Hypalgesia: Punca, Gejala & Rawatan

Apa itu a kesakitan rangsangan untuk seseorang tidak secara automatik harus dilakukan untuk orang lain. Yang sangat ketara kesakitan sensasi tidak mempunyai nilai penyakit secara automatik. Sekiranya, sebaliknya, hampir tidak ada kesakitan sensasi, hipalgesia mungkin ada. Dalam kes ini, ia adalah gangguan pada nociceptors.

Apa itu hipalgesia?

Contoh pertama sensasi kesakitan manusia adalah sel deria kulit akal. Sel deria ini sesuai dengan nociceptor. Ini adalah ujung saraf bebas dari neuron sensitif saraf tunjang. Nociceptors terletak di semua tisu badan yang sensitif terhadap kesakitan dan memberi maklum balas kepada pusat sistem saraf mengenai kerosakan tisu. Selain sakit permukaan pada kulit, nociceptors melaporkan kesakitan otot yang mendalam dan tulang serta sakit pada organ. Sensitiviti reseptor berkaitan dengan ambang kesakitan. Nociception adalah tahap individu. Oleh itu, sensasi kesakitan yang meningkat atau menurun tidak secara automatik berkaitan dengan penyakit. Di atas ambang tertentu, bagaimanapun, persepsi kesakitan yang tidak normal dikaitkan dengan nilai penyakit. Salah satu fenomena tersebut adalah hipalgesia. Dalam fenomena ini, sensasi kesakitan berkurang. Allodynia, di mana sensasi kesakitan dibesar-besarkan kerana nociceptor yang terlalu reaktif, harus dibezakan dari ini. Kedua-dua fenomena tersebut disebut sebagai gangguan kepekaan dan, dengan demikian, sering dikaitkan dengan penyakit neurogenik.

Punca

Penyebab hipalgesia dan dengan demikian pengurangan sensasi kesakitan selalunya adalah penyakit neurologi. Sekiranya sensasi kesakitan dikurangkan kerana kerosakan saraf di persisian sistem saraf, nociceptors bertindak balas terhadap rangsangan kesakitan dengan membentuk potensi tindakan. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh laluan gangguan periferal, pengujaan tidak sampai ke pusat sistem saraf dan dengan itu tidak masuk ke dalam kesedaran. Periferal kerosakan saraf termasuk polineuropatidi mana saraf sistem saraf periferal demyelinate. Myelin melindungi tingkah laku saraf, melindunginya daripada hilangnya kegembiraan. Dalam polineuropati, myelin sekitar periferal saraf direndahkan. Penyebab utama fenomena ini adalah jangkitan, gangguan metabolik seperti kencing manis mellitus, trauma sebelumnya, keradangan, keracunan, atau kekurangan zat makanan. Sekiranya hipalgesia berdasarkan kerosakan pada sistem saraf pusat, kerosakan ini mungkin berlaku keradangan, tumor, atau fenomena degeneratif. Keradangan di saraf tunjang atau otak kawasan untuk memproses kesakitan, misalnya, sering disebabkan oleh penyakit autoimunMultiple Sclerosis. Saraf tunjang infark, strok atau cakera herniasi juga boleh menyebabkan gangguan sensori yang ditengah-tengah. Tidak semestinya ada sebab fizikal. Psychoneuroses juga boleh menyebabkan hipalgesia.

Gejala, keluhan, dan tanda

Seorang pesakit dengan hipalgesia tidak merasakan rangsangan kesakitan sebagai kesakitan sehingga intensiti tinggi yang luar biasa. Dengan manifestasi ini, orang yang terkena menderita gejala penyakit superordinat. Oleh itu, semua gejala selanjutnya bergantung kepada penyebab utama gangguan deria. Sekiranya sensasi kesakitan yang terganggu dikaitkan dengan lesi pada otak atau saraf tunjang, misalnya, orang yang terjejas sering mengadu lebih teruk atau lebih teruk sakit kepala atau sakit belakang, terutamanya dalam kes keradangan pada sistem saraf pusat. Bergantung pada penyebabnya, hipalgesia mungkin dikaitkan dengan gangguan deria yang lebih jauh dalam pengurangan sensasi kualiti deria yang lain. Sebagai contoh, sensasi suhu umum atau sensasi sentuhan mungkin terganggu pada masa yang sama. Hypalgesia juga boleh disertai oleh gangguan deria seperti kebas-kebas umum pada bahagian tertentu badan. Bertentangan dengan apa yang diandaikan oleh banyak orang, mati rasa tidak secara automatik harus dikaitkan dengan hipalgesia dan, misalnya, secara eksklusif dapat mempengaruhi sensasi sentuhan atau suhu. Sekiranya tidak ada simptom neurologi lain selain hipalgesia, psikoneurosis akibat "lumpuh" adalah penyebab yang paling mungkin. Hypalgesia dalam konteks ini mungkin merupakan ungkapan ketidakpekaan psikik. Selalunya, kehilangan kepekaan kesakitan yang disebabkan oleh psikologi disebabkan oleh pengalaman kesakitan yang melampau.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Diagnosis hipalgesia biasanya dibuat oleh pakar neurologi. Semasa ujian kepekaan, pakar neurologi memeriksa semua kualiti kulit akal. Hipalgesia yang didiagnosis tidak boleh dianggap sebagai diagnosis sebenar. Diagnosis tidak berlaku sehingga penyebab utama hipalgesia dikenal pasti dan dengan itu gangguan kepekaan dikesan menjadi penyakit utama. Sebagai contoh, hipalgesia yang ditengahi berpusat disebabkan penyakit atau proses patologi pada sistem saraf pusat semasa proses diagnostik. Untuk mengklasifikasikan penyebab hipalgesia, doktor menggunakan prosedur pencitraan dan ujian konduksi saraf. Sekiranya tidak ada lesi pada sistem saraf pusat atau periferal, gangguan deria adalah fenomena psikosomatik.

Komplikasi

Hypalgesia mengakibatkan gangguan deria yang ketara pada pesakit. Gangguan ini membawa kepada persepsi yang salah atau tidak mencukupi mengenai sensasi kesakitan. Sebagai peraturan, hipalgesia menyebabkan orang yang terjejas gagal mengenali aduan dan kelewatan rawatan penyakit. Akibatnya, pelbagai keluhan dan komplikasi dapat timbul jika pelbagai penyakit atau jangkitan dijumpai dan dirawat terlambat. Kawasan yang berlainan boleh menjadi mati rasa atau lumpuh sepenuhnya. Dalam beberapa kes, ini mengakibatkan pergerakan terhad bagi pesakit. Tidak jarang bagi mereka yang terjejas menderita sakit di kepala dan kembali. Kesakitan ini juga boleh merebak ke kawasan badan yang lain dan menyebabkan rasa tidak selesa di sana. Dalam beberapa kes, rasa suhu pesakit juga sangat dibatasi oleh hipalgesia, sehingga terbakar boleh berlaku. Rawatan hipalgesia tidak membawa untuk komplikasi lebih lanjut. Ia diteruskan dengan bantuan antibiotik atau campur tangan pembedahan. Dalam beberapa kes, terapi juga diperlukan untuk mengembalikan kepekaan orang yang terkena. Jangka hayat biasanya tidak dipengaruhi oleh hipalgesia.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sekiranya rangsangan dan sensasi menyakitkan yang teruk berlaku berulang kali yang tidak dapat dikaitkan dengan sebab tertentu, hipalgesia mungkin mendasari. Seorang doktor mesti berjumpa sekiranya ketidakselesaan itu tidak mereda dengan sendirinya atau peningkatan intensiti dengan cepat. Sekiranya terdapat gejala lain, seperti gangguan deria atau mati rasa, lebih baik segera berjumpa doktor. Perkara yang sama berlaku untuk sensasi suhu terganggu dan sekata demam. Nasihat perubatan diperlukan paling lambat apabila timbul komplikasi serius. Sebagai contoh, sekatan pergerakan yang ketara, kronik sakit kepala or sakit belakang, dan kebas yang berterusan mesti diperjelaskan. Orang yang menderita kerosakan saraf sangat terdedah kepada gejala hipalgesia. Begitu juga orang dengan tumor, keadaan degeneratif atau penyakit autoimun seperti multiple sclerosis. Sesiapa yang tergolong dalam kumpulan risiko ini harus berjumpa doktor dengan segera dengan aduan yang disebutkan. Orang hubungan yang tepat adalah doktor keluarga atau pakar neurologi. Sekiranya simptomnya teruk, doktor kecemasan harus dipanggil atau pesakit mesti segera ke hospital.

Rawatan dan terapi

Rawatan hipalgesia bergantung kepada penyebab utama. Contohnya, dalam diabetes polyneuropathy, kawalan glisemik pesakit yang optimum mengambil nilai utama dalam rawatan. Berjangkit polyneuropathy memerlukan rawatan ubat dari jangkitan penyebab, seperti pentadbiran of antibiotik. Dari kerosakan saraf periferi, pesakit sering dapat melakukan pemulihan sepenuhnya setelah penyebabnya dihilangkan. Dengan lesi penyebab pada sistem saraf pusat, pemulihan lengkap sering gagal berlaku. Pengecualian untuk ini mungkin berlaku dengan hipalgesia yang berkaitan dengan tumor. Dalam kes ini, penyingkiran tumor boleh membawa untuk pemulihan sensasi kesakitan. Dengan sebab degeneratif, pemulihan tidak mungkin dilakukan. Sekiranya terdapat lesi keradangan akibat sistem saraf pusat, yang keradangan pertama mesti dikawal oleh pentadbiran ubat. Kecederaan pada sistem saraf pusat meninggalkan parut. Tisu saraf yang terjejas secara kekal terganggu fungsinya dan tidak dapat pulih sepenuhnya kerana tahap pengkhususan yang tinggi. Walau bagaimanapun, fungsi tisu yang rosak mungkin dapat dipindahkan ke sel saraf yang berdekatan semasa kepekaan terapi. Dalam hipalgesia yang disebabkan oleh psikologi, rawatan psikoterapi digunakan untuk memproses peristiwa yang mencetuskan.

Prospek dan prognosis

Bergantung pada jenis dan keparahan hipalgesia, gejala berterusan dapat ditambahkan, sangat membatasi kualiti hidup. Prognosis positif untuk gangguan deria yang agak ringan. Dalam kes seperti itu, rawatan ubat sering mencukupi untuk mengurangkan gejala sehingga kehidupan normal mungkin. Dalam kes hipalgesia teruk dengan teruk sakit kepala and sakit belakang, pemulihan lengkap tidak mungkin. Pesakit sering mengalami kekurangan sepanjang hayatnya dan memerlukan bantuan dengan kehidupan seharian di kemudian hari. Dalam kes yang paling teruk, penyakit serius tidak dapat dikesan pada waktunya akibat gangguan persepsi kesakitan. Sebarang jangkitan atau penyakit dalaman kadang-kadang sudah jauh dan berpotensi membawa maut. Sekiranya persepsi suhu juga terganggu, terbakar and radang dingin dan akibat yang berkaitan juga boleh berlaku. Batasan-batasan yang cukup besar ini juga sering menyebabkan timbulnya keluhan psikologi, yang seterusnya mengurangkan kualiti hidup. Walau bagaimanapun, jangka hayat biasanya tidak dikurangkan oleh hipalgesia. Walau bagaimanapun, rawatan awal dan komprehensif diperlukan dalam apa jua keadaan. Dadah terapi, digabungkan dengan fisioterapi and terapi tingkah laku, dapat memberikan prognosis positif.

pencegahan

Hipalgesia yang disebabkan secara fizikal dapat dicegah hanya sejauh penyakit degeneratif, berjangkit, dan autoimunologi, kanker, hipoksia, dan trauma pada tisu saraf dapat dicegah: yaitu, hampir sama sekali. Hipalgesia yang disebabkan oleh psikologi, sebaliknya, dapat dicegah dengan memproses kejadian yang menimbulkan tekanan.

Susulan

Sekiranya hipalgesia, rawatan susulan memberi tumpuan kepada perundingan berkala dengan pakar. Doktor akan bertanya kepada pesakit mengenai tahap kesakitan semasa dan menyesuaikan ubat mengikut keperluan. Dalam kebanyakan kes, ini tidak diperlukan, kerana hipalgesia biasanya dapat disembuhkan dan akan sembuh dengan sendirinya sekali terapi untuk penyebab keadaan selesai. Sehubungan itu, kemajuan pemantauan hanya perlu berlangsung setiap bulan dan kemudian setiap enam bulan. Sekiranya tidak ada lagi kepekaan terhadap kesakitan yang dikesan, lawatan ke doktor dapat dihentikan. Kerana penyakit ini sering menyebabkan keluhan psikologi, rawatan psikologi disarankan mengikuti terapi. Perkara yang sama berlaku sekiranya sensasi kesakitan yang berkurang disebabkan oleh penyakit psikologi. Dalam kes ini, pesakit harus berjumpa dengan ahli terapi dan, jika perlu, menghadiri kumpulan pertolongan diri. Yang mana langkah-langkah sesuai secara terperinci selalu bergantung pada intensiti penyakit dan memerlukan perundingan awal dengan pakar. Sekiranya terdapat aduan kronik, seperti penyakit saraf yang boleh berlaku, sokongan terapi yang komprehensif diperlukan. Pesakit juga mesti minum ubat dan ubatnya selalu disesuaikan dengan keadaan semasa kesihatan. Hypalgesia, tidak seperti allodynia, biasanya mempunyai sebab fizikal yang perlu dikenal pasti. Bergantung pada sifat keadaan, ini kadang-kadang boleh memakan masa beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Dalam kes hipalgesia, langkah pertama adalah menentukan penyebabnya keadaan. Bergantung pada keadaan mana yang mencetuskan sensasi kesakitan yang terhad, pelbagai pertolongan diri langkah-langkah boleh diambil. Sekiranya ia menghidap diabetes polyneuropathy, tumpuan adalah untuk menyesuaikan darah glukosa tahap. Orang yang terjejas mesti memperhatikan isyarat tubuh sendiri dan mungkin juga menyimpan buku harian aduan agar dapat dengan cepat mencapai nilai optimum yang tidak lagi menimbulkan keluhan. Polineuropati berjangkit mesti dirawat dengan ubat dalam apa jua keadaan. Ubat semula jadi dengan antibiotik kesan menyokong perubatan pentadbiran of antibiotik. Sekiranya berlaku penyebab degeneratif, pemulihan sensitiviti kesakitan tidak mungkin dilakukan. Fokusnya adalah untuk mengurangkan rasa tidak selesa sebanyak mungkin. Ini dapat dicapai, misalnya, melalui terapi kepekaan dan alternatif langkah-langkah seperti akupunktur, urut atau sejuk and terapi habaOleh kerana penyakit dan kecederaan di kawasan yang terjejas hanya dapat dilihat pada tahap yang terbatas, lawatan berkala ke doktor juga ditunjukkan. Dalam kes hipalgesia yang disebabkan oleh psikologi, orang yang terjejas juga harus mendapatkan rawatan psikoterapi. Dalam perbualan dengan ahli terapi, peristiwa pencetus dapat diproses, yang biasanya juga dapat mengurangkan keluhan.