Hydrocele (Hernia Air): Pilihan Rawatan

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Dalam kes hidrokel kongenital biasanya hanya pemerhatian pada mulanya. Dalam kes hidrokel yang tidak mengalami kemunduran atau sangat besar, pembedahan biasanya dilakukan.
 • Kursus penyakit dan prognosis: Selalunya regresi pengekalan air pada usia dua tahun. Selepas pembedahan biasanya sedikit komplikasi, gejala hilang selepas fasa penyembuhan.
 • Punca dan faktor risiko: Punca hidrokel kongenital: penutupan saluran inguinal yang tidak lengkap, punca hidrokel diperoleh: Keradangan, kecederaan, kilasan testis, hernia inguinal, tumor
 • Gejala: Selalunya satu sisi, tidak menyakitkan, bengkak testis yang membonjol, bergantung kepada punca dan saiz, sakit juga mungkin berlaku pada keadaan yang jarang berlaku.
 • Diagnosis: Sejarah, pemeriksaan fizikal, palpasi testis, pemeriksaan ultrasound, dalam kes khas juga pengimejan resonans magnetik (MRI)

Apa itu hidrokel?

Hydrocele: Pelbagai gambar klinikal.

Biasanya, cecair terletak di antara dua kulit yang mengelilingi testis (bersama-sama dipanggil tunica vaginalis testis). Jika cecair terkumpul di dalam kord spermatik, ia dipanggil hydrocele funiculi spermatici. Pengumpulan cecair dalam epididimis dipanggil spermatocele.

Jika pengumpulan cecair berlaku di kawasan pangkal paha pada kanak-kanak perempuan, ia dipanggil sista Nuck. Gambar klinikal ini jarang berlaku.

Bagaimanakah hydrocele dirawat?

Sekiranya terdapat testis hidrokel kongenital, biasanya tiada rawatan melalui pembedahan pada mulanya. Sebaliknya, doktor memerhatikan hidrocele sehingga kanak-kanak mencapai umur dua tahun. Dalam kebanyakan kes, hidrokel surut dengan sendirinya kerana sambungan antara rongga perut dan testis tertutup dari semasa ke semasa.

Bilakah hidrokel memerlukan pembedahan?

Sekiranya pesakit mengalami testis hidrokel yang diperoleh (sekunder), pembedahan hidrokel selalunya dilakukan dengan segera. Semasa pembedahan hydrocele, doktor biasanya membuat hirisan pada skrotum, di mana dia mengeluarkan cecair.

Hydrocele: Pilihan rawatan lapuk

Pada masa lalu, doktor akan menusuk testis hydrocele dengan jarum atau picagari untuk mengeluarkan cecair dengan cara ini. Pada masa kini, ini tidak lagi dilakukan kerana peningkatan risiko jangkitan. Apa yang dipanggil skleroterapi ("pengerasan") dengan bahan kimia juga tidak lagi dilakukan. Ini kerana ia menyebabkan lebih banyak peritonitis, dan terdapat risiko yang lebih tinggi untuk hidrokel kembali (berulang).

Hydrocele: Adakah ubat rumah membantu?

Pembedahan hydrocele: berapa lama anda sakit?

Pembedahan hidrokel pada testis biasanya dilakukan di hospital. Sekiranya prosedur itu berjalan tanpa komplikasi, pesakit biasanya dibenarkan pulang ke rumah selepas beberapa hari.

Kursus penyakit dan prognosis

Prognosis hidrokel adalah baik. Hubungan sebab akibat antara rongga perut dan testis biasanya tertutup dengan sendirinya pada bayi antara bulan ketiga dan keempat kehidupan, iaitu menyembuhkan dirinya sendiri, boleh dikatakan. Walaupun selepas itu, sekitar awal tahun ketiga kehidupan, penutupan masih berlaku dalam beberapa kes. Atas sebab ini, rawatan hidrokel kongenital biasanya tidak dimulakan sehingga kanak-kanak berumur dua tahun.

Terapi pembedahan mempunyai kadar penyembuhan yang tinggi, walaupun dalam beberapa kes hidrokel pada testis berulang (berulang). Di samping itu, seperti mana-mana prosedur pembedahan, terdapat risiko pendarahan, lebam atau jangkitan semasa pembedahan hidrokel.

Jika hidrokel kekal tidak dirawat dan regresi tidak berlaku dengan sendirinya, terdapat risiko komplikasi.

Ini termasuk:

 • Hernia inguinal tidak langsung: Satu gelung usus melalui saluran inguinal dan terdapat risiko bahawa ia akan dipenjarakan.
 • Ketidakupayaan untuk hamil: jika terdapat pengumpulan besar cecair dalam skrotum, terdapat risiko ia akan memotong aliran darah ke testis.
 • Kilasan testis: risiko testis berpusing di sekeliling dirinya, sekali gus mengganggu bekalan darahnya sendiri, meningkat dengan kehadiran hidrokel.

Apakah punca hidrokel?

Hidrokel adalah sama ada kongenital atau diperolehi. Bergantung pada bentuk hidrokel yang ada, terdapat punca dan faktor risiko yang sepadan.

Hidrokel: Hidrokel kongenital

Jika hidrokel pada testis adalah kongenital, pakar perubatan bercakap tentang hidrokel primer. Oleh itu, bentuk hidrokel ini biasanya memberi kesan kepada bayi dan kanak-kanak kecil. Jarang sekali hidrokel kongenital mula-mula kelihatan pada kanak-kanak yang lebih tua.

Semasa kehamilan, testis turun melalui saluran inguinal ke dalam skrotum, mewujudkan kantung keluar pada peritoneum (processus vaginalis peritonei). Biasanya, ini ditutup semasa masih mengandung. Jika ini tidak berlaku, cecair dari rongga perut memasuki skrotum dan hidrokel berkembang pada bayi.

Hydrocele: Hidrocele diperolehi

Hidrokel yang diperoleh juga dipanggil hidrokel sekunder. Pelbagai punca diketahui untuk ini seperti:

 • keradangan testis atau epididymitis (orchitis atau epididymitis)
 • kesan ganas (cth pukulan, tendangan)
 • Kilasan testis (kilasan testis)
 • Hernia (hernia inguinal)
 • Ketulan (tumor)

Apakah gejala yang disebabkan oleh hidrokel?

Semasa kehamilan, testis turun melalui saluran inguinal ke dalam skrotum, mewujudkan kantung keluar pada peritoneum (processus vaginalis peritonei). Biasanya, ini ditutup semasa masih mengandung. Jika ini tidak berlaku, cecair dari rongga perut memasuki skrotum dan hidrokel berkembang pada bayi.

Hydrocele: Hidrocele diperolehi

Hidrokel yang diperoleh juga dipanggil hidrokel sekunder. Pelbagai punca diketahui untuk ini seperti:

  keradangan testis atau epididymitis (orchitis atau epididymitis)

 • kesan ganas (cth pukulan, tendangan)
 • Kilasan testis (kilasan testis)
 • Hernia (hernia inguinal)
 • Ketulan (tumor)

Apakah gejala yang disebabkan oleh hidrokel?

Tambahan pula, pemeriksaan ultrasound (sonografi) testis biasanya dilakukan. Ini juga membolehkan pengumpulan cecair divisualisasikan. Ini juga boleh dilakukan dengan pengimejan resonans magnetik (MRI). Walau bagaimanapun, ia lebih kompleks daripada pemeriksaan ultrasound dan hanya digunakan untuk masalah khas.

Hydrocele: Perbezaan daripada penyakit lain

Doktor mesti membezakan penyakit lain daripada kemungkinan hidrokel. Gejala yang sama berlaku, sebagai contoh, dalam:

 • Hernia inguinal
 • urat varikos testis (varicocele)
 • Benjolan

Jika pemeriksaan tidak memberikan diagnosis yang pasti, testis akan terdedah semasa pembedahan. Ini memastikan bahawa penyakit yang berpotensi serius pada testis tidak diabaikan.