbakar pada alat kelamin?
 • Adakah terdapat pendarahan yang tidak dapat dijelaskan?

Doktor juga mencatatkan faktor risiko umum seperti merokok atau ubat-ubatan. Dia juga akan bertanya tentang sebarang keadaan sedia ada yang diketahui. Ini boleh melemahkan sistem imun dan dengan itu memihak kepada jangkitan HPV.

Pemeriksaan fizikal

Doktor biasanya memeriksa seluruh badan. Kebanyakan simptom HPV, iaitu ketuat pada kulit, mudah dikenali. Peperiksaan lanjut biasanya tidak diperlukan. Jika ketuat kulit kelihatan mencurigakan, doktor membuangnya dan menghantarnya ke makmal untuk pemeriksaan lanjut.

Perubahan pada bahagian kelamin wanita biasanya ditemui semasa pemeriksaan pencegahan. Faraj dipalpasi dan kemudian diperiksa dengan spekulum (“cermin”). Palpasi adalah penting kerana kadangkala spekula menutup ketumbuhan yang mendalam, yang jarang disebabkan oleh virus HPV.

HPV kadangkala juga ditemui di kawasan dubur. Memandangkan tumor yang dicetuskan oleh HPV kadangkala meluas ke saluran dubur, sesetengah pakar perubatan melakukan endoskopi saluran dubur (proctoscopy).

Calitan sel

Bagi wanita berumur 20 tahun ke atas, pakar sakit puan kerap menyapu serviks untuk pengesanan awal kanser serviks. Menggunakan pergerakan bulat, doktor terlebih dahulu menyapu permukaan serviks dengan sejenis berus. Calitan kedua diambil dari saluran serviks. Calitan kemudiannya disatukan pada plat kaca dengan bantuan larutan alkohol peratusan tinggi, dan kemudian diwarnakan dan diperiksa dengan bantuan mikroskop.

Ini bukan calitan HPV khas untuk mengesan virus, tetapi pemeriksaan untuk perubahan yang mencurigakan dalam sel akibat jangkitan HPV (atau daripada sebab lain).

Baca lebih lanjut mengenai peringkat yang berbeza hasil daripada ujian Pap di sini: Ujian Pap.

Kolposkopi

Kolposkopi harus difahami sebagai refleksi lanjutan faraj. Semasa pemeriksaan ini, pakar sakit puan juga menggunakan kolposkop yang dipanggil (colpo = faraj; skopie = pemerhatian), iaitu sejenis mikroskop. Dengan pembesaran sehingga 40 kali ganda, doktor boleh mengesan perubahan terkecil atau pendarahan pada serviks, serviks, dinding faraj dan vulva.

Dalam kolposkopi lanjutan, doktor menyapu dua hingga tiga peratus asid asetik ke membran mukus. Ini menyebabkan lapisan penutup atas yang diubah membengkak dan menonjol keputihan daripada seluruh mukosa.

Langkah selanjutnya ialah ujian iodin Schiller yang dipanggil. Mukosa faraj disapu dengan larutan iodin (empat peratus larutan iodin Lugol). Mukosa yang sihat kemudian bertukar menjadi coklat-merah kerana kanji (glikogen) yang terkandung di dalamnya. Sebaliknya, lapisan sel yang diubah oleh HPV, sebagai contoh, kekal tidak ternoda.

Biopsi

Ujian HPV

Ujian ini digunakan untuk mengesan jangkitan HPV dan mengenal pasti jenis virus. Penggunaannya pada serviks paling baik diuji: keputusan ujian membantu untuk mendiagnosis tumor malignan atau prekursornya. Lebih kurang sesuai ialah ujian untuk mengesan jangkitan HPV pada bahagian lain badan.

Ujian HPV tersedia dalam pelbagai varian. Untuk pengesanan awal kanser serviks, pada masa ini ia hanya disyorkan untuk wanita berumur 30 tahun ke atas bersama-sama dengan ujian Pap. Jika ujian Pap yang mudah dilihat sudah tersedia pada usia yang lebih muda, ujian untuk virus papilloma manusia biasanya juga berguna. Ia juga membantu untuk memantau kejayaan rawatan untuk lesi prakanser pada serviks.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur, kepentingan dan kos peperiksaan ini, sila baca artikel ujian HPV.

pencegahan

Jika anda positif HPV dan ingin mempunyai anak, adalah penting anda menghubungi pakar sakit puan anda tentang perkara ini.

Secara umum, masuk akal untuk memberi perhatian kepada kebersihan menyeluruh dan untuk menguatkan sistem imun. Untuk mengurangkan risiko jangkitan kutil kulit biasa, adalah juga idea yang baik untuk tidak berjalan tanpa alas kaki di kolam renang, kemudahan sauna, bilik persalinan awam dan bilik hotel. Jika seseorang dalam persekitaran mempunyai ketuat, jangan berkongsi tuala, kain lap atau sarung kaki (untuk ketuat di kaki) dengan orang itu, contohnya.

Untuk mengelakkan jangkitan HPV di kawasan kemaluan dan dubur, sebaiknya sentiasa menggunakan kondom, terutamanya jika anda kerap bertukar pasangan seksual. Seks yang lebih selamat tidak menawarkan perlindungan 100 peratus terhadap HPV, kerana virus HPV kadangkala disebarkan melalui jangkitan smear. Walau bagaimanapun, kondom mengurangkan risiko jangkitan.

Adalah dianggap pasti bahawa risiko HPV lebih rendah pada lelaki yang berkhatan berbanding lelaki yang tidak berkhatan.

Cara yang sangat baik untuk mencegah adalah vaksinasi HPV untuk lelaki dan wanita muda.

Vaksin HPV

Ia belum diketahui dengan tepat berapa lama perlindungan vaksinasi berlangsung. Keputusan kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak perempuan/wanita yang divaksinasi masih berkesan dilindungi daripada jangkitan HPV dua belas tahun selepas vaksinasi. Walau bagaimanapun, masih belum mungkin untuk mengatakan sama ada perlindungan vaksinasi perlu disegarkan pada satu ketika.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pelaksanaan, keberkesanan dan kos vaksinasi terhadap HPV ini dalam artikel vaksinasi HPV.

Kumpulan bantu diri

 • Perkhidmatan Maklumat Kanser – Kumpulan sokongan kanser dan persatuan pesakit: www.krebsinformationsdienst.de/wegweiser/adressen/selbsthilfe.php