Hydrochlorothiazide: Kesan, Aplikasi

Bagaimana hydrochlorothiazide berfungsi

Hydrochlorothiazide bertindak secara langsung dalam buah pinggang. Di sana, keseluruhan isipadu darah disalurkan kira-kira tiga ratus kali sehari. Dalam proses itu, apa yang dipanggil air kencing primer diperah keluar melalui sistem penapis (korpuskel buah pinggang).

Air kencing primer ini masih mengandungi kepekatan garam dan molekul kecil yang sama (seperti gula dan asid amino) seperti darah. Ia diangkut melalui tubul renal, di mana ia tertumpu ke dalam air kencing sekunder atau akhir, ke dalam pelvis buah pinggang, ureter dan akhirnya ke dalam pundi kencing.

Kepekatan dicapai dengan menyerap semula air dan bahan yang kaya dengan tenaga (garam, gula, asid amino) yang masih boleh digunakan oleh badan dalam tubul renal. Dengan cara ini, 180 liter air kencing primer yang dihasilkan setiap hari oleh orang dewasa menghasilkan kira-kira dua liter air kencing terakhir.

Ini berkesan mengurangkan jumlah darah dan jumlah air yang terkumpul dalam tisu. Ini merendahkan tekanan darah, yang bermaksud jantung perlu bekerja kurang intensif. Ini melegakan jantung serta saluran berhampiran jantung.

Diuretik thiazide, yang termasuk hydrochlorothiazide, mempunyai lengkung tindak balas dos yang rata. Ini bermakna, tidak seperti diuretik gelung (seperti furosemide), dos yang lebih tinggi tidak dikaitkan dengan diuresis yang lebih besar.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas pengambilan, hydrochlorothiazide sebahagian besarnya diserap dari usus ke dalam darah, di mana kira-kira 75 peratus ditemui selepas dua hingga lima jam. Ia memberikan kesannya dalam tubulus buah pinggang, yang ketara kira-kira satu hingga dua jam selepas pengingesan.

Akhirnya, bahan aktif dikumuhkan melalui buah pinggang dalam air kencing. Kira-kira enam hingga lapan jam selepas pengambilan, separuh daripada bahan aktif telah meninggalkan badan.

Bilakah hydrochlorothiazide digunakan?

  • Tekanan darah tinggi (hipertensi arteri)
  • Pengekalan air dalam tisu (edema)
  • Kegagalan jantung (kekurangan jantung) untuk terapi simptomatik

Hydrochlorothiazide sering diberikan dalam kombinasi dengan bahan aktif lain yang mempunyai kesan yang lebih disasarkan pada penyakit yang mendasari (contohnya, dalam kegagalan jantung bersama-sama dengan perencat ACE). Ini meningkatkan kesan penurunan tekanan darah hydrochlorothiazide, sebagai contoh.

Dalam kes penyakit kronik yang mendasari, diuretik boleh digunakan secara jangka panjang.

Bagaimana hydrochlorothiazide digunakan

Hydrochlorothiazide biasanya diambil dalam bentuk tablet, tidak dikunyah dengan makanan dan segelas air. Ia diambil sekali sehari pada waktu pagi.

Dos penyelenggaraan untuk tekanan darah tinggi biasanya antara 12.5 dan 50 miligram.

Apakah kesan sampingan hydrochlorothiazide?

Kerap (dalam satu daripada sepuluh hingga seratus orang yang dirawat), kesan sampingan termasuk paras asid urik yang tinggi (hiperurisemia, yang boleh menyebabkan serangan gout pada pesakit gout), paras gula darah tinggi (hiperglisemia), ruam kulit dengan gatal-gatal, hilang selera makan , loya, muntah, gangguan mati pucuk, dan penurunan tekanan darah apabila berdiri dari posisi duduk atau baring (hipotensi ortostatik) – terutamanya pada permulaan terapi dengan hydrochlorothiazide.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil hydrochlorothiazide?

Kontraindikasi

Hydrochlorothiazide tidak boleh digunakan dalam:

  • glomerulonephritis akut (keradangan korpuskel buah pinggang)
  • disfungsi buah pinggang yang teruk
  • Gangguan elektrolit
  • @ gout
  • dehidrasi (dehidrasi atau dehidrasi)

Interaksi

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang kerap diambil sebagai ubat penahan sakit (seperti asid acetylsalicylic = ASA, ibuprofen, naproxen, diclofenac) boleh melemahkan kesan hydrochlorothiazide. Perkara yang sama berlaku untuk coxib (inhibitor COX-2 terpilih), yang juga tergolong dalam kumpulan NSAID.

Berhati-hati dinasihatkan dengan penggunaan serentak bahan aktif dengan julat terapeutik yang sempit - iaitu bahan aktif yang dosnya mesti dipatuhi dengan tepat, kerana dos berlebihan atau kurang dos berlaku dengan cepat. Ejen tersebut termasuk glikosida jantung seperti digitoxin dan digoxin, dan penstabil mood seperti litium. Apabila digabungkan dengan hydrochlorothiazide, pemantauan tahap darah disyorkan.

Pesakit kencing manis harus memeriksa paras glukosa darah mereka dengan kerap apabila mengambil hydrochlorothiazide.

Had Umur

Hydrochlorothiazide tidak diluluskan untuk digunakan pada kanak-kanak dan remaja kerana terdapat data yang tidak mencukupi tentang keberkesanan dan keselamatan dalam kumpulan umur ini.

Oleh kerana hydrochlorothiazide boleh menyebabkan pengurangan bekalan ke plasenta dan dengan itu kepada kanak-kanak dalam wanita hamil, ia tidak boleh digunakan semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, jika diuretik sangat diperlukan, bahan aktif boleh digunakan.

Hydrochlorothiazide boleh diterima sehingga dos 50 mg setiap hari semasa penyusuan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan hydrochlorothiazide

Ubat yang mengandungi hydrochlorothiazide boleh didapati melalui preskripsi dan di farmasi di Jerman, Austria, dan Switzerland dalam sebarang dos, saiz pakej dan gabungan.

Berapa lama hydrochlorothiazide telah diketahui?

Hydrochlorothiazide telah dibangunkan pada tahun 1955 oleh ahli kimia George deStevens dan dipasarkan seawal tahun 1958. Ia adalah salah satu bahan aktif pertama yang boleh menurunkan tekanan darah dengan berkesan dan boleh dipercayai. Sementara itu, banyak sediaan kombinasi dan generik yang mengandungi bahan aktif hydrochlorothiazide boleh didapati.