Vaksinasi HPV: Kesan, kesan sampingan

Apakah vaksinasi HPV?

Vaksinasi HPV adalah vaksinasi terhadap virus papilloma manusia. Antara lain, ini dianggap sebagai faktor risiko paling penting untuk kanser serviks. Di samping itu, dalam beberapa kes mereka juga menggalakkan penyakit lain, seperti bentuk kanser lain (contohnya kanser zakar) serta ketuat alat kelamin.

Oleh kerana vaksinasi HPV mengurangkan faktor risiko yang paling penting untuk kanser serviks, ia secara bahasa dipanggil "vaksinasi kanser serviks" atau "vaksinasi terhadap kanser serviks." Walau bagaimanapun, nama ini tidak betul kerana vaksinasi tidak secara langsung menghalang kanser.

Vaksin

 • Vaksin HPV dua hala melindungi daripada jangkitan HPV jenis 16 dan 18 berisiko tinggi, yang bertanggungjawab untuk kira-kira 70 peratus daripada semua kes kanser serviks.
 • Vaksin HPV sembilan ubat melindungi daripada jenis berisiko tinggi 16, 18, 31, 33, 45, 52, dan 58, yang bersama-sama menyebabkan kira-kira 90 peratus daripada semua kes kanser serviks. Sebaliknya, vaksin juga melindungi daripada jenis HPV 6 dan 11 berisiko rendah, yang dianggap sebagai pencetus utama ketuat alat kelamin (ketuat kelamin).

Vaksin HPV mengandungi protein daripada sampul virus (kapsid). Sistem pertahanan membentuk antibodi khas terhadap protein ini. Ini membolehkan pertahanan pantas dan disasarkan apabila seseorang bersentuhan dengan patogen selepas vaksinasi.

Boleh diterima dengan baik secara amnya kedua-dua jenis vaksinasi HPV. Kesan sampingan bagaimanapun boleh berlaku - seperti semua ubat. Mereka hampir tidak berbeza antara kedua-dua vaksin HPV, biasanya mereda sendiri selepas masa yang singkat dan biasanya tidak berbahaya.

Kesan sampingan yang sangat biasa ialah:

 • tindak balas di tapak suntikan (kemerahan, sakit, bengkak)
 • Sakit kepala
 • Sakit otot (vaksin HPV dwi)
 • keletihan (vaksin HPV dwi)

Kesan sampingan biasa termasuk:

 • Demam
 • Gatal-gatal, ruam, gatal-gatal (vaksin HPV dua hala)
 • Gatal dan pendarahan di tapak suntikan (vaksin HPV sembilan hala)
 • Sakit sendi (vaksin HPV dua hala)
 • Pening, keletihan (vaksin HPV sembilan hala)

Dengan kekerapan yang kurang, kesan sampingan lain kadangkala berlaku, contohnya, jangkitan saluran pernafasan atas (dua vaksin) atau pembengkakan nodus limfa (kedua-dua vaksin).

Pengsan sebagai tindak balas kepada suntikan (kedua-dua vaksin) adalah mungkin jika seseorang secara amnya takut dengan suntikan. Orang yang terjejas harus memberitahu doktor tentang ketakutan terhadap suntikan sebelum menerima vaksin.

Sesetengah orang mempunyai tindak balas alahan terhadap vaksin HPV (kedua-dua vaksin). Ini mungkin ditunjukkan dengan bengkak pada muka dan/atau saluran pernafasan. Dalam kes itu, anda harus segera berjumpa doktor!

Tiada tanda ketidaksuburan atau "kerosakan vaksin

Secara umum, tidak ada larangan bersukan selepas vaksinasi, tetapi biasanya wajar untuk tidak keterlaluan serta-merta selepas itu.

Adakah kematian mungkin?

Pada masa lalu, terdapat laporan kematian terpencil selepas vaksinasi HPV (kira-kira satu di Jerman dan satu di Austria). Setakat ini, bagaimanapun, tidak dapat dibuktikan dalam mana-mana kes bahawa vaksin itu bertanggungjawab untuk kematian.

Berapa lama vaksin HPV berguna?

Suruhanjaya Tetap Mengenai Vaksinasi (STIKO) mengesyorkan vaksinasi HPV untuk semua kanak-kanak berumur antara sembilan dan 14 tahun. Pemvaksinan yang terlepas hendaklah disusuli selewat-lewatnya pada usia 18 tahun – iaitu pada hari terakhir sebelum ulang tahun ke-18. Bagi kanak-kanak perempuan dan/atau wanita, inokulasi bermakna terhadap HPV secara semula jadi untuk perlindungan terhadap kanser serviks. Ketahui di bawah mengapa ia juga dinasihatkan untuk kanak-kanak lelaki dan lelaki.

Sama ada kanak-kanak perempuan atau lelaki: Pemvaksinan HPV dilakukan sebelum hubungan seksual pertama, jika boleh, kerana anda kadangkala dijangkiti HPV semasa seks pertama - dan mungkin juga semasa foreplay!

Pengesyoran vaksinasi untuk kanak-kanak perempuan telah berkuat kuasa sejak 2007, dan vaksinasi HPV untuk kanak-kanak lelaki telah disyorkan sejak 2018.

Mengapa cadangan vaksinasi untuk kanak-kanak lelaki?

 • Vaksinasi HPV mengurangkan risiko kanser zakar dan dubur serta tumor dalam mulut dan tekak (seks oral!). Papillomavirus manusia sering terlibat dalam perkembangan kanser ini, seperti dalam kanser serviks.
 • Vaksin sembilan kali ganda terhadap HPV melindungi bukan sahaja kanak-kanak perempuan / wanita daripada ketuat alat kelamin, tetapi juga kanak-kanak lelaki / lelaki.
 • Jika, terima kasih kepada vaksinasi HPV, lelaki / lelaki dilindungi daripada jangkitan papillomavirus manusia, mereka juga tidak menyebarkan virus tersebut kepada pasangan seksual mereka. Ini bermakna bahawa kanak-kanak perempuan juga mendapat manfaat apabila kanak-kanak lelaki menerima vaksinasi HPV.

Vaksinasi HPV untuk orang dewasa?

Sebagai contoh, sesetengah orang dewasa muda masih belum melakukan hubungan seksual. Kemudian vaksinasi terhadap HPV selalunya masih mengembangkan kesan penuhnya pada usia ini.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, vaksinasi HPV masih berguna walaupun untuk orang dewasa yang sudah aktif secara seksual. Ini mungkin berlaku, sebagai contoh, jika seseorang telah dijangkiti HPV 16, tetapi belum lagi dengan virus HPV lain yang terkandung dalam vaksin (seperti HPV 18 jenis berisiko tinggi). Kemudian vaksinasi HPV melindungi orang yang berkenaan walaupun selepas jangkitan sekurang-kurangnya masih terhadap jenis virus ini.

Bilakah boleh/tidak patut diberi vaksin?

Sekiranya diketahui hipersensitiviti kepada bahan-bahan vaksin, vaksinasi HPV tidak boleh diberikan.

Dalam kes penyakit akut, teruk, demam, vaksinasi HPV mesti ditangguhkan. Vaksinasi HPV juga tidak disyorkan semasa kehamilan.

Apakah prosedur untuk vaksinasi HPV?

Untuk vaksinasi HPV, anda pergi ke pakar pediatrik, pengamal am atau pakar sakit puan, sebagai contoh. Doktor menyuntik vaksin ke dalam otot (sebaik-baiknya pada lengan atas).

Apabila bermula dengan siri vaksinasi HPV dari umur 15 tahun, tiga dos vaksinasi pada asasnya diperlukan untuk imunisasi asas.

Jadual untuk setiap dos vaksinasi berbeza sedikit bergantung pada vaksin HPV yang digunakan. Selang antara dos juga bergantung pada sama ada dua atau tiga dos vaksin dijadualkan. Adalah masuk akal untuk melengkapkan siri vaksinasi dalam masa setahun.

Ada yang tertanya-tanya sama ada mereka dilarang melakukan hubungan seks semasa imunisasi (vaksinasi HPV berbilang). Adalah penting bahawa vaksinasi HPV penuh dilakukan sebelum hubungan seksual pertama. Jadi perkara paling selamat untuk dilakukan ialah tidak melakukan hubungan seks sebelum melengkapkan vaksinasi. Malah kondom tidak melindungi 100 peratus daripada jangkitan HPV.

Adakah vaksin memerlukan penggalak?

Ia masih belum dijelaskan secara konklusif sama ada penggalak vaksin HPV diperlukan pada satu ketika selepas imunisasi asas lengkap. Hasil kajian setakat ini menunjukkan bahawa perlindungan vaksin terhadap HPV jenis 16 dan 18 berisiko tinggi masih dikekalkan pada kanak-kanak perempuan dan wanita, masing-masing, 12 tahun selepas vaksinasi.

Vaksinasi HPV selepas konisasi

Semasa konisasi, doktor memotong tisu yang diubah daripada serviks dalam bentuk kon, yang sebaliknya boleh berkembang menjadi kanser serviks. Risiko perubahan sel terbentuk semula kemudian mungkin dikurangkan jika wanita menerima vaksin HPV selepas konisasi. Ini ditunjukkan oleh kajian.

Vaksinasi HPV: keberkesanan

Sama ada mereka berkata ya atau tidak kepada vaksinasi HPV terpulang kepada ibu bapa, remaja dan dewasa muda, kerana vaksinasi pada masa ini tidak wajib.

Para saintis telah menyiasat keberkesanan vaksinasi HPV dalam banyak kajian. Ringkasnya, kedua-dua vaksin HPV mengurangkan risiko jangkitan dengan jenis virus berisiko tinggi yang paling kerap terlibat dalam perkembangan kanser serviks (HPV 16 dan 18) dengan ketara. Vaksin sembilan ubat juga melindungi daripada jenis HPV lain yang kadangkala menyebabkan kanser serviks.

Dua kajian utama baru-baru ini juga menunjukkan bahawa vaksin HPV, yang telah diluluskan di Eropah sejak 2006, sebenarnya boleh mencegah kanser serviks:

 • Kajian British (2021) juga menunjukkan pengurangan risiko kanser dengan ketara melalui vaksinasi HPV. Ia menunjukkan bahawa semakin muda kanak-kanak perempuan itu apabila mereka diberi vaksin, semakin rendah risiko kanser serviks seterusnya.

Kajian lain menunjukkan bahawa vaksinasi HPV boleh menghalang pembentukan lesi prakanser.

Perlindungan terhadap kanser lain serta ketuat alat kelamin

Vaksin sembilan dos juga menghalang jangkitan dengan pencetus utama ketuat alat kelamin (HPV 6 dan 11) serta jenis risiko HPV yang lain. Vaksin dua dos tidak memberikan perlindungan ini.

Keberkesanan vaksinasi HPV bergantung kepada sama ada kanak-kanak sudah mempunyai jangkitan HPV pada masa vaksinasi. Seseorang boleh dijangkiti virus HPV walaupun semasa aktiviti seksual pertama. Oleh itu, jika vaksin HPV diberikan kepada remaja yang sudah aktif secara seksual, ia mungkin kurang berkesan.

Bukan pengganti untuk pemeriksaan pencegahan!

Jangkitan HPV kadangkala berlaku walaupun vaksinasi, kerana pelbagai vaksin tidak berkesan terhadap semua virus HPV, tetapi hanya terhadap jenis HPV yang paling kerap bertanggungjawab untuk penyakit sekunder.

Kos vaksinasi HPV

Syarikat insurans kesihatan berkanun membayar vaksin HPV untuk kanak-kanak berumur antara sembilan dan empat belas tahun dan juga terlepas vaksin sehingga ulang tahun ke-18. Sebagai peraturan, syarikat insurans kesihatan swasta juga melakukan ini. Adalah lebih baik untuk bertanya kepada syarikat insurans anda terlebih dahulu.

Setakat vaksinasi HPV untuk orang dewasa, beberapa syarikat insurans juga menanggung kos. Di sini juga patut ditanya.

Kekurangan vaksin

Untuk mengetahui perkara yang dilakukan oleh pakar perubatan apabila kekurangan bekalan ini menjejaskan vaksin HPV, baca artikel kami Kekurangan Vaksin.