Hydroxycarbamide: Kesan, Kegunaan & Risiko

Hydroxycarbamide adalah ubat sitostatik. Ia digunakan dalam rawatan malignan darah penyakit seperti leukemia. Ia juga digunakan dalam jangkitan HIV sebagai bagian dari rawatan antiretroviral.

Apakah hidroksikarbamida?

Hydroxycarbamide adalah salah satu daripada dadah dengan aktiviti sitostatik. Ia digunakan terutamanya dalam myeloid kronik leukemia (CML). Ia juga kadang-kadang digunakan dalam rawatan sel sabit anemia (pembentukan tidak normal hemoglobin) dan dalam jangkitan HIV untuk rawatan antiretroviral. Secara komersial, hidroksikarbamida boleh didapati dalam bentuk kapsul. Ia adalah hidroksilasi urea, yang wujud sebagai hidroskopik putih dan kristal serbuk dan larut dalam air. Hydroxycarbamide juga dikenali sebagai hydroxyurea atau hydroxyurea.

Kesan farmakologi pada badan dan organ

Kaedah tindakan hidroksikarbamida yang tepat belum difahami sepenuhnya. Sebagai agen sitostatik, bahan aktif itu sendiri menghalang pertumbuhan dan pembahagian sel serta percambahan. Ia mengganggu sintesis DNA. Hydroxycarbamide dikatakan mengganggu sintesis nukleotida individu. Bahan aktif nampaknya menyekat enzim yang bertanggungjawab untuk menukar ribose menjadi deoksiribosa. Sebagai tambahan, hidroksiskarbamida dapat menyumbang kepada gangguan penggabungan nukleotida timin ke dalam rantai DNA. Kesannya dalam rawatan sel sabit anemia juga belum jelas. Di sini, mungkin terdapat peningkatan dalam kepekatan of hemoglobin seperti pada anak yang belum lahir. Ini menghalang pembentukan serat yang tidak normal hemoglobin dan dengan demikian kelengkungan warna merah darah sel. Tidak ada penggumpalan kerana darah kekal lebih cair secara keseluruhan.

Penggunaan dan penggunaan perubatan untuk rawatan dan pencegahan.

Hydroxycarbamide digunakan dalam rawatan myeloid kronik leukemia (CML untuk jangka pendek, dicirikan oleh percambahan teruk sel darah putih dan granulosit), trombositemia penting (penyebaran teruk platelet dalam darah), polycythaemia vera (percambahan ketiga siri sel darah dalam darah), sel sabit anemia, dan talasemia utama (pengeluaran HbA1 normal tidak mencukupi). Jarang, ini juga digunakan dalam antiretroviral terapi untuk jangkitan HIV. Hydroxycarbamide mesti selalu diambil mengikut arahan doktor. Dalam rawatan CML, yang awal dos untuk orang dewasa ialah 40 mg / kg berat badan setiap hari. The dos kemudian diselaraskan secara individu bergantung pada jumlah sel darah putih. Untuk rawatan polycythaemia vera, setiap hari awal dos ialah 15 hingga 20 mg / kg berat badan. Sekali lagi, penyesuaian individu dibuat, selalu bergantung pada jumlah sel darah. Dos untuk trombositemia penting ialah 15 mg / kg berat badan setiap hari dan disesuaikan secara individu bergantung kepada jumlah sel darah. Kesannya pada pesakit tua mungkin lebih kuat, jadi dosnya biasanya lebih rendah. Penggunaan hidroksycarbamide tidak ditunjukkan dalam kes hipersensitiviti terhadap bahan aktif, teruk sumsum tulang gangguan hematopoiesis, kekurangan platelet dan sel darah putih, dan anemia. Dalam kes sebelumnya terapi dari jenis yang sama, hati or buah pinggang disfungsi, dan rawatan bersamaan dengan sitostatik dadah dari subkumpulan antimetabolit, doktor mesti mempertimbangkan faedah dan risiko penggunaan hidroksiskarbamida dengan berhati-hati. Hydroxycarbamide juga tidak boleh digunakan semasa mengandung dan penyusuan. Rawatan kanak-kanak mungkin dilakukan dengan ubat, tetapi jarang berlaku kerana kebanyakan keadaan ini tidak berlaku pada kanak-kanak.

Risiko dan kesan sampingan

Hydroxycarbamide boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbeza. Mereka mungkin sangat jarang terjadi, tetapi tidak semestinya. Kesan sampingan yang biasa termasuk gangguan pada sumsum tulang pembentukan, kekurangan sel darah putih, pembentukan megaloblas, dan sembelit or cirit-birit. Kadang-kadang, loya dan muntah, rasa tidak sihat, menggigil, anemia, kekurangan platelet, kemerahan kulit pada kaki dan lengan, pembilasan muka, atau ruam blotchy-blistery mungkin berlaku semasa mengambil hidroksiskarbamida. Peningkatan darah urea peringkat, hati tahap enzim, darah bilirubin tahap, darah asid urik tahap, dan darah kreatinin tahap juga tidak biasa. Dalam kes yang jarang berlaku, sakit kepala, keguguran rambut, pening, demam, sesak nafas, kekeliruan, khayalan, pengekalan kencing, air pengekalan paru-paru, dan alveolitis alergi berlaku. Kesan sampingan yang sangat jarang berlaku adalah gangguan buah pinggang fungsi. Sekiranya hidroksycarbamide diambil bersama dengan agen antivirus, hati kerosakan atau keradangan pankreas mungkin berlaku. Sekiranya bersamaan atau didahului oleh sitostatik bersamaan terapi atau terapi radiasi, kesan sampingan tertentu (contohnya, sumsum tulang disfungsi, gejala gastrousus, kulit pembilasan) mungkin bertambah teruk.