Hydrochlorothiazide: Kesan, Kegunaan & Risiko

Hydrochlorothiazide adalah ubat diuretik dan dianggap sebagai prototaip thiazide diuretik. Bahan aktif digunakan, antara lain, untuk merawat edema.

Apa itu hidroklorotiazida?

Hydrochlorothiazide bertindak pada tubulus distal nefron. Nephron adalah unit fungsi terkecil dari buah pinggang. Hydrochlorothiazide adalah diuretik. Diuretik adalah dadah dengan julat terapi yang cukup tinggi. Mereka digunakan terutamanya untuk memerah air keluar dari tubuh manusia. Antara diuretik dadah, perbezaan dapat dibuat antara pelbagai jenis. Thiazide diuretik, bersama dengan kalium-kurang diuretik dan aldosteron antagonis, adalah antara diuretik yang terkenal. Diuretik Thiazide seperti hidroklorotiazida mempunyai pelbagai aplikasi. Antara lain, ia digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi or jantung kegagalan. The diuretik thiazide biasanya bertoleransi dengan baik, tetapi juga boleh mengakibatkan gangguan elektrolit kerana kesan pembilasannya. Hydrochlorothiazide telah dilarang untuk atlet oleh World Anti-doping Agensi. Walaupun ubat itu tidak meningkatkan prestasi secara langsung, ia adalah salah satu agen pelindung yang disebut. Ini boleh menjadikannya lebih sukar untuk dikesan doping bahan-bahan. Hydrochlorothiazide mencairkan air kencing sehingga a doping kawalan dalam air kencing hampir tidak mungkin.

Kesan farmakologi

Hydrochlorothiazide bertindak pada tubulus distal nefron. Nephron adalah unit fungsi terkecil dari buah pinggang. Ini terdiri daripada sel ginjal dan sistem tubular terpasang yang disebut sistem tubulus. Air kencing utama disaring di nefron. Dalam sistem tiub, air dan pelbagai bahan lain dipulihkan sebelum air kencing sekunder yang disebut kemudian dikeluarkan melalui saluran kencing yang mengalir. Hydrochlorothiazide menghalang natrium-klorida cotransporter pada membran luminal sel dalam sistem tiub. Dalam dos yang lebih tinggi, ubat ini juga menghalang anhidrasa karbonik. Akibatnya, buah pinggang mengeluarkan lebih banyak natrium klorida dan dengan demikian juga air. Di samping itu, lebih sedikit kalsium ion dan banyak lagi magnesium ion diekskresikan. Oleh itu, Hydrochlorothiazide juga boleh membawa meningkat ketumpatan tulang pada pesakit dengan osteoporosis kerana meningkat kalsium pengekalan. The bioavailabiliti hidroklorotiazida adalah 70 peratus. Tempoh tindakan adalah 6 hingga 12 jam. Selepas itu, bahan aktif diekskresikan hampir tidak berubah oleh buah pinggang.

Penggunaan dan penggunaan perubatan

Hydrochlorothiazide digunakan terutamanya untuk merawat arteri penting tekanan darah tinggi. Jarang, bagaimanapun, adalah agen yang diberikan secara mandiri. Paling kerap, terapi digabungkan dengan beta-blocker atau ACE inhibitors. Hydrochlorothiazide juga digunakan dalam jantung kegagalan. Di sini, ubat tersebut biasanya digunakan bersama dengan diuretik gelung. Ini berfungsi untuk menggerakkan edema, sedangkan hidroklorotiazida berfungsi mengeluarkan air. Oleh kerana hidroklorotiazid meningkatkan pengekalan kalsium ion, ia juga digunakan dalam rawatan osteoporosis. Kalsium yang pulih dapat meningkatkan pesakit ketumpatan tulang. Petunjuk lain untuk penggunaan hidroklorotiazida adalah hiperkalsiuria. Ini adalah peningkatan perkumuhan kalsium melalui air kencing. Tulang metastasis, vitamin D mabuk, sarcoidosis atau sindrom Bartter adalah kemungkinan penyebab hypercalciuria tersebut. Kerana batu kencing mungkin berlaku kerana peningkatan perkumuhan kalsium, hidroklorotiazid digunakan secara profilaksis dalam kes-kes ini.

Risiko dan kesan sampingan

Pada asasnya, hidroklorotiazid boleh diterima dengan baik, tetapi disebabkan oleh kehilangan elektrolit, pelbagai kesan sampingan mungkin timbul. Menurun darah kalium dan natrium tahap adalah perkara biasa. Magnesium dan klorida juga berkurang. Sebaliknya, tahap kalsium dalam darah dinaikkan. Keringkan mulut dan dahaga adalah kesan sampingan yang biasa. Pada dos yang lebih tinggi, kelemahan, pening, otot kesakitan dan otot kejang mungkin juga berlaku. Pesakit menderita berdebar-debar dan menurun darah tekanan. Terutama ketika berubah dari berbohong ke berdiri, mereka menunjukkan gangguan peraturan ortostatik dengan pening. Pada dos yang tinggi, perkumuhan kencing boleh menjadi berlebihan. Akibat dehidrasi dan hipovolemia, iaitu penurunan darah yang beredar jumlah, penebalan darah berlaku. Terutama pada pesakit tua atau pada pesakit dengan penyakit vena, risiko berkembang trombosis or embolisme meningkat hasilnya. Akibat hipokalemia, keletihan, mengantuk, kelumpuhan, atau gangguan deria yang tidak normal mungkin berlaku. Sembelit dan kembung perut juga kesan sampingan hidroklorotiazida yang biasa. Darah tinggi asid urik tahap mungkin berlaku semasa rawatan, akhirnya membawa kepada gout serangan. Selanjutnya, peningkatan dalam darah lipid (trigliserida dan kolesterol) sering diperhatikan. Kadang-kadang, zat kencing kreatinin dan urea juga naik dalam darah. Kesan sampingan yang ditakuti terapi dengan hidroklorotiazida adalah Pankreatitis. Yang keradangan pankreas boleh mengancam nyawa. Jarang, alahan kulit reaksi seperti gatal, exanthema atau wheals berlaku semasa mengambil hidroklorotiazid. Akut buah pinggang keradangan, keradangan vaskular, dan anemia juga antara kesan sampingan yang jarang berlaku. Sebilangan pesakit juga mungkin mengalami mati pucuk atau gangguan penglihatan semasa mengambil hidroklorotiazid. Diuretik Thiazide seperti hidroklorotiazid tidak boleh digunakan dalam gangguan buah pinggang atau hati yang teruk. Gangguan elektrolit yang teruk seperti hipokalemia, hiponatremia, dan hiperkalsemia juga merupakan kontraindikasi. Penggunaan hidroklorotiazida berbahaya dalam keracunan digitalisin dan di aritmia jantung. Begitu juga, hidroklorotiazid tidak boleh digunakan sekiranya berlaku alahan kepada sulfonamida. Juga, semasa mengandung dan menyusui, doktor semestinya menetapkan ubat diuretik yang berbeza.