Hydrocephalus: Punca, Gejala & Rawatan

Hydrocephalus boleh mempengaruhi orang dewasa dan kanak-kanak. Ventrikel serebrum yang melebar boleh mempengaruhi otak berfungsi dalam hidrosefalus. Walaupun hidrosefalus tidak dapat disembuhkan, ia dapat diatasi.

Apa itu hidrosefalus?

Hydrocephalus adalah pembesaran yang tidak normal dari ruang cecair yang dipenuhi cecair (ventrikel) otak. Ia juga disebut hidrosefalus atau dropsy. Klik untuk membesarkan. Gambaran klinikal hidrosefalus juga disebut air kepala dalam bahasa vernakular (menurut terjemahan Jerman istilah hidrosefalus). Ciri gambaran klinikal hidrosefalus adalah pembesaran ventrikel yang disebut otak; ventrikel ini adalah ruang celahan yang dipenuhi dengan cecair serebrospinal. Sekiranya bayi terjejas oleh hidrosefalus, ini secara visual dapat muncul secara membesar tengkorak. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bayi tengkorak tulang belum akhirnya bersambung dan tengkorak mengembang kerana hidrosefalus. Hydrocephalus boleh hadir dalam pelbagai bentuk pada individu yang terkena. Bentuk yang berbeza ini berbeza, misalnya, dari segi ventrikel yang dipengaruhi oleh pengembangan. Perubatan juga membezakan antara pelbagai bentuk penyakit dari segi penyebabnya membawa kepada hidrosefalus.

Punca

Kemungkinan penyebab hidrosefalus adalah pelbagai. Sebagai contoh, penyakit ini mungkin disebabkan oleh pengeluaran cecair serebrospinal yang berlebihan (juga dikenali sebagai cecair serebrospinal). Hydrocephalus juga boleh disebabkan oleh oklusi hubungan yang wujud di antara ruang cecair serebrospinal pada individu yang sihat. Perbezaan dibuat antara penyebab kongenital dan yang disebut diperoleh (iaitu belum kongenital) penyebab hidrosefalus: Penyebab kongenital hidrosefalus mungkin disebabkan oleh kerosakan otak atau tengkorak tulang, antara lain. Pelbagai gangguan otak dan kecacatan genetik juga boleh berlaku membawa kepada hidrosefalus. Penyebab yang boleh mendasari hidrosefalus termasuk kecederaan pada otak akibat kemalangan, keradangan otak, Atau pendarahan otak. trombosis daripada kepala or ketidaksesuaian rhesus juga boleh didapati penyebab hidrosefalus.

Gejala, keluhan, dan tanda

Hydrocephalus pertama kali dapat dikenali oleh inflasi khas, biasanya berbentuk belon kepala. Bahagian atas tengkorak kadang-kadang kelihatan bengkak dan mungkin sakit ketika disentuh. rambut pertumbuhan juga sering terganggu. Peningkatan tekanan pada tengkorak menyebabkan teruk sakit kepala, gangguan visual dan sawan. Ramai kanak-kanak mengalami sawan teruk pada hari-hari pertama kehidupan, sering digembar-gemburkan oleh peluh, gemetar dan tingkah laku yang tidak biasa. Yang teruk kesakitan, digabungkan dengan gangguan kesedaran, membawa kepada loya and muntah. Gangguan visual mungkin sekejap-sekejap atau berterusan, dengan individu yang terkena melihat gambar berganda atau mempunyai persepsi kabur terhadap persekitarannya. Dalam kes-kes individu, masalah pendengaran berkembang, bahkan menyebabkan pekak lengkap pada anak yang terkena. Semasa berlakunya penyakit ini, kelumpuhan dan gangguan deria lain mungkin berlaku di kawasan kepala dan di kawasan badan yang lain. Sebagai tambahan, pening, gangguan berjalan dan gangguan kesedaran berlaku. Individu yang terjejas berulang kali kehilangan kesedaran atau bahkan jatuh ke dalam koma. Sekiranya hidrosefalus tidak dirawat lebih awal, kerosakan otak yang tidak dapat dipulihkan pasti akan berlaku. Dalam kes yang teruk, penyakit ini membawa maut.

Diagnosis dan kursus

Untuk mendiagnosis hidrosefalus, prosedur pencitraan yang disebut biasanya digunakan. Kaedah ini merangkumi, sebagai contoh, ultrasound peperiksaan, tomografi dikira (CT) pemeriksaan atau pengimejan resonans magnet (MRI). Kaedah mana yang sangat sesuai untuk mendiagnosis hidrosefalus pada orang yang terjejas bergantung, antara lain, pada penyebab hidrosefalus yang diasumsikan atau usia pesakit: Ultrasound, misalnya, sangat sesuai untuk bayi baru lahir kerana skullcap yang belum ditutup sepenuhnya. Perjalanan hidrosefalus bergantung, antara lain, pada bentuk penyakit dan terapi langkah-langkah diambil. Perjalanan hidrosefalus juga berbeza antara individu. Kemungkinan awal simptom hidrosefalus termasuk sakit kepala or loya. Kursus yang teruk mungkin membawa kepada kesedaran terjejas atau koma. Terapi yang sesuai langkah-langkah selalunya boleh menyebabkan peningkatan yang ketara dalam simptom hidrosefalus (seperti gangguan kiprah atau pundi kencing gangguan pengosongan).

Komplikasi

Hydrocephalus menyebabkan keterbatasan fungsi otak. Ini boleh memberi kesan negatif kepada keadaan fizikal dan psikologi, sehingga mengurangkan kualiti hidup pesakit. Kepala pesakit mengembang akibat penyakit ini dan kelihatan agak besar. Ini juga mengakibatkan tekanan yang lebih tinggi pada tengkorak, yang boleh menyebabkan sakit kepala. Dalam banyak kes, yang kesakitan juga merebak ke kawasan tubuh yang lain dan boleh menyebabkan pelbagai aduan di sana juga. Selanjutnya, mereka yang terkena mengalami gangguan penglihatan, di mana penglihatan tudung atau penglihatan berganda juga dapat terjadi. Dalam kes yang teruk, kejang epilepsi juga berlaku. Semasa penyakit itu berlangsung, kelumpuhan dan gangguan deria lain berlaku. Kehidupan seharian pesakit sangat dibatasi oleh gejala. Gangguan kiprah juga terjadi dan tidak jarang pesakit kehilangan kesedaran atau jatuh ke dalam koma. Rawatan dilakukan dengan campur tangan pembedahan dan biasanya membawa kepada penyakit yang positif. Komplikasi biasanya berlaku hanya jika rawatan tidak diterima lebih awal dan kerosakan otak yang tidak dapat dipulihkan berlaku.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Kerana hidrosefalus dapat mempengaruhi fungsi otak secara negatif, ini keadaan mesti selalu dirawat oleh doktor. Tidak ada penyembuhan diri yang berlaku dalam proses ini. Dalam kebanyakan kes, hidrosefalus didiagnosis oleh doktor sebelum kelahiran atau sejurus selepas kelahiran. Oleh itu, lawatan lebih lanjut untuk diagnosis biasanya tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, doktor harus selalu berjumpa sekiranya anak menderita parah sakit kepala or muntah. Lebih jauh, hidrosefalus juga dapat menyebabkan masalah penglihatan, menyebabkan pesakit menderita penglihatan ganda atau penglihatan tudung. Dalam kes ini, pemeriksaan perubatan juga sangat disarankan. Rawatan penyakit ini biasanya dilakukan oleh pakar yang berbeza dan bergantung kepada keparahan aduan yang tepat. Walau bagaimanapun, penyembuhan lengkap tidak tercapai. Dalam banyak kes, ibu bapa atau saudara-mara juga menderita gejala psikologi yang teruk, jadi rawatan psikologi dianjurkan.

Rawatan dan terapi

Prosedur terapi yang biasa digunakan untuk rawatan hidrosefalus adalah penanaman shunt: Shunt adalah tiub nipis yang terbuat dari plastik dan silikon yang mengalirkan cecair serebrospinal dari ventrikel serebrum ke bahagian lain badan ketika hidrosefalus hadir. Untuk tujuan ini, contohnya dipindahkan dari ruang otak yang terjejas ke rongga perut, misalnya. Tujuan prosedur ini adalah untuk mengurangkan ukuran ventrikel otak yang melebar. Peletakan tiub untuk mengurangkan simptom hidrosefalus dilakukan di bawah kulit; prosedur yang dilakukan oleh itu tidak dapat dilihat dari luar. Shunt boleh digunakan untuk merawat hidrosefalus pada orang dewasa dan kanak-kanak. Bergantung pada bentuknya, tiub implan yang digunakan untuk merawat hidrosefalus boleh mempunyai injap yang berbeza: Contohnya, injap ini bertindak balas terhadap tekanan tinggi atau rendah dari ventrikel serebrum. Satu terapi untuk menurunkan ventrikel otak ketiga secara khusus dipanggil ventrikulostomi ketiga endoskopi (ETV); di sini, lubang minimum dibuat di dinding ventrikel. Terapi ubat untuk merawat hidrosefalus secara amnya jarang digunakan dan dalam jangka pendek.

Prospek dan prognosis

Selepas campur tangan pembedahan, jalan positif penyakit ini biasanya dijumpai. Diagnosis awal menyokong ini. Adalah mustahak agar tidak ada kerosakan otak yang berpanjangan. Perbezaan asas mesti dibuat antara prognosis untuk bayi baru lahir dan bayi dan yang untuk orang dewasa. Hydrocephalus tidak dapat disembuhkan; namun, ia dapat dirawat dengan jayanya dalam kebanyakan kes. Oleh itu, menurut keadaan kemungkinan perubatan semasa, terdapat pandangan positif bagi penghidap. Kanak-kanak khususnya biasanya dapat menjalani kehidupan tanpa keluhan lebih lanjut jika dirawat tepat pada waktunya. Kajian membuktikan kejayaan kejayaan. Dua pertiga dari mereka dapat mengikuti jalan pendidikan yang sama dengan rakan sebaya yang sihat. Kira-kira setiap anak kesepuluh mati. Yang lain, masalah tingkah laku tetap berlaku akibat sekatan fungsi otak. Ini dapat dikurangkan dengan bimbingan dan terapi khas. Prospek untuk orang dewasa tidak jelas. Bagi mereka, ia bergantung pada bagaimana mereka mengalami gangguan tersebut. Mereka tidak semestinya perlu memakai seumur hidup. Sebilangan besar warga tua yang menghidap hidrosefalus. Pada mereka, peningkatan usia mengakibatkan peningkatan risiko selepas pembedahan.

pencegahan

Hampir mustahil untuk mencegah hidrosefalus. Namun, secara positif dapat mempengaruhi perjalanan penyakit ini jika hidrosefalus yang ada didiagnosis lebih awal dan dapat dirawat secara medis. Sejauh mana kerosakan sekunder akibat ruang otak yang melebar di hidrosefalus dapat dikurangkan dengan cara ini dalam banyak kes.

Susulan

Penjagaan susulan yang betul sangat penting walaupun dalam operasi berisiko rendah seperti pembedahan shunt. Khususnya, sepanjang pengalihan ventrikulo-peritoneal terlibat, pesakit mesti menjaga pantang makanan pada hari pembedahan. Sudah sehari selepas operasi, pesakit digerakkan oleh fisioterapi dan dibenarkan makan dan minum secara normal. Setelah beberapa hari, kedudukan kateter otak dan lebar ventrikel serebrum diperiksa melalui pemeriksaan tomografi komputer. Ini berfungsi untuk mengesahkan bahawa prosedur telah berjaya dilakukan dan memberikan kelegaan yang diinginkan kepada pesakit. Pesakit kemudian boleh meninggalkan hospital dan kembali ke kehidupan seharian. Pemeriksaan susulan tahunan dengan imbasan CT dan perbincangan mengenai gejala yang ada adalah penting. Mereka mendedahkan kemungkinan komplikasi pasca operasi seperti pendarahan subdural akibat overdrain dan memungkinkan rawatan cepat jika perlu. Pesakit yang pernah mengalami overdrain pada satu kesempatan boleh berbincang dengan doktor yang merawatnya mengenai kemungkinan menanamkan injap graviti pasca operasi yang boleh disesuaikan, yang kemudian digunakan dalam operasi yang diperlukan berikutnya. Kekurangan shunt kerana kateter yang terhalang juga mungkin dan memerlukan pembetulan segera.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Sektor Perubatan terapi ditunjukkan dalam semua kes untuk merawat hidrosefalus. Gejala individu dapat diatasi oleh mereka yang terjejas melalui sejumlah pertolongan diri langkah-langkah. Kejang epilepsi dapat dikurangkan dengan langkah pencegahan, misalnya, menghindari kemungkinan pencetus dan menggunakan ubat kecemasan membantu mencegah kejang. Rehat tempat tidur dan bantuan yang tidak baik loya, muntah dan sakit kepala. Di samping itu, orang yang terlibat harus menyesuaikan gaya hidupnya untuk mengelakkan gejala yang menyertainya. Sekiranya penglihatan berganda berlaku, nasihat perubatan diperlukan. Langkah akut pertama di sini adalah rehat dan kelonggaran. Pada prinsipnya, hidrosefalus mesti dirawat secara pembedahan. Selepas pembedahan, tempoh pemulihan beberapa minggu ditunjukkan. Pesakit harus berusaha untuk menjalani pemeriksaan berkala oleh doktor walaupun setelah rawatan selesai. Sekiranya timbul komplikasi, sebaiknya segera pergi ke hospital. Oleh kerana hidrosefalus selalu membebankan emosi kepada mereka yang terjejas, nasihat terapi adalah lebih baik. Penyertaan dalam kumpulan sokongan juga dapat membantu penderita menerima cacat luaran dan sebarang ketidakselesaan.