Hiperasidan

Bagaimana hiperasiditas berlaku? Apakah sebab-sebab yang terlalu tinggi perut? Sekiranya lebih banyak sisa metabolik asid dihasilkan di dalam badan daripada yang dapat dineutralkan dan diekskresikan, maka pengasaman organisma kronik berlaku dalam jangka masa panjang. Asid-asas mengimbangi menjadi tidak seimbang dan organisma hanya dapat berfungsi secara tidak optimum. Badan sekarang menggunakan mekanisme yang dapat mengatasi ketidakseimbangan ini. Sebagai contoh, badan pada awalnya menyimpan lebihan asid dalam tisu penghubung, hanya untuk membubarkannya dan mengeluarkannya ketika darah lagi mempunyai sebatian alkali yang mencukupi.

Sebab utama: diet yang salah

Walau bagaimanapun, dengan kekurangan mineral alkali yang berpanjangan garam dan beban asid yang berterusan, kedai perantaraan ini menjadi kedai akhir. Ini boleh membawa kepada kesakitan, pergerakan dan fungsi sel individu atau seluruh tisu yang terhad.

Di samping itu, badan kemudian beralih ke mineral dari stoknya sendiri, mis kalsium daripada tulang, yang boleh membawa kepada osteoporosis dalam jangka masa panjang. Ini adalah proses bertahap, kadang-kadang berlangsung selama bertahun-tahun. Tabiat pemakanan yang terdiri daripada lebih daripada 25% makanan yang membentuk asid (daging, ikan, keju, sosej, dan lain-lain) sayangnya banyak berlaku di kalangan kebanyakan orang di negara industri. Ini memaksa beban asid dan juga kekurangan mineral organisma.

Pengambilan daging terlalu tinggi

Dengan kata lain, penggunaan buah dan sayur terlalu rendah. Cadangan Persatuan Pemakanan Jerman untuk memakan buah dan / atau sayur-sayuran 5 kali sehari diikuti oleh hanya sedikit orang. Lingkaran setan bermula: Berkumpul asid mesti dineutralkan oleh mineral alkali garam. Mineral garam hilang, organisma terlalu tinggi.