Hypalbuminemia: Punca, Gejala & Rawatan

Hypalbuminemia adalah nama yang diberikan kepada bentuk hipoproteinemia. Ini adalah apabila terdapat terlalu sedikit album dalam darah. Albumin adalah protein plasma yang bertanggungjawab untuk mengangkut banyak zarah kecil molekul. Kekurangan protein ini boleh menyebabkan pelbagai gangguan seperti pembentukan edema dan rendah darah tekanan.

Apa itu hipalbuminemia?

Dalam perubatan, hypalbuminemia juga dikenal sebagai hypoalbuminemia. Ia mewakili bentuk hipoproteinemia yang paling biasa, di mana terdapat penurunan tahap protein (album) di dalam darah plasma. Dalam kes hipalbuminemia, darah menunjukkan tahap albumin yang terlalu rendah. Albumin adalah protein penting dalam tubuh manusia. Ia menghasilkan lebih daripada 50 peratus dari keseluruhannya protein dijumpai dalam darah kapal. Albumin terbentuk di hati dan dihasilkan oleh sel hati (hepatosit). Jumlah normal albumin dalam badan melebihi 300 gram. Albumin penting sebagai pembawa banyak bahan lain, termasuk unsur surih, hormon, bilirubin and asid lemak. Sebagai tambahan, protein ini bertanggungjawab untuk mengekalkan 75 hingga 80 peratus tekanan osmotik koloid. Sekiranya terdapat kekurangan patologi albumin dalam darah, ini menyebabkan perkembangan edema (air pengekalan) dalam badan kerana tekanan koloidosmotik yang rendah. Albumin juga penting untuk mengikat pelbagai dadah. Dalam hipalbuminemia, ini dadah terdapat secara bebas dalam plasma darah, yang seterusnya menghasilkan tahap ubat yang lebih tinggi.

Punca

Biasanya, tubuh manusia mengekalkan tahap albumin yang tetap dalam darah. Sekiranya terdapat sintesis yang lebih rendah berbanding dengan kehilangan, ini akan menyebabkan penurunan protein. Kemungkinan penyebab hipalbuminemia termasuk pengeluaran albumin yang berkurangan kerana kerosakan kekal pada hati, buah pinggang kerosakan, atau kekurangan zat makanan. Begitu juga, kehilangan albumin boleh berlaku terbakar dengan kawasan luka besar atau akut keradangan. Sebab-sebab lain yang mungkin termasuk enteropati atau eksudatif yang kehilangan protein Pankreatitis (keradangan pankreas). Gangguan sintesis protein juga dapat dilihat pada sindrom kekurangan antibodi atau hati sirosis. Tambahan pula, intoleransi makanan seperti celiac penyakit, anoreksia tumor saraf (anoreksia) dan gastrousus mungkin menyebabkan kehilangan albumin. Hipalbuminemia fisiologi berlaku semasa mengandung, yang biasanya berlaku pada trimester ke-3. Ini adalah hasil dari proteinuria dan menyediakan perkembangan edema pada wanita hamil. Penyebabnya adalah peningkatan plasma jumlah dan meningkatkan patensi glomerular. Ini mengakibatkan peningkatan ekskresi albumin buah pinggang. Sekiranya kehilangan albumin melalui air kencing melebihi 300 miligram sehari, ini tidak lagi dianggap tidak berbahaya dan mungkin menunjukkan permulaan preeklampsia. Sekiranya kehilangannya melebihi tiga gram protein setiap hari, ia dianggap kehilangan berat.

Gejala, keluhan, dan tanda

Kekurangan albumin dalam badan menyebabkan penurunan tekanan osmotik koloid dalam plasma darah. Akibatnya, air tidak dapat dikekalkan dalam jumlah fisiologi dalam sistem vaskular. Oleh itu, terdapat limpahan ke interstitium (ruang antara sel). Ini seterusnya menghasilkan pembentukan edema. Albumin adalah protein yang paling banyak terdapat dalam organisma manusia. Ia juga bertanggungjawab untuk pengangkutan dadah and hormon. Oleh itu, kekurangan protein mempengaruhi kesannya. Gejala lain dari kekurangan protein termasuk rendah tekanan darah, efusi pleura dan askites. Dalam kes ini, sejumlah besar cecair terkumpul di antara organ-organ di rongga perut. Dalam kes a efusi pleura, selain itu, air berkumpul di paru-paru. Sekiranya perut air, terdapat risiko usus bakteria memasuki rongga perut, yang seterusnya boleh mengakibatkan jangkitan yang mengancam. Tidak jarang, kekurangan albumin menyebabkan peningkatan kepekatan of asid lemak, hormon and bilirubin dalam darah. Oleh itu, penyerapan kapasiti albumin terlalu rendah kerana hipalbuminemia.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Sekiranya disyaki hipalbuminemia atau hipoproteinemia, doktor harus berunding. Berdasarkan simptomnya, doktor pada mulanya hanya dapat membuat diagnosis sementara. Albumin rendah kepekatan dapat dikesan oleh elektroforesis protein serum, yang menunjukkan penurunan puncak albumin. Pengukuran serum albumin juga mungkin. Kekurangan albumin dapat dibezakan daripada terlalu rendah a kepekatan of imunoglobulin. Oleh kerana hipalbuminemia tidak menampakkan dirinya sendiri, penyakit yang mendasari pencetus juga mesti didiagnosis. Oleh itu, mengenal pasti penyebabnya sangat penting bagi yang seterusnya terapi. Agar hipalbuminemia mengambil jalan positif, penting untuk merawat penyakit yang mendasari yang bertanggungjawab. Sekiranya penyakit kronik, kekal terapi mungkin diperlukan. Sekiranya penyebab pencetus berjaya ditangani, ini biasanya menyebabkan normalisasi kepekatan albumin.

Komplikasi

Hipalbuminemia mengakibatkan rendah tekanan darah pada pesakit dalam kebanyakan kes. Selanjutnya, pelbagai aduan dan gejala lain juga mungkin berlaku kerana kekurangan protein dan merumitkan kehidupan harian orang yang terkena. Yang dikurangkan tekanan darah juga mengurangkan keupayaan pesakit untuk mengatasi tekanan, supaya aktiviti sukan atau aktiviti fizikal biasanya tidak dapat dilakukan lagi. Tidak jarang berlaku mantra pengsan, di mana orang yang terkena itu juga boleh mencederakan dirinya sendiri. Pesakit kelihatan letih dan letih dan sering tidak lagi mengambil bahagian aktif dalam hidup. Selanjutnya, ada yang disebut perut air, yang boleh membawa kepada pelbagai jangkitan dan keradangan. The sistem imun orang yang terkena juga lemah, sehingga dia jatuh sakit lebih kerap dengan jangkitan dan keradangan. Biasanya tidak ada komplikasi khas semasa rawatan. Rawatan selalu bersifat kausal dan bergantung kepada penyakit yang mendasari yang bertanggungjawab terhadap hipalbuminemia. Tidak jarang, hipalbuminemia dipanggil oleh kekurangan zat makanan, jadi rawatan harus disertai oleh psikologi dalam apa jua keadaan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya gejala seperti tekanan darah rendah atau tanda-tanda perut berair diperhatikan, hipalbuminemia mungkin mendasari. Seorang doktor harus berunding sekiranya gejala berlanjutan dalam jangka masa yang panjang atau menyebabkan ketidakselesaan teruk ketika berlanjutan. Oleh itu, dengan pening, keletihan atau teruk kesakitan, lawatan ke doktor keluarga mesti dilakukan dalam apa jua keadaan. Efusi dan jangkitan yang berlaku tanpa sebab juga memerlukan penjelasan yang cepat. Pesakit yang menderita kekurangan zat makanan disebabkan oleh gangguan makan sangat terdedah kepada hipalbuminemia. Terdapat juga peningkatan risiko tahap albumin rendah dalam darah berikutan utama terbakar atau akut keradangan. Sesiapa yang tergolong dalam kumpulan risiko ini harus segera berjumpa doktor dengan gejala yang dinyatakan. Orang tua dan wanita hamil juga harus menjelaskan gejala yang tidak biasa dengan cepat untuk mengelakkan komplikasi. Kanak-kanak sebaiknya dibawa ke pakar pediatrik. Dalam kes yang teruk, seperti meningkat kesakitan atau akut keradangan, lawatan ke hospital selalu ditunjukkan.

Rawatan dan terapi

Rawatan hipalbuminemia disertai dengan terapi penyakit yang mendasari yang menyebabkan kekurangan albumin. Sekiranya terdapat kebocoran air dari darah kapal, ini dihentikan. Dengan cara ini, edema reda. Sekiranya perut air diucapkan, a tusuk melalui dinding perut dapat dilakukan untuk mengalirkan lebihan air. Diuretik juga diresepkan untuk menghilangkan penahan air. Sekiranya kekurangan zat makanan disebabkan oleh anoreksia, psikoterapi sering berguna. The diet mesti juga disesuaikan dengan sewajarnya.

Prospek dan prognosis

Prognosis hipalbuminemia bergantung pada penyakit penyebab. Sekiranya tiada rawatan perubatan, prognosis pada pesakit ini dapat digambarkan sebagai tidak baik. Sekiranya perjalanan penyakit ini sukar, kerosakan organ berlaku dan organ penderma diperlukan. Sebagai alternatif, orang yang terjejas menghadapi kematian pramatang. Sekiranya penyakit yang mendasari dapat dirawat dengan baik, prognosisnya baik. Sekiranya kekurangan zat makanan, nutrien yang hilang atau unsur surih diberi pampasan, supaya pesakit bebas dari gejala selepas beberapa minggu atau bulan. Walau bagaimanapun, kekambuhan dapat dilakukan pada bila-bila masa sebaik sahaja kekurangan itu muncul kembali. Sekiranya teruk terbakar hadir, prospek penyembuhan bertambah buruk. A kulit transplantasi sering diperlukan. Di samping itu, terapi jangka panjang diperlukan untuk mengurangkan gejala. Penyakit kronik biasanya mempunyai penyakit yang berlarutan. Bagi banyak pesakit, penawarnya mungkin, tetapi kadang-kadang boleh memakan masa bertahun-tahun sebelum peningkatan berlaku. Sebagai tambahan kepada penyelewengan fizikal, kestabilan psikologi mesti dipertimbangkan untuk mendorong pemulihan. Sekiranya terdapat intoleransi, hipalbuminemia tanpa gejala dapat dicapai jika semua panduan dipatuhi. Sekiranya pesakit memperhatikan ramuan dalam pengambilan makanan atau ubat, perkembangannya anemia dapat dicegah dengan secukupnya.

pencegahan

Kerana banyak penyakit yang mendasari yang boleh menyebabkan hipalbuminemia, tidak ada pencegahan yang berguna langkah-langkah dikenali. Sekiranya penyakit yang mendasari dapat dikenal pasti, rawatannya dianggap sebagai langkah pencegahan terbaik.

Susulan

Pada hipalbuminemia, orang yang terkena biasanya tidak mempunyai pilihan khas dan langkah-langkah rawatan selepas rawatan tersedia. Dalam kes ini, orang yang terjejas terutama bergantung pada pengesanan awal dan rawatan penyakit ini, sehingga tidak ada lagi gejala atau komplikasi yang lebih buruk. Sebagai peraturan, dalam hipalbuminemia penyakit yang mendasari mesti diketahui dan kemudian dirawat. Hanya melalui rawatan penyakit yang tepat yang mendasari, gejala-gejala itu dapat diatasi sepenuhnya. Dalam kes ini, rawatan dilakukan dengan mengalirkan air, dan kebanyakan orang yang terkena bencana juga harus minum ubat. Penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa ubat diambil dengan betul dan juga secara berkala. Dalam kes anak-anak, ibu bapa mesti memperhatikan pengambilannya dan berjumpa doktor sekiranya mereka mempunyai pertanyaan atau tidak jelas. Oleh kerana hipalbuminemia juga boleh membawa kepada kemurungan atau gangguan psikologi, terapi psikologi harus dimulakan lebih awal. Penjagaan kasih sayang dan sokongan daripada rakan dan keluarga juga memberi kesan positif terhadap perjalanan penyakit ini. Dalam banyak kes, perhatian juga harus diberikan kepada pemakanan yang betul untuk mengatasi kekurangan ini.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Dalam rawatan hipalbuminemia, doktor memberi tumpuan kepada terapi penyakit yang mendasari. Ini biasanya dilakukan dengan cara antibiotik and diuretik. Walau bagaimanapun, pesakit juga boleh mengambil beberapa langkah-langkah diri mereka untuk mempromosikan pemulihan dan mengurangkan risiko komplikasi. Sekiranya gejalanya disebabkan oleh kekurangan zat makanan, maka diet mesti diubah. Untuk melakukan ini, pesakit harus berjumpa pakar atau pakar pemakanan. Bersama pakar, seorang individu diet rancangan dapat disusun yang disesuaikan dengan keluhan fizikal dan secara optimum menyokong penyembuhan. Perkara ini sering disertai oleh psikoterapi, kerana kekurangan zat makanan yang berterusan sering kali disebabkan oleh masalah psikologi yang serius. Pesakit yang menderita anoreksia harus segera mengunjungi pusat kaunseling dan membuat temu janji untuk terapi selanjutnya. Selain itu, simptomnya mesti diatasi. Penyejukan dan rehat membantu melawan tekanan kesakitan kerana edema. Lembut salap seperti salap calendula atau Arnica juga membantu mengatasi aduan yang sesuai. Sekiranya langkah-langkah ini tidak memberi kesan, doktor mesti berunding. Perkara yang sama berlaku untuk gejala yang tidak biasa dan sakit akut.