Asid Hyaluronik: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana asid hyaluronik berfungsi

Asid hyaluronik ialah sebatian semula jadi dalam badan dengan sifat mengikat air, melicinkan, menyembuhkan luka dan "pelincir" (viskoelastik). Ia ditemui terutamanya dalam tisu penghubung, kulit, tulang, cecair sendi (cecair sinovial), rawan dan humor vitreous mata.

Oleh kerana struktur spatialnya, asid hyaluronik boleh mengikat air dan dengan itu menyumbang kepada kestabilan dan mekanik bebas geseran pada sendi. Dalam kulit, sebagai contoh, asid hyaluronik memastikan keanjalan semula jadi dan ketegasan tisu penghubung.

Dengan usia, kandungan semula jadi dalam badan berkurangan. Kehilangan boleh digantikan secara buatan dengan persediaan tertentu.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Produk metabolik yang terhasil sama ada dikitar semula atau dikumuhkan melalui buah pinggang.

Bilakah asid hyaluronik digunakan?

Asid hyaluronik digunakan terutamanya untuk rawatan osteoarthritis (kehausan sendi) dalam perubatan ortopedik. Sejak pertengahan 1980-an, ramai pengamal perubatan juga menawarkan suntikan kedutan dengan asid hyaluronik.

Tambahan pula, banyak titisan mata dan gel yang digunakan untuk merawat mata kering mengandungi bahan aktif dalam jumlah yang berbeza-beza. Semakin tinggi kuantiti, semakin pejal dan likat titisan atau gel.

Bagaimana asid hyaluronik digunakan

Perubatan am

Sebagai suntikan, bahan aktif digunakan terutamanya untuk rawatan langsung osteoarthritis. Dalam apa yang dipanggil viscosupplementation, bahan aktif disuntik oleh doktor terus ke celahan sendi.

Oleh kerana asid hyaluronik adalah komponen semula jadi cecair sinovial (synovia), mobiliti sendi disokong dengan cara ini. Pelbagai persediaan di pasaran berbeza dalam jumlah suntikan yang diperlukan.

Begitu juga, titisan mata asid hyaluronik digunakan terutamanya untuk merawat mata kering. Ia membentuk filem nipis, mengikat air di atas mata, yang mengekalkan mata lembap lebih lama daripada air mata semula jadi atau buatan.

Perubatan estetik

Krim asid hyaluronik dan suntikan asid hyaluronik juga digunakan dalam perubatan estetik. Di sini, tumpuan adalah terutamanya pada suntikan kedutan dengan asid hyaluronik.

Bahan aktif juga disuntik untuk membentuk punggung, bibir atau payudara.

Dalam industri kosmetik, krim asid hyaluronik yang digunakan pada kulit digunakan untuk menghilangkan kedutan ringan. Kesan yang boleh dicapai adalah terhad kepada pengikatan fizikal air, yang mana lapisan paling atas kulit sepatutnya kelihatan diremajakan secara visual.

Apakah kesan sampingan asid hyaluronik?

Kesan sampingan asid hyaluronik sebahagian besarnya tidak diketahui, kerana bahan itu berlaku secara semula jadi dalam tubuh manusia. Dalam kes yang jarang berlaku, tindak balas intoleransi kulit atau jangkitan berlaku selepas suntikan.

Jika bahan aktif disuntik, oleh itu berhati-hati mesti diambil untuk memastikan keadaan kerja steril. Rawatan suntikan osteoarthritis harus dihentikan jika terdapat keradangan sendi yang sedia ada atau baru.

Suntikan asid hyaluronik dan suntikan kedutan dengan asid hyaluronik biasanya dilakukan oleh doktor. Kehamilan, penyusuan susu ibu serta umur secara amnya tidak memainkan peranan dalam permohonan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan asid hyaluronik

Makanan tambahan dan kosmetik yang mengandungi asid hyaluronik juga boleh dibeli tanpa preskripsi doktor.

Sejak bila asid hyaluronik diketahui?

Asid hyaluronik pertama kali diasingkan secara kimia pada tahun 1934 oleh Karl Meyer dan John Palmer. Generasi pertama penyediaan asid hyaluronik telah dilancarkan pada tahun 1981.

Ini telah mengurangkan dengan ketara risiko kesan sampingan akibat potensi alergen bagi sebarang sisa protein haiwan. Asid hyaluronik juga semakin digunakan dalam industri kosmetik.

Walau bagaimanapun, biasanya hanya serpihan kecil yang digunakan di sini, kerana ini sedikit lebih baik diserap ke dalam kulit, yang sepatutnya meningkatkan kesan krim.